GIR SEG: Harald Vaadal gir seg som daglig leder i Kolbotn IL etter seks år i sjefsstolen.
GIR SEG: Harald Vaadal gir seg som daglig leder i Kolbotn IL etter seks år i sjefsstolen.

Harald Vaadal trer av

Kolbotn IL må på lederjakt etter at Harald Vaadal (61) har bestemt seg for å gi seg som klubbens daglige leder.

Publisert Sist oppdatert

Vaadal, som tidligere har hatt en lang karriere i forsvaret og i politikken, tok fatt på stillingen som daglig leder i Kolbotn IL i 2016. Nå synes han det er på høy tid at noen andre tar over.

– Jeg meddelte styret og de ansatte om min avgjørelse tidligere i april. Nå blir jeg sittende til de finner en erstatter, begynner Vaadal.

Avgjørelsen om å gi seg har vokst seg frem over tid.

– Det er summen av mye egentlig. Det har vært en tøff tid for idrettslaget over flere år, og spesielt de siste to årene. Pandemien i seg selv har vært slitsom, men det har også ført til at flere store prosjekter vi har jobbet med, har blitt vært utsatt. Ja, det har vært en del tunge stunder, innrømmer han.

Har vært frustrert

61-åringen er åpen på at idrettslaget kan ha godt av nye tanker og ny energi.

– Kolbotn IL er et stort idrettslag som krever en energirik og engasjert leder, og jeg kjenner det er på tide å slippe til noen andre nå. Jeg må også innrømme at jeg synes det er tungt å drive idrettslag i denne kommunen. All ære til næringsliv og sponsorer som har vært veldig imøtekommende, og som skjønner at vi bør ha et godt idrettstilbud for lokalbefolkningen, men overordnet i kommunen er det ikke mye velvilje, sier han tydelig.

Spesielt frustrert har han vært over avgjørelsen om å skrote planene om Fram ungdomsskole.

– Begeret var nok Fram ungdomsskole som ble borte med et pennestrøk. Hadde vi fått den, så hadde «verden» sett veldig annerledes ut. Da den ble borte så falt motivasjonen litt, det må jeg innrømme, sier Vaadal.

ET HØYDEPUNKT: En av mange gode dager på jobb, her fra offentliggjøringen av bygging av kunstgressbane på Tømte, sammen med daværende ordfører Thomas Sjøvold og leder i idrettsrådet i Nordre Follo, Nina Vøllestad.
ET HØYDEPUNKT: En av mange gode dager på jobb, her fra offentliggjøringen av bygging av kunstgressbane på Tømte, sammen med daværende ordfører Thomas Sjøvold og leder i idrettsrådet i Nordre Follo, Nina Vøllestad.

Blir med på jakten

Nå starter jobben med å finne en erstatter. Den jobben skal han selv ta del i.

– Vi har ikke startet selve prosessen med utlysning, men det vil skje på «vanlig måte». Idrettslaget har satt ned et ansettelsesutvalg som skal lede prosessen, og der skal jeg være med.

Han er klar på at han sitter til en erstatter er klar, for det siste Vaadal vil er å sette idrettslaget i en knipe.

– Det tar tid å ansette flinke folk, så jeg blir sittende til en ny person er på plass. Jeg skal passe på at det ikke blir vanskelig for idrettslaget.

Hva fremtiden bringer er foreløpig helt i det blå.

– Det har jeg foreløpig ikke falt ned på, men det skal jeg bruke litt tid på etterhvert. Det er ikke noe jeg stresser med, og jeg finner nok noe å fylle med hverdagen med. Det skal ingen bekymre seg for, sier Vaadal.

Trist beskjed

En av mange som gjennom årene har hatt mye å gjøre med KIL-leder Harald Vaada, er Oppegård ILs leder, Hege Frøyna. Hun synes det var en trist beskjed å få at Vaadal skal gi seg.

OI-LEDER: Hege Frøyna er daglig leder i Oppegård IL og har i det siste involvert seg med Vaadal i kampen for rettferdighet.
OI-LEDER: Hege Frøyna er daglig leder i Oppegård IL og har i det siste involvert seg med Vaadal i kampen for rettferdighet.

– Det var en lei beskjed å få at Harald gir seg. Harald har vært samlende for hele idretten i hele Nordre Follo. Han har bidratt til et fellesskap og godt samarbeidsklima mellom Kil og OI (og de andre idrettslagene), Harald er inkluderende, Harald er kunnskapsrik, Harald har bidratt med utvikling av idrettsanlegg. Ja, Harald er den beste daglige lederen Kolbotn IL har hatt, mener jeg!, sier Frøyna til Oppegård Avis.

En annen som har noen gode ord på lager om Harald Vaadal, er Per Kristiansen, avdelingsleder for drift og vedlikehold park og idrett i Nordre Follo kommune.

Stikkord: Strukturert, Inkluderende, Løsningsorientert, Reflektert. Jeg vil savne Harald, har alltid hatt et godt forhold til han og vi kunne sammen finne løsninger. Jeg tror KIL mister litt av «limet» i klubben da det er mange sterke personligheter som trenger plass og fra mitt stå sted har han løst det på en ypperlig måte, sier Kristiansen til Oppegård Avis.

– Imponerende

En som definitivt ikke sparer på konfekten er Paal Gundersen, eier av Bolig- og Eiendomsutvikling på Kolbotn og medlem av hovedstyret i Kolbotn IL.

GIR ROS: Paal Gundersen har i mange år vært en viktig bidragsyter for Kolbotn IL, både som sponsor og medlem i styret. Her sammen med kona Ulla Gundersen.
GIR ROS: Paal Gundersen har i mange år vært en viktig bidragsyter for Kolbotn IL, både som sponsor og medlem i styret. Her sammen med kona Ulla Gundersen.

– Harald har på en forbilledlig måte ledet ett av Norges største idrettslag med stødig og myndig hånd i 6 år. Han har på imponerende vis klart å involvere seg i klubbens 13 ulike grupper / idretter, og brakt inn en forståelse i de ulike gruppene en følelse av å være en del av ett større idrettslag, selv om hver enkelt gruppe fortsatt føler eierskap til egen gruppe og aktivitet. KIL sin økonomi var på bristepunktet da Harald overtok som leder, mens idrettslaget i dag har solid økonomi og sunn drift. Harald sin lederstil etterlater heller ingen tvil om ryddighet, pålitelighet og tvers gjennom ærlighet, noe både kollegaer, klubbens mange frivillige og helt avgjørende i arbeidet som er nedlagt med omdømme og sponsorer. Harald har også vært en tydelig røst inn i mot offentlige myndigheter, og hans erfaring fra både yrkesliv og politiske erfaring har åpenbart bidratt til at idrettslaget sees og lyttes til, selv om jeg vet at Harald er fortvilet og sliten over manglende politisk og administrativ vilje til å gi idrettslaget bedre rammevilkår. Å ha det øverste ansvaret for ett idrettslag med 3.500 aktive utøvere, rundt 120 på lønningslisten når Covid gjør at all aktivitet må stenges er svært krevende. Ulike anleggsprosjekter som Harald også har arbeidet mye med og svært gjerne skulle ha fått realisert i sin lederperiode har vært og er krevende, men både ny kunstgressbane på Hellerasten er bygget, ny kunstgressbane på Tømte med undervarme ferdigstilles i løpet av året, og spennende planer om nye klubblokaler, gardrobeanlegg osv. er under utvikling og godt ledet av Harald. Som medlem i hovedstyret i KIL beklager vi veldig Harald sin avgjørelse om å tre av, samtidig som vi er glad for at han står i stillingen frem til ny daglig leder er på plass. Vi har muligens ikke helt forstått hvor krevende oppgaven som daglig leder i tiden vi har lagt bak oss har vært, og burde kanskje vært flinkere til å bygge opp en noe større organisasjon i KIL og rundt daglig leder, skriver Gundersen til Oppegård Avis.

Powered by Labrador CMS