FOKUS PÅ FOLKEHELSE: Julie Klev Furnes fra Tårnåsen satser på sunt kolsthold for barn til høsten.

Tipsene som sørger for en enkel og sunn matpakke

Julie Klev Furnes fra Tårnåsen brenner for fokus på folkehelse. Her deler hun sine tips til sunne matpakker.

Publisert

Julie Klev Furnes er kanskje et navn du kjenner igjen fra før. Hun har nemlig delt mang en matoppskrift i Oppegård Avis. Studenten i ernæring fra Tårnåsen starter til høsten i ny jobb i Smaksverkstedet. Dette er et folkehelseprosjekt rettet mot barn, hvor de lærer å lage mat fra bunnen etter skoletid. Nå som skole og barnehage-livet er i gang igjen deler hun sine tips til en god, sunn og enkel matpakke.

Matpakka holder seg lenger enn du tror

Husker du den svette gulosten i matpakka når du var liten? Matpakka holder seg ifølge Furnes lenger enn du tror, i alle fall i 3 - 4 timer. Tipset er å lage grove lapper, matmuffins, oppskjærte brødskiver lagt i fryseren, og ta opp morgenen før. Med ferskt pålegg oppå, holder matpakken seg frisk og kald lenger.

Når det kommer til grønnsaker i matpakka som ikke spises, så råder Furnes til å variere ved å røre grønnsakene inn i en matvaffel, omelett et eller matmuffins av og til.

Furnes foreslår også å ha én eller noen flere faste dager i uka man forbereder mat, og gjerne at man lager en ukesmeny for lunsj slik at det er lettere å kunne tilby barna varierte lunsjer. Kutt opp forskjellige grønnsaker og har i ulike beholdere i kjøleskapet slik at det er lett tilgjengelig når man lager matpakker. Eller at man setter av tid til å bake brød, rundstykker, grove vafler og lapper som man da kan fryse ned.

Oppskriftene som gjør det enklere å lage sunn matpakke

LA NATTEN JOBBE FOR DEG: Havrelapper kan enkelt lages kvelden i forveien.

Havregrynlapper

Rør sammen 6 dl havregryn 4 dl vann og la dette stå minst to timer for best mulig utnyttelse av næringsstoffene, gjerne natten over. Ha så i 3 egg, 1 stor spiseskje smør, 1 ts bakepulver og ev litt salt. Stek i en panne. Bruk gjerne stavmikser for en jevnere røre. Lappene holder en ukes tid i kjøleskap i en lufttett beholder. Kombineres gjerne med hjemmerørt chiasyltetøy eller nøttesmør for c-vitaminer og sunt fett og proteiner.

Chia Syltetøy

Ca 500 gram bær, ca 4 ss med chiafrø. Kok opp bær i noen minutter (dersom du bruker fryste) og tilsett chiafrø. Mos sammen med en stavmikser, eller bare rør rundt dersom du vil ha hele bær. Tilsett gjerne litt kanel eller vaniljepulver for mer smak. Oppbevar i kjøleskap, holder seg opp til en uke i lufttett beholder.

GRØNNE FRISTELSER: Vafler kan lages på mange måter.

Matvafler

Matvaflene har Furnes delt med Oppegård Avis tidligere, men hun mener denne er en så sikker vinner at hun deler igjen.

Oppskrift ca 8 vafler: 5 dl havregryn, en halv boks kesam eller gresk yoghurt, 2 egg, 2,5 dl valgfri melk (her kan man gjerne bruke kokosmelk for melkefri variant), 1 ts bakepulver, 1 ts valgfri søtning (kan sløyfes), 0,5 ts salt (kan sløyfes), 1 ss smeltet smør/margarin. Tips til smakstilsetninger: 3 store håndfuller spinat, 1 stor eller 2 mindre gulrøtter (som enten rives på rivejern eller tilsettes i mindre biter i blenderen).

Kjør alt sammen i en blender. Vil du ha spinatvafler og samtidig tilsette gulrøtter, så anbefaler hun å rive gulrøttene og tilsette dem til slutt fremfor å kjøre de sammen med spinat og resten av blandingen. Hvis røren blir veldig tykk kan du spe på med mer melk. Også her kan du bløtlegge havregrynene i ca 2,5 vann i et par timer eller over natten, før du kjører i blender sammen med de andre ingrediensene. Lager du med spinat, så anbefaler hun å ikke steke dem på altfor høy varme (heller stek dem litt lenger på lavere varme) slik at man holder på den fine grønnfargen.

Omelett

Lag en stor omelett en kveld og tilsett litt ost, og godt med forskjellige grønnsaker. Del den opp i biter og oppbevar i kjøleskapet. Et supert og næringsrikt pålegg, og som fint holder seg flere dager i kjøleskapet, lover hun.

Powered by Labrador CMS