kreativ OD-DAG: Eva Sellevoll, Maria Augestad Dyrhaug og Alina Juddha åpnet hundebarnehage for Operasjon Dagsverk.
kreativ OD-DAG: Eva Sellevoll, Maria Augestad Dyrhaug og Alina Juddha åpnet hundebarnehage for Operasjon Dagsverk.

Operasjon Dagsverk

Startet hundebarnehage for psykisk helse i Uganda

Tre ungdommer fra Hellerasten skole fikk ikke jobbe med hund på OD-dagen. Da åpnet de like greit en dagsåpen hundebarnehage selv.

Publisert

Operasjon Dagsverk har i år internasjonal uke 17-28 oktober. Selv OD- dagen er den 3. november, velger noen skoler egen dag. Hellerasten ungdomsskole valge 27. oktober som sin OD-dag.

Eva Sellevoll, Maria Augestad Dyrhaug og Alina Juddha fra Hellerasten ungdomsskole brukte OD-dagen til drive hundebarnehage for en dag. Når man ikke har hund og egentlig har lyst på en, kan man like greit låne andres, og hjelpe en god sak på samme tid.

Lærer om global rettferdighet

Konseptet med Operasjon Dagsverk, eller OD-dagen, er at det er en solidaritetsaksjon, og ikke en innsamlingsaksjon. Ungdommene skal først lære om et tema, for så å selv velge om de ønsker å arbeide en dag for å støtte saken. Årets OD-aksjon handler om å bryte ned tabu rundt psykisk helse i Uganda. Elevene som ønsker det, jobber en dag og inntjeningen går til årets sak.

For de tre 14- åringene fra Hellerasten ungdomsskole ble prosjektet med hundebarnehage for en dag en morsom, men utfordrende oppgave.

– Vi gjør dette fordi vil vil at politikere i Uganda skal åpne opp for å snakke mer om pyskisk helse, forteller Eva.

GØY OG LÆRERIKT: De tre jentene har alle lyst på egen hund. Under OD-dagen fikk de låne fire hunder, og innså at det var mye arbeid.
GØY OG LÆRERIKT: De tre jentene har alle lyst på egen hund. Under OD-dagen fikk de låne fire hunder, og innså at det var mye arbeid.

Ville jobbe med hunder

– Vi kunne velge, og vi ville jobbe med hunder. Etter å ha spurt rundt på mange hundekenneller og hundebarnehager, men fått nei til å arbeide hos alle sammen, bestemte vi oss for å åpne vår egen hundebarnehage, forteller Alina til Oppegård Avis.

Avtalen er at eierne henter hundene på slutten av arbeidsdagen, og etter å ha tilbrakt mange timer i skogen på Tårnåsen, vil det nok være takknemlige hundeeiere som tar i mot sine firbeinte denne dagen.

Mye forarbeid

I tillegg til ringerunde, har de tre ressurssterke ungdommene også hengt opp plakater for å fortelle om tjenesten sin, og kontaktet både lærer og andre for å få tak i nok hunder til prosjektet. Resultatet ble fire hunder fra folk som de kjenner å passe på.

– Det er vanskelig å holde kontroll på alle hundene, men det går fint, sier Eva og demonstrerer med å få alle fire hundene til å vente tålmodig på en bit godteri som jentene har passet på å pakke med mer enn nok av.

Det er ikke den eneste forberedelsen de har gjort.

— Vi har forberedt leker av gamle ting som sokker, t-skjorter og tennisballer, også har vi kjøpt hundegodt og hundeposer. Alt gjorde vi klart i går, sier Alina.

Fornøyd med valget

Eva innrømmer at foreldrene uttrykte noe skepsis omkring valg av arbeid.

– Mamma og pappa trodde ikke dette kom til å funke først, men så ble de positive som mange andre.

De tre ungdommene sier de er fornøyde med valg av arbeid, og poenterer at de har fått være ute hele dagen.

– Det kan hende vi starter hundebarnehage selv, men vi har ingen planer om det nå, avslutter de.

Powered by Labrador CMS