FIKK PRIS: Hanne Opdan og Nordre Follo kommune er årets vinner av Havreprisen
FIKK PRIS: Hanne Opdan og Nordre Follo kommune er årets vinner av Havreprisen

Havreprisen til Nordre Follo kommune

Sølvfarget havre på blå bunn viser at du har kommet til Nordre Follo. For denne symbolikken får ordfører Hanne Opdan årets pris fra Norsk Havreforenings leder Åsmund Bjørnstad.

Publisert Sist oppdatert

Prisen er «Havre i solnedgang», årets havrebilde 2021, et sølvinnrammet fotografi av Bjørn Tore Paulen fra Lillehammer. Nordre Follo valgte havrerisla, som er havreplanten sitt aks, som motiv på kommunevåpenet etter at Ski og Oppegård ble slått sammen i 2020.

– Vi setter pris på at Nordre Follo har valgt havre, som er en av Norges viktigste kulturplanter og en meget sunn matplante i sitt kommunevåpen, sier Åsmund Bjørnstad.

Han er leder av Norsk Havreforening, en ideell forening hvor målet er å fremme medlemmenes interesser innen dyrking, foredling, produktutvikling, forskning og salg av havre. Medlemmer er Felleskjøpet Agri, Lantmannen Cerealia, Norgesmøllene, Fiskå Mølle, Nibio, Nofima og Strand Unikorn med flere.

– Nordre Follo er en viktig produsent av havre, og 69 kornbønder i kommunen har levert havre de siste årene, så kommunevåpenet gir også en god beskrivelse av aktiviteten i kommunen. I 2020 ble det levert 17,7 tusen tonn korn fra Nordre Follo, og en fjerdedel av dette var havre, sier Åsmund Bjørnstad, som ved siden av å være pensjonert professor i planteavl på Ås også er forfatter av «Kornboka - ølets og brødets historie».

Fruktbar kommune

– Havreakset ble valgt fordi jordbruk og fruktbarhet har vært viktig i begge kommuner i lang tid. Det representerer livets eller årets syklus og et fruktbart samfunn der mennesker kan vokse og leve. Havreaks representerer også et bærekraftig samfunn med trygge og gode vekstmuligheter, sier ordfører Hanne Opdan (Ap), som ble valgt til Nordre Follos første ordfører i 2019.

Ordfører Opdan legger vekt på å ta vare på matjorda for å sikre fortsatt matproduksjon i Nordre Follo. Hun avslører at hun tidligere har vært med på dugnad for å luke floghavre i havreåkre, og at hun også kan første vers på «Jeg er havren» av Jeppe Aakjær. Den stolte ordføreren kvitterte for prisen med å overlevere jakkemerker med kommunevåpenet til prisutdelerne.

Nordre Follos kommunevåpen ble for øvrig kåret til Årets nordiske kommunevåpen av Societas Heraldica Scandinavica i 2021.

Kan mette hele Norges befolkning en hel dag

4241 tonn havre som ble dyrket i Nordre Follo i 2020 fyller 71 trailerlass, som kunne blokkert hele Ski sentrum. Havren kunne alternativt fylt en rad med havregrynsposer langs veien fra Nordre Follo til Dovre, eller den kunne gitt alle innbyggere i Norge havregrøt til frokost, lunsj og middag en dag i året. Fordelt på de 60 000 innbyggerne i Nordre Follo, ville det holde til havregrøt til frokost alle hverdager – som er en sunn vane. Norge er totalt sett selvforsynt med mathavre.

BAKER NORDBY: Marcelina Mencel hos Baker Nordby på Kolbotn Torg med havrespeltbrødene.
BAKER NORDBY: Marcelina Mencel hos Baker Nordby på Kolbotn Torg med havrespeltbrødene.

Havren fra Nordre Follo blir brukt til produksjon av havregryn og havremel hos i Moss og Skien, og en god del blir også til kraftfôr til norske husdyr på Felleskjøpets anlegg på Kambo.

Baker Nordby på Kolbotn Torg baker gode og næringsrike brød med mye havre og lang gjæringstid. Åsmund Bjørnstad har med et havrespeltbrød fra Baker Nordby og også lokalbakte havrebrød fra Sentrum bakeri på Kolbotn til ordfører Hanne Opdan.

– Havre er Norges mest brukte matkorn etter hvete, forbruket har økt hvert år i lang tid, og en gjennomsnittsnordmann spiser 7,5 kg havre i løpet av året. Havre er rimelig og godt, og den er i tillegg gunstig for å regulere både kolesterol og blodsukker, sier Bjørnstad, som også har en utfordring til ordføreren:

- Nordre Follo burde hatt flere næringsmiddelbedrifter som kunne produsert gode og verdifulle produkter av den fine havren som dyrkes i kommunen. Hva med havremelk, et middagsprodukt basert på havre og åkerbønner eller havresåpe og havrekrem til utvortes bruk?

Powered by Labrador CMS