VALGET 2021

KJERNESAKER: – Fokus på klima, psykisk helse, globalt ansvar og utenforskap er viktigst for meg, sier John Harald Bondevik fra Myrvoll. Foto: Yana Stubberudlien

Her stemmer John Harald Bondevik på sitt nye parti

– Det er viktig å stemme nå for å kunne påvirke nasjonalpolitikken. Det handler om å stemme på det partiet du er mest enig med, sier John Harald Bondevik (45).

Publisert Sist oppdatert

John Harald Bondevik, som tidligere var lærer på Tårnåsen skole, har nylig flyttet fra Tårnåsen til Myrvoll. Han er nå aktuell som en sentralstyremedlem i Partiet Sentrum, og har allerede gjort sitt valg.

– Fokus på klima, psykisk helse, globalt ansvar og utenforskap er viktigst for meg, sier 45-åringen.

Oppegård Avis møtte ham i valglokalene til Kolben kulturhus fredag 13. august da han forhåndsstemte på et parti han selv var med og stiftet for et snaut år siden.

Partiet Sentrum

  • Er et registrert politisk parti i Norge.
  • Ble stiftet 24. september 2020 av flere tidligere fylkestopper fra Kristelig Folkeparti, avhoppere fra Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet, Høyre og Miljøpartiet De Grønne, samt tidligere byråd for Arbeiderpartiet i Oslo, Geir Lippestad.

Lest av 200.000

John Harald vokste bokstavelig talt opp i Kristelig Folkeparti (KrF). Sterkt påvirket av sin far, tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik, var han trofast til KrF i mange år.

– Jeg vet ikke akkurat når det snudde, men de siste årene har det blitt klarere og klarere for meg at KrF kjemper for de særkristne og de konservative ideene. Derfor er jeg glad for at jeg nå er i et livssynsåpent parti, uten bindinger til én bestemt befolkningsgruppe, sier Bondevik.

FYLLER 74 ÅR NESTE UKE. Kjell Magne Bondevik har vært en av de mest markante politikerne i nyere norsk historie. Han bor fortsatt på Kolbotn, men oppholder seg mye på hytta i Stavern i sommerhalvåret. Fredag 3. september fyller han 74 år. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Den virkelig store endringen skjedde i september 2020 da han skrev en kronikk på NRK.no etter at KrFs leder Kjell Ingolf Ropstad la opp til en konflikt med miljøbevegelsen.

Innlegget med tittelen "Lite folkevennlig kristenparti" startet med et opprør mot KrF: "Nå er begeret fullt. Jeg renner over av frustrasjon. KrF er ikke lenger et folkeparti. De har blitt seg selv nærmest". Det ble lest av 200.000 mennesker og skapte en enorm bølge av reaksjoner.

– Jeg trengte et utløp for mitt politiske engasjement. Derfor ble jeg veldig glad for invitasjonen til å bli med i oppstarten av et nytt parti. En uke etter kronikken sto på trykk satt jeg sammen med ni andre meningsfeller, og vedtok å starte Partiet Sentrum, sier han.

Over 1.000 medlemmer

Partiet Sentrum, med tidligere byråd for Ap i Oslo, Geir Lippestad, som partileder, stiller nå til stortingsvalg for første gang.

Blant partiets medlemmer finnes flere tidligere fylkestopper fra KrF, og avhoppere fra SV, Ap, H og MDG. Siden oppstarten for et snaut år siden har de nå fått over 1.000 medlemmer og stiftet fylkeslag i alle fylker.

– Vi har fått medlemmer fra nær sagt alle partier, men enda mer stolt er jeg av alle medlemmene vi har fått som tidligere ikke har vært engasjert i partipolitikk. Mange sier de ikke har funnet seg til rette hos de andre partiene, og sånn ble det etter hvert også for meg, innrømmer 45-åringen.

Stortinget som mål

– I en spørreundersøkelse Norstat gjorde nylig, sa 11 prosent av velgerne at de vurderer å stemme på oss, sier Bondevik stolt.

Videre sier han at hovedmålet er å komme på Stortinget.

– Selv om det er lite realistisk å oppnå i oppstartsfasen vi er nå i, gjør vi likevel et forsøk. Hver eneste stemme er viktig for oss. Den gir oss både kredibilitet - og pengestøtte vi trenger til å bygge partiet og organisasjonen for fremtiden, sier Bondevik.

I SENTRUM: På bildet kan du se partileder Geir Lippestad sammen med John Harald Bondevik. Foto: John Harald Bondevik

Klima i fokus

– Vi legger FNs bærekraftsmål og menneskerettighetene til grunn for vår politikk. Hovedbudskapet vårt er at klima må tas på alvor. Hele vår neste generasjon kommer til å håne oss om vi ikke gjør de viktige endringene som kreves av oss som følge av klimaendringene, sier Bondevik.

Han sier at han tror noen av de store partiene vil få en overraskelse ved dette valget, og spesielt de som er i konflikt med folket når det gjelder klima og miljø.

– FNs siste klimarapport har gjort et stort inntrykk på mange. Jeg var derfor sjokkert da Erna Solberg sa etter dette at det FN har påpekt i klimameldingen ikke har noe å si for Høyres videre politikk. Det var arrogant og veldig provoserende, sier Bondevik.

Påvirkningsmuligheten

Videre påpeker han at selv om Norge er et lite land, har vi mye makt.

– Vi kan ikke late som at vi ikke har hørt om det FN har varslet i klimameldingen. Vi er representert i FNs sikkerhetsråd. Dette gir oss mulighet til å være med på å påvirke avtaler og løfte saker. Vi kan gi et viktig signal til verden i flere av de store sakene. Partiet Sentrum vil kjempe for å ratifisere atomvåpenavtalen, og at Norge skal være med på å endre kursen i andre saker, sier Bondevik.

Stolt av sønnen

45-åringen er tydelig stolt over at en av sønnene hans, Simen Bondevik, leder nå ungdomspartiet til Sentrum. Oppegård Avis har tidligere skrevet at Simen valgte å forlate lokalpolitikken og KrF.

– Det er ingen sensasjon i det at det kan være ulike meninger og politiske synspunkter i enhver familie. At jeg har ulike meninger fra faren min er ingen overraskelse. I tilfelle med Simen fikk han mye hets både lokalt og nasjonalt etter at han forlot KrF, men jeg heier på ham og vet det har vært en tøff periode for ham, sier John Harald Bondevik.

SYV ÅR I KRF: På 13-årsdagen sin meldte Simen Bondevik seg inn i KrF. Over syv år senere, høsten 2020, meldte han seg ut. Litt før det trakk den unge politikeren seg også ut av lokalpolitikken i Nordre Follo av helsemessige årsaker. Foto: Sigbjørn Vedeld

Felles verdier og uenigheter

John Harald påpeker at selv om det finnes mange felles verdier som Partiet Sentrum og KrF deler, har de også en del ting de er svært uenige om, og det gjelder også flere andre partier.

– Flere partier sier at de tar klimaet på alvor. Men dette må vises i den reelle politikken. Når det gjelder KrF, har de tatt noen valg som vi ikke kan støtte. De har blant annet vært alt for defensive når det gjelder klima. De har også støttet konverteringsterapi og hatt en diskriminerende holdning til LHBTI-personer, sier Bondevik.

MED FAR OG SØNN: John Harald Bondevik sammen med sin far (Kjell Magne Bondevik) og sønn (Simen Bondevik). Bildet er tatt under Arendalsuka i år. Foto: Privat

To milepæler

Samtidig påpeker John Harald at faren hans, Kjell-Magne Bondevik, står bak mange politiske vedtak han blir husket for som tidligere KrF-leder.

– Det er spesielt to milepæler jeg er veldig stolt av at han har gjort. Disse er da han satte mobbing på skolen på agenda og da han gikk av som statsminister på en miljøsak. Når det gjelder dagens politikk, synes jeg at politikken til KrF er utdatert, og at de er for mye i fanget på Høyre og Frp. Det er nye løsninger som trengs for å løse utfordringene nå og i fremtiden. Klimasaken er den viktigste saken nå og for de kommende generasjonene, sier 45-åringen.

Han understreker at Partiet Sentrum er et livsynsåpent parti, og ser på inkludering og mangfold som en verdi i samfunnet.

– Vi ønsker å åpne for flere kvoteflyktninger, 10.000 personer hvert år. Å unngå diskriminering av funksjonshemmede er en annen viktig sak for oss. Det handler om rettigheter. Kampen mot utenforskap er vår sak nummer én, sier 45-åringen.

Lokalt lag i 2023

– Partiet Sentrum har ikke opprettet lokallag i Nordre Follo ennå, men dette kommer! Vi har allerede ett av våre medlemmer i kommunestyret (red. anm.: Dag Andreas Fedøy, Uavhengige), og vi kommer til å stille med liste i Nordre Follo til neste kommunestyrevalg i 2023. Lokalpolitikken vår kommer garantert til å handle om inkludering, mangfold, klima og miljø, sier Bondevik.

Videre påpeker han at partiet er i en oppstartsfase, og lokalt fokuserer de fram mot stortingsvalget mer på fylkeslaget i Viken.

REKLAME PÅ BILSKILT: Som du ser på bildet er John Harald Bondevik meget stolt av Partiet Sentrum, som han selv var med og stiftet for et snaut år siden. Foto: Yana Stubberudlien

Nei til oljeutvinning

– Hvilke partier har dere vurdert å samarbeide med?

– Vi er et blokkuavhengig parti og kan samarbeide der vi får gjennomslag. Ved dette stortingsvalget, i en situasjon der Venstre, Krf og Høyre gir makt og gjennomslag til Frp, kommer vi til å støtte den rødgrønne regjeringen. Når det gjelder klimapolitikken, er MDG vår nærmeste samarbeidspartner, sier Bondevik.

Han sier at Partiet Sentrum vil fase ut oljeutvinning i løpet av de nærmeste 15 årene.

– Men vi må starte omstillingen allerede nå. Vi foreslår å bruke 1 prosent av oljefondet på et grønt innenlandsfond, for å satse på ny teknologi og grønne næringer, sier han.

– Hvilke saker er dere uenige med MDG om?

– Vi trenger mer fokus på sosial og økonomisk bærekraft, i tillegg til klima og miljø. For øvrig ønsker MDG et livssynsnøytralt samfunn, mens Partiet Sentrum kjemper for et livssynsåpent samfunn. Ingen religion eller livssyn skal favoriseres, men vi skal likevel anerkjenne at religion og livssyn er viktig i både enkeltmenneskers liv og i samfunnet, sier Bondevik.

Powered by Labrador CMS