NY MATSKRIBENT: Julie Klev Furnes er Oppegård Avis´ nye matdronning og skal tipse våre lesere om sunne og fargerike matretter i tiden fremover.

Møt lokalavisens nye matskribent

Julie Klev Furnes (31) bor på Tårnåsen og er lidenskapelig opptatt av sunn og fargerik mat. Nå skal hun forhåpentligvis inspirere både deg og meg.

Publisert Sist oppdatert

Julie Klev Furnes er en 31 år gammel Tårnåsen-innflytter. De fem siste årene har hun jobbet i Norges Bank, men skal nå følge sin store drøm om å studere ernæring. Hun har nemlig et stort og brennende ønske om å arbeide med folkehelse.

BRENNER FOR MAT: – Min store lidenskap er sunn og fargerik mat som smaker godt, sier Julie Klev Furnes. Nå skal hun gi deg gode tips.

I tillegg til utdannelsen har hun også en voksende Instagram-konto med navnet julieserines_matinspo. Her sprer hun gode tips til alle som vil se.

Det er derimot ikke alle i Norges befolkning som er på «Insta» foreløpig, men vi i Oppegård Avis ble så imponert over Julies kreativitet og formidlingsevne at vi umiddelbart slo til da spørsmålet om spalteplass kom. Og ikke bare skal vi gi henne spalteplass.

Vi har like godt døpt henne om til Oppegård Avis´ nye matdronning. Vår egen Ingrid Espelid!

Vil bidra positivt

Men ikke forvent noe «juks» fra Julie. Hun tar mat på alvor.

– Min store lidenskap er sunn og fargerik mat som smaker godt, og jeg er spesielt opptatt av hvordan man kan øke inntak av frukt og grønt for den norske befolkningen. Det er under 30 prosent som følger anbefalingen om «fem om dagen», og dette ønsker jeg gjerne å bidra til i positiv retning, sier matdronningen.

I tiden fremover vil hun derfor sørge for at du som leser Oppegård Avis hver uke får gode tips om sunne, fargerike og næringsrike matretter. Kanskje bidrar vi til at du spiser enda litt bedre og enda litt sunnere. I det minste én gang i uka, i alle fall.

NB: Julie har allerede lagt ut en rekke deilige oppskrifter på julieserines_matinspo på Instagram, og i Oppegård Avis kommer hun med én rett hver uke - som både smaker og ser bra ut.

FARGER: Et viktig kjennetegn i Julies mat er de sterke fargene. I tillegg til smaken selvsagt.

«Oavis-vafler»

Julies første bidrag blir intet mindre enn en herlig klassiker i moderne drakt, nemlig vafler.

Vafler er noe de fleste synes er veldig godt, og ikke minst er det forholdsvis raskt og enkelt å lage. Det som også er så fint med vafler, er at de smaker godt til det meste av pålegg, dersom røren lages uten mye tilsatt søtning, slik som i denne oppskriften.

Hva med å fylle vaflene med kremost, ruccola og røket laks, eller ost og paprika? Her er det altså mange gode og sunne muligheter. Disse vaflene byr på en flott grønn farge, noe som har vært til stor begeistring for dem som har smakt på vaflene. Når min samboer tar med seg et par grønne vafler til lunsj i barnehagen hvor han jobber, får han store og spente øyner fra barna rundt bordet. Dette er vafler som garantert vil falle i smak både hos store og små.

NYDELIGE VAFLER: Slik ser det ferdige resultatet ut. Tar du utfordringen?

God metthetsfølelse

Så hvilke fordeler har det egentlig å erstatte det hvite melet med for eksempel havremel?

Dette bidrar til et mer stabilt blodsukker og god metthetsfølelse på grunn av høyt fiberinnhold. Det er derfor et perfekt måltid både til frokost og lunsj, og ikke minst når man er på tur og trenger mat som bidrar med god energi. Vaflene i denne oppskriften er i tillegg en god kilde til viktige næringsstoffer som blant annet vitamin A, D, B12, kalsium samt jern og proteiner.

Oppskriften kan lages glutenfri ved å bruke glutenfrie havregryn som males til mel, eller kjøpe glutenfritt havremel.

Slik gjør du det

Tilberedningstid: ca. 40 minutter.

Oppskriften gir 6-8 vafler, og de metter svært godt:

  • 200 g havregryn/havremel
  • 1,5 dl naturell biola/kefir, eller naturell yoghurt/kesam
  • 2,5 dl melk
  • 3 store håndfuller fersk spinat
  • 2 egg
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ss smeltet smør
  • 1 stor gulrot (kan sløyfes)

Hvis du bruker havregryn kan du starte med å male havregrynene i en blender eller i en food prosessor. Det tar omtrent 1-2 minutter. Når havregrynene er malt til mel, hell dette over i en bakebolle og tilsett bakepulver, salt, og sukker.

Bruk blender/food prosessor til å blande sammen de våte ingrediensene inkludert spinat og egg. Kjør dette til du har fått en fin og jevn grønnfarge. Tilsett deretter det våte til bollen med de tørre ingrediensene og rør godt sammen.

Rasp til slutt en gulrot om ønskelig, og tilsett dette i røren. Røren vil nå være tynn, men la den svelle i ca. 10 minutter til den tykner. Tilsett eventuelt en ekstra skvett melk dersom røren tykner litt for mye.

Deretter er det bare å steke opp vaflene på middels varme og nyte dem nystekte eller kalde!

Powered by Labrador CMS