Påskekos

Påsken er ikke bare en tid for å samles. Det er også en tid for å meske seg i godsaker. Her er mat-Julies påsketips.

Publisert Sist oppdatert

Påsken er en fin tid for å samles og ikke minst til å nyte god mat sammen. Nedenfor kommer forslag til dessert, turkjeks og påskesnop som går raskt å lage, og som ikke krever mange ingredienser. Dessuten kan dette bli en hyggelig aktivitet som absolutt kan gjøres sammen med barna!

Gelésnop

Disse lages på drøye ti minutter, og trenger ca. 1 time i kjøleskapet før de kan nytes. Disse består hovedsakelig av appelsinjuice og mango, og er friske og gode i smaken. Jeg bruker økologisk gelatinpulver i mine, men vanlig gelatinpulver fås i vanlige matbutikker. Det er veldig praktisk om man har silikonformer til å ha blandingen i når man setter de til avkjøling i kjøleskapet. Jeg bruker silikonformer til isbiter, og får ca 30 geletopper av blandingen.

Ingredienser: 2,5 dl appelsinjuice 150 g frossen mango 5 ss gelatinpulver 1 – 2 ts søtning om ønskelig (smak til)

Kjør appelsinjuice og frossen mango i en blender eller food prosessor til en jevn blanding. Ha blandingen over i en gryte og varm opp til kokepunkt. Smak til om du ønsker søtning.

Trekk kjelen av kokeplaten og rør inn gelatinpulver med en visp. Rør godt slik at det blir minst mulig klumper. Hell deretter blandingen over en finmasket sil med en beholder under slik at du får vekk eventuelle gelatinklumper. Hell deretter blandingen over i former/brett. Har du ikke former av for eksempel silikon, så kan du også helle blandingen over i flere matbokser (med plastfolie under) og skjære ut til ønsket størrelse etter 1 time i kjøleskapet.

Lynrask hjemmelaget is med mangosmak

Dette er en fin måte å få i seg litt mer frukt, og det en stor favoritt hjemme hos oss. Har du en godt moden/brun banan så er den perfekt å bruke i denne isen da det gir både sødme, samt en kremet konsistens på isen.

Fjern skallet og frys den ned i biter, før du skal lage isen. Jeg pleier å lage 4 ispinner av blandingen, og heller deretter resten av blandingen over i en boks og fryser ned. La stå i en times tid eller lenger, og nyt akkurat når det måtte passe!

Ingredienser:

2 dl kokosmelk

1 pose frossen mango

1 godt moden banan (frossen)

2 ts sukker (om ønskelig med mer sødme)

Saften fra ca to sitronbåter eller lime (kan sløyfes)

Ha alle ingrediensene over i en food prosessor eller en blender. Kan godt hende du må stoppe litt underveis og skrape ned fra kantene. I begynnelsen er blandingen litt kornete, men etter hvert blir det en kremet og fin konsistens på blandingen. Ha over i former til ispinner, eller direkte i en boks og frys ned. Isen kan også selvfølgelig spises og nytes med en gang som kuleis. Jeg liker å toppe med smeltet mørk sjokolade.

Havrekjeks

Dette er noen utrolig gode kjeks som ikke tar spesielt lang tid å lage, og de er perfekte til å ta med på tur eller bare som litt ekstra kos til kaffen eller dessert.

Tid: Ca 40 minutter med steking

Ca 25 – 30 kjeks:

Ingredienser:

6 dl lettkokte havregryn

ca 1 dl valgfritt mel (jeg bruker havremel i mine)

2 dl valgfri melk 50 g smeltet smør

1 ts bakepulver ½ ts salt 2 ss sukker

50 g smeltet mørk sjokolade (til å pynte kjeksene med ønskelig)

Slik gjør du det:

Sett ovnen på 200 grader. Mål opp havregryn og bland inn bakepulver, sukker og salt i en bolle. Tilsett smeltet smør og melk i blandingen og rør godt inn slik at alt det tørre blir blandet med det våte. La stå i 10 – 15 minutter. Bruk deretter litt og litt mel og kna godt inn i deigen (det er ikke sikkert at du trenger alt melet). Kna helt til deigen ikke klistrer seg til fingrene, og du har fått en jevn og glatt deig. Det tar noen minutter.

Kjevl deigen ut på et underlag, du kan strø litt mel under deigen, men hvis du har fått en fin og jevn deig så er det mest sannsynlig ikke nødvendig. Bruk en kjevle og toppen av et glass til å forme kjeksene med eller bruk kakefigurer til utskjæringen. Jeg pleier å lage de ca. 1/2 cm tykke. Stek midt i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter til de har blitt gylne i kantene. Deretter kan du åpne døren til ovnen på gløtt, og skru av varmen. La de gjerne stå inne i rundt 5-10 minutter etter dette slik at de blir litt ekstra sprø i kantene. Avkjøles på rist, og gjerne smelt litt sjokolade til å pynte kjeksene med.

Fant du noe du likte?

Du finner mange flere oppskrifter på Julies Instagram-konto: @julieserines_matinspo

Powered by Labrador CMS