SAMARBEID: Erling Berrum, rektor ved Ingieråsen skole og Cecilie Indrebø, prosjektkoordinator for Erasmus+-prosjektene.

– Vennskap på tvers av landegrensene legger også grunnlag for å forhindre konflikter

– Internasjonalt samarbeid er spesielt viktig nå, sier Erling Berrum, rektor ved Ingieråsen skole og Cecilie Indrebø, prosjektkoordinator for Erasmus+-prosjektene.

Publisert Sist oppdatert

Nylig møttes ungdom fra Norge, Finland, Spania, Frankrike og Italia her i kommunen for å lære mer om klimaendringer og forme internasjonale vennskap.

Vi tokt en prat med Ingieråsen skoles rektor og prosjektkoordinator for å finne ut mer.

Erasmus+

Ingieråsen har er opptatt av internasjonalisering, og har lange tradisjoner for å delta i internasjonale prosjekter og dra på utveksling. Nå er de med i et prosjekt om miljøundervisning, og det hele er finansiert av EU gjennom utvekslingsprogrammet Erasmus+.

– EU har en pott med Erasmus+-midler for utveksling, helt fra barnehagenivå, via grunnskolen og opp til høyere utdanning. Der er det overraskende mye penger i potten, og det er hos direktoratet for høyere kompetanse og utdanning vi har søkt om midler, og fått godkjent søknad, forklarer Cecilie Indrebø, prosjektkoordinator for Erasmus+-prosjektene.

Klimaendringer i fokus

Ingieråsen skole deltar nå i tre prosjekter, og det prosjektet de holder på med denne uken, heter Miljøundervisning i undervisningsmiljøer.

-Det handler om utdanning for bærekraftig utvikling, om hvordan man vi kan jobbe med bærekraft og klimautfordringer i skolen, også på tvers av land. Nå er jo mange av disse utfordringene globale utfordringer, som derfor også må løses globalt, sier Indrebø.

Rektor Erling Berrum er helt enig.

– Det er ikke sånn at våre klimaendringer bare gjelder i Norge. Klimaendringer er internasjonale og går på tvers av landegrenser, sier han.

Forhindrer konflikter

I likhet med elevene som besøker Norge denne uken, mener også Berrum og Indrebø at internasjonalt samarbeid er spesielt viktig nå.

– Det er spesielt viktig i disse tider, fordi dagens situasjon minner oss om at vi tilhører hverandre og at vi er avhengig av hverandre. Vi må hjelpe hverandre, støtte hverandre og vise hverandre solidaritet. Verden henger sammen, og vi er en del av verden. Disse prosjektene kobler oss også på verden, sier Erling Berrum.

Cecilie Indrebø mener prosjektene også er viktige for verdenssamarbeidet.

– I disse prosjektene bor man i vertsfamilier, og er sammen med alle de mange andre nasjonaliteter også, og selv om prosjektet handler mest om klima nå tematisk, så handler det jo også om kulturutveksling og interkulturell kompetanse. Det å lære om hverandres kulturer, for å bryte ned fordommer og fremmedfrykt, er utrolig viktig for å bli kjent med hverandre, og det tror jeg sånne prosjekter som dette er med på å bidra til, at man skaper vennskap på tvers av landegrenser, sier hun.

Rektoren bryter inn.

– Og som igjen legger grunnlag for å forhindre konflikter og sikre et godt internasjonalt samarbeid, sier han.

Powered by Labrador CMS