ADVARER: Etter at to katter fra Tårnåsen døde etter lignende sykdom, frykter eierne at noen legger ut gift rettet mot mus.

Frykter bruk av ulovlig gift

Katteeiere på Tårnåsen fortviler etter at to katter døde etter like sykdomsforløp. Nå vil de informere naboer.

Publisert Sist oppdatert

Skrur vi tiden tilbake til april i 2020 ble to katter fra hvert sitt hjem i Rådyrveien 11 og 12 akuttinnlagt samtidig med tydelige symptomer på å ha fått i seg musegiften alfakloralose.

Det ble tatt prøver av de to syke kattene og analysene viste at det var denne nervegiften de hadde fått i seg. Kattene overlevde så vidt etter flere dager med intensiv behandling.

Forbudt

Nå er de samme to kattene døde, etter å ha blitt syke samtidig i januar i år. Eierne mistenker at det igjen er noen som ulovlig har lagt ut musegift i nabolaget, til tross for at Miljødirektoratet innførte forbud mot både salg og bruk av giftstoffet av privatpersoner i mai 2020.

– De samme to kattene ble syke samtidig i slutten av januar. Begge var i utgangspunktet friske og spreke katter, men ingen av dem overlevde denne gangen. De to kattene hadde et relativt lite område hvor de pleide å ferdes, som oftest mindre enn 100 meter fra sine hjem i Rådyrveien, forteller eieren av den ene katten, Kristin Granum Rosebø til Oppegård Avis.

DØDE ETTER SYKDOM: Katten Izzy ble syk for første gang for drøyt et år siden, men overlevde. Da katten fikk lignende symptomer i januar i år overlevde den ikke. Bildet er tatt før den ble syk i 2021.

Vil informere

Denne gangen var det imidlertid ikke mulig å spore konkrete giftstoffer hos de avdøde kattene, men symptomene tilsier at de igjen har fått i seg den dødelige giften.

For å unngå at noe lignende skjer enda en gang har de nå lagt ut et informasjonsskriv i postkassene til nabolagene på Tårnåsen, og ønsker samtidig å informere gjennom lokalavisen. Der forteller de om hvordan sykdommen utartet.

– Denne gangen utviklet symptomene seg langsomt og over flere dager med redusert matlyst, oppkast og ustabil gange. Da de ble innlagt, ble det registrert akutt nyresvikt, noe som tyder på forgiftning. Det var ikke mulig å spore konkrete giftstoffer, sannsynligvis fordi det hadde gått noen dager fra de fikk det i seg til ble lagt inn. Det er kjent fra tilsvarende hendelser at katter kan fange og spise mus som har spist gift. Da får kattene i seg små doser, men gjerne over lengre tid. Vi kan imidlertid ikke være sikre på at dette har skjedd denne gangen, men symptomene var svært like de symptomene som kattene hadde i 2020.

Skal være trygt

Granum Rosebø forteller at de ene og alene går ut med informasjonen for å unngå at det skjer igjen.

– Vi går ut med dette skrivet fordi vi ønsker at det skal være trygt å være katt i området vårt. Vi ønsker å opplyse om de alvorlige konsekvensene det kan ha å bruke gift mot mus/rotter. Det samme gjelder å la frostvæske være tilgjengelig utendørs, da dette også kan ta livet av katter som får det i seg. Det er alltid tungt å miste kjæledyr, men ekstra tungt blir det, særlig for barna, når det skjer akutt og uventet som i våre tilfeller, sier hun.

Powered by Labrador CMS