VAR KIL-SJEF: Hege Jørgensen var i en årrekke en sentral skikkelse i KIL og kjenner klubben veldig godt. Her foran Sofiemyr stadion 11. mai 2016.
VAR KIL-SJEF: Hege Jørgensen var i en årrekke en sentral skikkelse i KIL og kjenner klubben veldig godt. Her foran Sofiemyr stadion 11. mai 2016.

– Det er ikke toppfotballen verdig

Slik beskriver kvinnefotballens øverste sjef, Hege Jørgensen, situasjonen på Sofiemyr.

Publisert Sist oppdatert

Mandag kveld avslørte Oppegård Avis at kommende helgs «publikumskamp» mot Brann må spilles et annet sted enn på Sofiemyr stadion. Kolbotn vil med andre ord ikke spille en ordentlig hjemmekamp før 29. mai. Hvis banen blir godkjent innen den tid.

Nå kommer reaksjonene. De er ikke av den milde sorten.

Eks-leder lider med KIL

Hege Jørgensen er i dag daglig leder i Toppfotball kvinner. Kvinnefotballens øverste sjef. En av arkitektene bak de siste års profesjonalisering av kvinnefotballen.

Hun har også en lang historie med Kolbotn IL og har innehatt en rekke sentrale posisjoner i klubben. Jørgensen beskriver situasjonen klubben er i på anleggssiden som smertefullt å se på.

– Det er ikke toppfotballen verdig. Det må være helt legitimt å si. Jeg kjenner denne klubben bedre enn de fleste andre, og det er så smertefullt å se det som skjer nå, begynner Jørgensen.

Spesielt vondt er det fordi klubben har en historie i toppen av fotball-Norge, som få kan måle seg mot.

– Se på de prestasjonene og de spillerne de har fostret. Dette er en klubb som har spilt semifinale i Champions League på 2000-tallet. Så er dette det de får servert, sier hun, tydelig frustrert.

Gir politikerne strykkarakter

Kommunen og de som har styrt, får det glatte lag av fotballederen.

– Kommunen har nytt godt å av å fremstille Kolbotn som en idrettskommune, blant annet fordi man assosieres som et godt sted å bedrive idrett. Det opprører meg at de lokale politikerne kan si at toppidretten og Kolbotn IL er viktig for dem, samtidig som man ikke investerer i det hele tatt. Det er festtaler vs realitet i et nøtteskall, sier Jørgensen.

Hun tar også enkelte utskjelte personer i forsvar.

– Og det handler ikke om en stakkars banemann som gjør så godt han kan. Det er selvfølgelig flinke folk i det ytterste leddet som absolutt ønsker å gjøre en god jobb for idretten. Men da må han eller hun ha rammebetingelser som gjør dette mulig. Sannheten er at Oppegård kommune aldri har ansett idretten som viktig. Ikke i realiteten. Og når de lokale politikerne forvarer forholdene på Sofiemyr stadion med at de ikke synes synd på Kolbotn og at de heller vil prioritere breddeidretten, så blir jeg bare helt oppgitt. Er de klar over stor betydning toppen har hatt for bredden?, spør hun.

– Kolbotn bli latterliggjort

Jørgensen er krystallklar på at Kolbotn burde og kunne vært en toppklubb, dersom de hadde hatt en offensiv kommune i ryggen. Nå frykter hun i stedet for fremtiden til klubben.

– Jeg skulle ønske at vi hadde en kommune som hadde hatt visjoner på vegne av alle fotballspillende jenter i regionen. Det er en kjensgjerning at jentene i stor grad har måttet sørge for egen overlevelse. Tenk om Oppegård kunne vært en foregangskommune, hvor de hadde tatt en standpunkt om å løfte frem kvinnefotballen. Tenk om de hadde investert i Kolbotns kvinnelag, slik mange andre kommuner investerer i de lokale herreklubbene. Fordi de vet at det er med å øke kjennskapen til og interessen for kommunen. I stedet blir nå Kolbotn latterliggjort. Det er en skam. Så utrolig mange flinke, ressurssterke folk som har forsøkt å få dette til å gå i hop. Men de får ingen hjelp. Da blir det umulig å drive både topp- og breddeidrett. Til tross for alt dette har de likevel vært en av landets beste utviklingsarenaer i en årrekke , sier hun.

– I ferd med å brekke ryggen

Det er ingen selvfølge ifølge Jørgensen at Kolbotn fortsetter å være et av landets beste lag dersom ingenting gjøres.

– Kolbotn er i ferd med å brekke ryggen nå. Toget går. Det er en voldsom utvikling rundt omkring. Se på hva som skjer i Brann og Rosenborg. Se hva som skjer internasjonalt. Se på de publikumstallene klubber kan oppnå. Gjør de ikke noe med dette nå, så er de ute av toppfotballen, til tross for at de har en fantastisk utviklingsavdeling og at klubben i seg selv er attraktiv.

Hun er heller ikke sikker på at klubben i det hele tatt får en ny sjanse med Sofiemyr stadion til neste sesong.

– Den lisensen de har fått i år er det slett ikke sikkert at de får fornyet. Jeg håper for guds skyld det ikke skjer, men det må et solid løft til, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS