SER FREMOVER: Etter noen tunge år med sykdom og tap av jobb, ser Terje Aaseth fremover. I høst har han hatt stor suksess med quiz på O'Learys. Etter nyttår er han i gang med nye runder.
SER FREMOVER: Etter noen tunge år med sykdom og tap av jobb, ser Terje Aaseth fremover. I høst har han hatt stor suksess med quiz på O'Learys. Etter nyttår er han i gang med nye runder.

Fra toppscorer til quizkonge

Han var toppscorer for KIL gjennom samtlige aldersbestemte fotballklasser. Likevel var det quiz som skulle bli hans store hobby etter at han la fotballskoene på hylla.

Publisert

Gjennom hele høsten har publikumet hans på O’Learys vokst. Nylig gjennomførte Terje Aaseth (60) julequizen på samme sted.

– Det dukker stadig opp nye lag, og det er fantastisk hyggelig. Mange av dem som deltar på quizen min kjenner jeg fra før, men det gir meg ekstra masse når det kommer nye ansikter som vil konkurre, sier Aaseth engasjert.

Tilfeldig quizmaster

Det var tilfeldig at quiz skulle bli hans store hobby. I en årrekke jobbet Aaseth som typograf i VG. Som så mange andre i mediehusene i Oslo, frekventerte også Aaseth vannhull som Tostrup og Stopp Pressen.

Det var helt formidabelt. Jeg husker at på de meste folkerike kveldene måtte vi sette inn to ekstra bord og fire bruskasser for at folk skulle få plass

Terje Aaseth

– Jeg vet ikke helt hvorfor, men en dag kom Torbjørn Reite, eieren av Stopp Pressen, og inviterte meg på et møte. «Hva vil du snakke med meg om», tenkte jeg. Jo, han ville blåse litt liv i tirsdagskveldene, som var ganske slappe på utestedet. Han ville ha meg til å starte med quiz.

– Fra høsten 2002 var jeg i gang. Ikke for å skryte, men det ble en umiddelbar suksess.

«I løpet av et par korte høstmåneder har Terje klart å øke tirsdagsbesøket på puben med flere hundre prosent», skrev VGs internavis i sin juleutgave i 2002.

– Det var helt formidabelt. Jeg husker at på de meste folkerike kveldene måtte vi sette inn to ekstra bord og fire bruskasser for at folk skulle få plass, minnes Aaseth i dag.

– Hva er det rareste svaret du har fått på en quiz?

– Det må være de fire søte damene, som nok ikke hadde fulgt helt med i timen under OL på Lillehammer. Jeg spurte hvem som var den norske flaggbæreren under åpningsseremonien. De svarte Sissel Kyrkjebø. Riktig svar skulle være Bjørn Dæhlie. Jeg ler fortsatt like godt av den historien, smiler Aaseth.

Fikk en nedtur

I 2010 skulle derimot mye i livet snu for den glade herren, som er født og oppvokst på Tårnåsen. Han fikk konstatert prostatakreft. Fra sommeren 2011 gjennomførte han 35 strålebehandlinger.

– Jeg møtte ikke bare veggen. Det var en skikkelig betongsmell. Heldigvis ble det oppdaget tidlig, så det gikk bra, men jeg slet masse i etterkant. Psykiater og full pakke. Er det en spesiell person jeg vil ønske en ekstra god jul, så er det Olof Ulwan. Jeg fikk komme til hans praksis i Ski. Han var til stor hjelp.

– Var du redd for å dø?

– Ja, jeg fikk mange rare tanker. Faren min døde i 1997 av prostatakreft. Minnene om hvordan det gikk med han kom veldig sterkt tilbake da jeg selv ble syk.

Sykdommen førte også til at hans lange karriere i VG ble avsluttet.

Mulig det kommer litt på grunn av at jeg har en ADHD-diagnose også. Den ble for øvrig først oppdaget da jeg var 52 år, men det kom ikke akkurat som noe sjokk på meg, kan du si.

Terje Aaseth

– Typografene hadde blitt en utsatt post, og dessverre kom jeg ikke til enighet om noen sluttavtale. Det hele ble veldig rart, og jeg klarte aldri å komme tilbake, sier Aaseth.

I dag er han uføretrygdet og lever litt mer tilbaketrukket enn tidligere. Likevel er det noe med historien om «lukten av sagmugg», spesielt når det kommer til quiz. Hans rolle som quizmaster har fått en renessanse med arrangementene på O’Learys denne høsten. Fra 22. januar starter han opp en ny quizrunde på samme sted.

– Jeg gleder meg allerede og har så smått begynt å pønske ut litt spørsmål. På allmennquiz kommer vi innom veldig mange fagfelt. Det eneste jeg kan garantere er at jeg aldri vil komme til å stille spørsmål om strikkeoppskrifter, sier han og ler.

Aktiv i KIL

Terje Aaseth er for mange i kommunen også synonymt med idrett. Han hadde en god karriere som fotballspiller. Skeid forsøkte å hente han til klubben som 16-åring, men Aaseth turte ikke.

GOD STEMNING: Terje Aaseth i sitt rette element som quizmaster på O’Learys. Her fra julequizen 7. desember.
GOD STEMNING: Terje Aaseth i sitt rette element som quizmaster på O’Learys. Her fra julequizen 7. desember.

– Jeg manglet selvtilliten jeg har i dag. Borte bra, men hjemme best.

(Saken fortsetter under bildet)


I voksen alder er det mange som husker han som særdeles engasjert trener på sidelinjen.

– Utenom et års oppphold i Drøbak/Frogn har det alltid vært KIL for alle penga på meg. Engasjementet på sidelinja har alltid vært der. Mulig det kommer litt på grunn av at jeg har en ADHD-diagnose også. Den ble for øvrig først oppdaget da jeg var 52 år, men det kom ikke akkurat som noe sjokk på meg, kan du si.

– Jeg er ikke flau over sykdomshistorien min i det hele tatt. Jeg har levd et liv. Ja, det har vært mye galskap, men Gud, det har vært mye moro også.

– Jeg vil benytte anledningen til å takke alle som har deltatt i høsten quiz på O’Learys. Jeg ser frem til nye omganger etter nyttår, sier Terje Aaseth.

PS! 20. desember kommer juleavisen fra Oppegård Avis. Der serverer Terje Aaseth en fyldig quiz, hvor du kan bryne deg på noen av nøttene fra høstens quizrunder.

Powered by Labrador CMS