JAKTER PÅ TRONEN: Theodor Brækken har sikret seg landslagsplass foran årets sesong og jakter nå på verdenseliten.

Theodor nærmer seg verdenseliten

I vinter skal den lokale alpinisten Theodor Brækken vise Europa at det lønner seg å være «født og oppvokst» i bratthenget i Ingierkollen.

Publisert Sist oppdatert

18-åringen fra Bekkeliveien på Sofiemyr og Ingierkollen Rustad Slalåmklubb (IRS) ble tatt ut på landslaget i alpint etter en fantastisk fjorårssesong. Nå venter en hektisk skisesong der han både skal fullføre sitt siste år på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) på Lillehammer, parallelt med at han kjører renn i Europa-cupen.

Det er nivået under verdenscupen, hvor kanoner som Henrik Kristoffersen og Lukas Braathen herjer.

Drømmer om verdenscup

Selv om nåløyet opp til verdenseliten er trangt, har Theodor allerede begynt å drømme om den største scenen.

– Målet for sesongen er å etablere seg i toppen i Europa-cup. Kommer man på pallen der, pleier man å få sjansen til å prøve seg i verdenscupen. Det er selvsagt en drøm, sier Brækken, som i fjorårssesongen hadde en 14. plass som sitt beste resultat.

Det var i fjor. I år er det forhåpentligvis en enda bedre utgave den norske alpinfansen får se.

STEG FOR STEG: 18 år er ingenting i alpinsammenheng og Brækken har sannsynligvis mange gode sesonger foran seg.

– Jeg føler jeg har gjort en god jobb i sommer og jeg har blitt litt sterkere, bedre teknisk og fått mer erfaring. Det lover godt, men det første svaret får vi 1. desember i østerrikske Gurgl, sier han til Oppegård Avis.

Roser Ingierkollen

For utenforstående er det kanskje litt halvmerkelig at den lille kneika i Ingierkollen fostrer topputøver etter topputøver, men IRS har faktisk klekket ut flere landslagsløpere de siste årene. Jonathan Nordbotten, Axel Patricksson og Oscar Zimmer har alle hatt sine perioder på landslaget.

God treningsstruktur over tid i klubben har dannet grunnlaget for sportslige muligheter og Brækken kan knapt rose Ingierkollen nok.

– Jeg har kjørt noen tusen timer i Ingierkollen, for å si det sånn. Fra mandag til fredag var vi stort sett i bakken i tre timer hver dag. Det mange kanskje ikke vet er at det er en sinnssykt fin treningsbakke. Den starter litt flatt, så kommer det et heng som er skikkelig krevende, før det flater det ut litt igjen. Du får faktisk trent på det meste der, forklarer han.

DEN GANG DA: Å bli god i alpint, kommer ikke over natta. Her er Theodor Brækken i aksjon tilbake i 2016.

Allsidig

Det må til. For å lykkes i alpint må man trene allsidig. Treningen består av utholdenhet, styrke, spenst, balanse og bevegelse i tillegg til spesifikk teknikktrening på ski. Theodor har alltid vært treningsivrig og passerte 1000 årlige treningstimer allerede da han var 14 år.

Drømmen på kort sikt er å markere seg i europacup-sirkuset, men på litt lengre sikt er målene betydelig mer hårete. Da er det ikke så rart at idolene er de aller største.

60 RENN: I fjor kjørte Brækken hele 60 renn fordel på Europacup og FIS-cup. Det blir noen timer i bakken.

– Idolet må nesten bli Marcel Hirscher. Han var helt overlegen på sitt beste. I tillegg kommer jeg ikke utenom Aksel (Lund Svindal red. anm.), både som menneske og skikjører, sier 18-åringen.

Frister lokale sponsorer

Skal man bli best i verden, er det ikke nok å bare trene mest og best. I alpint er man også helt avhengig av litt sponsorhjelp. Brækken har allerede noen gode støttespillere på laget, men det er én liten godbit han har holdt av og håper at lokale aktører benytter seg av.

– I e-cupen får vi lov å ha en egen flaskesponsor, som pryder flaskene våre under intervjuer. Det hadde vært veldig gøy om noen lokale bedrifter ville være med på laget på vei mot toppen. Hvis det er noen som er interessert, så er det bare å ta kontakt, så ordner vi det, håper den talentfulle alpinisten.

Powered by Labrador CMS