MÅPTE: Maja Solveig Kjelstrup Ratkje ble tydelig overrasket da Buddy-statuetten ble overrakt henne hjemme på verandaen på Svartskog.
MÅPTE: Maja Solveig Kjelstrup Ratkje ble tydelig overrasket da Buddy-statuetten ble overrakt henne hjemme på verandaen på Svartskog.

Overrasket med pris på verandaen

Maja fra Svartskog fikk norsk jazz' høyeste utmerkelse, Buddy-prisen.

Publisert

Tirsdag kveld sendte den nasjonale medlems- og interesseorganisasjonen Norsk jazzforum ut pressemelding. Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956. I år går prisen til to sentrale stemmer i norsk jazz, Solveig Slettahjell fra Oslo og Maja Solveig Kjelstrup Ratkje fra Svartskog.

Maja S. K. Ratkje tok imot Norsk jazzforum i vakre omgivelser på Svartskog, på verandaen bak huset med tåkelagt skog og fjord som kulisser.

– Helt målløs, jeg, tårer i øynene og kjemperørt. Utrolig stolt, utbrøt en fullstendig overrasket Maja S.K. Ratkje da Buddy-prisen ble overrakt.

– Det er en anerkjennelse som utøver, det er så utrolig viktig. Jeg setter vanvittig stor pris på dette, sa Ratkje.

SATT PRIS PÅ: Maja Solveig Kjelstrup Ratkje med pris og blomster etter den spesielle utdelingen på Svartskog.
SATT PRIS PÅ: Maja Solveig Kjelstrup Ratkje med pris og blomster etter den spesielle utdelingen på Svartskog.

Som improvisasjonsmusiker har Maja S. K. Ratkje vært en banebrytende skikkelse i norsk og internasjonalt musikkliv gjennom snart 25 år. I sin begrunnelse for prisen sier Norsk jazzforum blant annet at Ratkje sprenger etablerte rammer med sine store komposisjoner og gripende improvisasjoner, med stemmen, instrumenter og maskiner. Hun er også en viktig stemme i politiske og ideologiske spørsmål innenfor kulturlivet, som trenger mennesker som henne som våger å gå motstrøms og som tør å utfordre, både på og av scenen, skriver Norsk jazzforum i pressemeldingen.

Dette er juryens begrunnelse for å gi prisen til Ratkje:

Årets Buddy-vinner utfordrer musikkens grenser, og oppleves like aktuell på en jazzscene, som på en samtidsmusikkfestival eller en skummel undergrunnsklubb. Maja S. K. Ratkje sprenger etablerte rammer med sine store komposisjoner og gripende improvisasjoner, med stemmen, instrumenter og maskiner.

Hennes kompositoriske virke er enormt, og hun har skrevet verk for bl.a. BBC Scottish Symphony Orchestra, Oslo Sinfonietta, KORK, Cikada, Vertavokvartetten og Trondheim Voices. Hun har også skrevet musikk til teater og danseforestillinger, som f.eks. Jo Strømgrens oppsetning av Sult.

Som improvisasjonsmusiker har hun vært en banebrytende skikkelse i norsk og internasjonalt musikkliv gjennom snart 25 år. Hun har jobbet mye med soloformatet, men har også vært sentral i kvartetten SPUNK, støyduoen Fe-mail og samarbeidet med POING og musikere som Joëlle Léandre, Jaap Blonk, Lasse Marhaug og Stian Westerhus.

Maja S. K. Ratkje har mottatt en rekke priser, bl.a. Arne Nordheims komponistpris, Edvard-prisen og Gammleng-prisen. I tillegg har hun vært nominert til Spellemannprisen hele fire ganger.

I tillegg til sitt kunstneriske virke er årets Buddy-mottaker en viktig stemme i politiske og ideologiske spørsmål innenfor kulturlivet, blant annet om kultursponsing og kjønnsbalanse. Hun har virket inspirerende for yngre jazzmusikere som har kommet etter henne. Norsk kulturliv trenger mennesker som våger å gå motstrøms og som tør å utfordre, både på og av scenen. Det er en stor glede å overrekke årets Buddy-pris til Maja Solveig Kjelstrup Ratkje!

Powered by Labrador CMS