BARE RØR: Dette røret er en av årsakene til en fastlåst situasjon mellom utbygger Attivo og Nordre Follo kommune.
BARE RØR: Dette røret er en av årsakene til en fastlåst situasjon mellom utbygger Attivo og Nordre Follo kommune.

– De burde vært rundere i kantene

Et rundt rør og en firkantet tolkning av regler gjør at innflyttingen i 17 leiligheter i Kantorbekken Terrasse trolig må utsettes.

Publisert Sist oppdatert

17 leiligheter i bygg E står klare til sine nye eiere. Innflytting var planlagt til førstkommende mandag. Nå kan dette bli utsatt på ubestemt til. Årsaken er blant annet utformingen av et rør.

Se godt på røret på bildet. Ifølge utbyggeren Attivo Eiendomsutvikling II AS er dette nemlig ene og alene årsaken til at de 17 innflyttingsklare leilighetene i bygg E i Kantorbekken Terrasse ikke kan overtas som planlagt på mandag.

Det runde røret, som sørger for at vann fra Kantorbekken renner fritt under gang- og sykkelstien på oversiden, skulle vært firkantet.

Dialogen mellom Attivo og Nordre Follo kommune har pågått over lengre tid, men de har ikke kommet til en endelig enighet.

IKKE SOM PLANLAGT: Utbyggeren valgte å legge et rundt rør under gang- og sykkelveien over.
IKKE SOM PLANLAGT: Utbyggeren valgte å legge et rundt rør under gang- og sykkelveien over.

Firkantet tolkning

Attivo-partner Knut Amundsen sier han er fortvilet, men at han fortsatt håper på en løsning.

UTÅLMODIG: Knut Amundsen hos utbyggeren Attivo, vil ha fortgang i behandlingen.
UTÅLMODIG: Knut Amundsen hos utbyggeren Attivo, vil ha fortgang i behandlingen.

– Vi er fortvilet på beboernes vegne. Her synes vi kommunen er firkantet, og at de burde vært rundere i kantene, av hensyn til de som venter på å flytte inn. Vi håper vi kan klare å finne en løsning med kommunen, for det bør ikke gå utover de som venter på å flytte inn i sine nye hjem at administrasjonen og vi diskuterer rund eller firkantet åpning under en gang og sykkelsti, sier Amundsen til Oppegård Avis.

Ifølge Amundsen er det ikke «et bestemt sted» i prosessen dette gikk galt, men heller en konsekvens av flere forhold som de over tid har prøvd å komme i dialog med kommunen om. Ifølge Amundsen har de nylig forsøkt å løse floken.

– Vi har senest denne uken foreslått en løsning for kommunen som gjør at beboerne i bygg E kan flytte inn. Løsninger som gir kommunen nødvendig sikkerhet for at vi tar ansvar hvis kommunen insisterer på en firkantet åpning, sier han videre.

FERDIGE: 17 leiligheter står klare til innflytting. Før det skjer må de siste godkjennelsene gis.
FERDIGE: 17 leiligheter står klare til innflytting. Før det skjer må de siste godkjennelsene gis.

Prøver å forhandle

Et av forslaget de har skissert går ut på at kommunen trekker tilbake brukstillatelse på en andel av de usolgte leiligheter i et annet bygg Attivo eier i Kantorbekken Terrasse, mot at beboerne i bygg E får flytte inn i sine leiligheter.

Hvis situasjonen ikke løser seg innen mandag må 17 eiere foreløpig se langt etter å overta sine nye leiligheter. Absolutt siste frist for enighet er mandag 24. oktober klokken 15.00.

– Attivo har informert beboerne om situasjonen. Men vi er konstruktive og klare for å møte kommunen for å finne en løsning som ivaretar beboerne slik at de unngår å havne i en situasjon som for mange kan bli veldig krevende, sier Amundsen.

Kommunen svarer

Oppegård Avis har naturligvis kontaktet kommunen i denne saken, for å få svar på hvor saken står.

Utbyggingskoordinator Wenche Aarvik sier hun har stor forståelse for at det oppleves som en vanskelig situasjon for de som ønsker å flytte inn i sine nye boliger i et flott, nyetablert boligområde.

På vegne av kommunen vil hun imidlertid presisere at midlertidig brukstillatelse ikke handler om utformingen av den runde kulverten alene. Det er også en del andre ting som må på plass.

– Denne saken handler også om krav til opparbeidelse av gangveien før det kan gis brukstillatelse for siste bolig. I stedet for å søke om midlertidig brukstillatelse for gangveien, og deretter søke om brukstillatelse for boligblokken, har utbygger valgt å søke om dispensasjon fra rekkefølgekravet. En dispensasjon fra rekkefølgekrav er vanskelig å få, og i dette tilfellet har kommunen varslet utbygger om at dispensasjonen ikke kan påregnes innvilget, forklarer Aarvik.

Raskest mulig

Ifølge Nordre Follo kommune kom søknaden fra utbygger om midlertidig brukstillatelse for gangveien denne uken og at de umiddelbart gikk i gang med behandling av denne.

– Når vi har gitt den vil vi fortløpende behandle søknaden om brukstillatelse for blokken. Dette er den løsningen som raskest vil gi brukstillatelse slik at beboere kan flytte inn, sier utbyggingskoordinatoren.

– Utbyggers ansvar

Når det gjelder løsning for kulverten, har kommunen mottatt endringssøknad som er under behandling.

– Utbygger har vært kjent med innholdet i planens rekkefølgebestemmelser under hele byggeprosessen, og kommunen har påminnet de om vilkårene som må være oppfylt før de kan få brukstillatelse til siste byggetrinn. Kommunens oppgave er å sørge for at politisk vedtatte planbestemmelser blir overholdt til beste for samfunnet og innbyggerne, understreker Aarvik, som legger til følgende:

– Det er utbyggers ansvar å sørge for at tiltaket bygges i tråd med plan, lover og forskrifter, samt overholde planens rekkefølgebestemmelser. Inngått avtale om tidspunkt for innflytting er en privatrettslig sak mellom utbygger og boligkjøpere.

God dialog

Kommunen opplever at det har vært god dialog gjennom prosjektet og oppfølging frem til nå.

– Kommunen har svart på alle henvendelser som har kommet fra ansvarlig søker i denne saken. Det har også vært kommunikasjon mellom kommunen og utbyggers advokat i denne perioden, både på e-post og telefon, sier Aarvik til Oppegård Avis.

Siste ord er sannsynligvis ikke sagt i saken, men at det blir innflytting allerede på mandag, virker lite sannsynlig akkurat nå. Oppegård Avis følger saken.

BEKK OG BYGG: På bildet ser man både bekken, røret og bygget som står klart.
BEKK OG BYGG: På bildet ser man både bekken, røret og bygget som står klart.
Powered by Labrador CMS