DRAMATISK UTVIKLING: – Vi har nå 17 positive UK-tilfeller, 16 av dem er tilknyttet Langhus bo- og rehabiliteringssenter og ett er tilknyttet Tussestien barnehage, opplyste kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold i en digital pressekonferanse søndag ettermiddag. Dette bildet ble tatt på lørdagens pressekonferanse.
DRAMATISK UTVIKLING: – Vi har nå 17 positive UK-tilfeller, 16 av dem er tilknyttet Langhus bo- og rehabiliteringssenter og ett er tilknyttet Tussestien barnehage, opplyste kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold i en digital pressekonferanse søndag ettermiddag. Dette bildet ble tatt på lørdagens pressekonferanse.

11 nye tilfeller av mutert virus

Ett av tilfellene er tilknyttet barnehage. Ordføreren vil be regjeringen endre prioriteringer av vaksiner.

Publisert Sist oppdatert

Nordre Follo kommune venter flere resultater sent søndag kveld og mandag.

Ordfører Hanne Opdan og kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold holdt digital pressekonferanse søndag kl. 16.

– Vi har fått bekreftet fra Folkehelseinstituttet det vi fryktet. 11 av prøvesvarene viser nye påviste tilfeller av det muterte viruset i vår kommune. Vi venter svar på flere prøver sent i kveld eller tidlig i morgen, sier Opdan.

– Dette var noe vi var engstelige for at ville komme, men som vi i det lengste håpet at ikke ville skje.

Hun understreker at dette ikke betyr at innbyggerne i Nordre Follo trenger å bli mer engstelige enn vi allerede er, men det understreker viktigheten av tiltakene vi innførte fra fredag.

UK-virus tilknyttet barnehage

Myhrvold forteller om utviklingen:

– Vi har nå 74 Covid 19-smittet personer knyttet til vårt utbrudd som har utgangspunkt i Langhus bo- og rehabiliteringssenter. Disse personene tilhører Nordre Follo kommune og seks nabokommuner. Dette er vanlige positive Covid 19-tilfeller. Det undersøkes videre om det er UK-varianten, sier Myhrvold.

– Vi har nå 17 positive UK-tilfeller, 16 av dem er tilknyttet Langhus bo- og rehabiliteringssenter og ett er tilknyttet Tussestien barnehage. Vi har fått beskjed om 11 nye bekreftede tilfeller i dag. Vi forventer flere hundre prøvesvar i løpet av søndag kveld og mandag morgen. Vi må forvente at flere av dem blir bekreftet som UK-varianten.

Det er nå bekreftet at ett tilfelle tilknyttet en av kommunens barnehager er UK-viruset. Myhrvold sier de forventer at flere av de positive tilfellene i barnehagen er UK-varianten.

Avklaringer fra kommunen

Det har kommet mange spørsmål om hvilke typer næringsvirksomhet som kan holde åpent. Myhrvold avklarte en rekke næringsvirksomheter:

 • Bilverksted kan holdes åpent.
 • Optiker kan holde åpent behandlingsdelen, men ikke butikken.
 • Helsekost skal holde stengt.
 • Frisører kan holde åpent for avtalt time, ikke for salg av produkter. Følge bransjestandard for smittevern.
 • Biltema skal holde stengt. Også klikk og hent-funksjonen.
 • Europris skal holde stengt.
 • Dyrebutikker skal holde stengt. Mat til dyr kan kjøpes hos veterinær og matbutikk.
 • Bygg og anlegg: Byggeplasser skal driftes som normalt. Det skal ikke være kunder tilstede i utsalg ol.
 • Ulike terapeuter, som massasje, naprapat osv. som driver 1-til-1-behandling kan holde åpent. Må følge bransjestandard for smittevern.
 • Eiendomsmeglere kan arrangere visninger med timeavtaler etter gjeldende smittevernsregler.
 • Slalåmbakken kan holde åpent for vanlige kunder, men ikke arrangert trening eller konkurranser.
 • I butikker som holder stengt kan enkeltansatte være for å gjøre nødvendige oppgaver, men det skal ikke være noen kunder i lokalet.
 • Ber om at barn ikke omgås hverandre. Med mindre det er spesielle behov for sosial kontakt. Minner om at det er et tilfelle tilknyttet en barnehage.

Ønsker vaksiner til Nordre Follo

Hanne Opdan vil be regjeringen om å endre prioriteringer av vaksiner.

– Det er også viktig for meg å formidle at arbeidet vårt med smittesporingsarbeidet i vår kommune får ros fra mange hold og vil bli brukt som et eksempel til etterfølgelse for andre kommuner i samme situasjon. Alle som jobber med dette sent og tidlig, fortjener en stor takk.

– Nå skal vi i kommunen vurdere situasjonen ut fra de nye opplysningene vi har fått. Vi skal sørge for at riktig og viktig informasjon kommer ut bredt. Vi vil også prioritere å jobbe for at sårbare barn og unge får den hjelpen og støtten de trenger når de må være hjemme fra skole og barnehage.

– Vi uttrykker nå et sterkt ønske om at vår kommune blir prioritert i vaksineringen. Spesielt er det viktig at sårbare grupper i vår kommune kommer høyere opp på prioriteringslisten, sier Opdan.

Powered by Labrador CMS