FRA FILMEN: Lett som en sky er laget av «vår» Marianne Mørk og ble vist på kinoen i Kolben, tidligere i mars.

Ble imponert av lokal film

«En tankevekkende film, som burde interessere foreldre og lærere like mye som ungdommen selv», skriver Marit Hjorthol Eidem.

NB: Dette er et leserinnlegg og innholdet representerer innsenders meninger og holdninger.

Jeg fikk se filmen «Lett som en Sky» i Kolben Kulturhus den 8. mars. Filmen er laget av Marianne Mørk, forfatter, skuespiller og regissør fra Kolbotn. Filmen engasjerte meg, og jeg har skrevet en kort omtale av filmen, skriver Marit Hjorthol Eidem til Oppegård Avis.

LETT SOM EN SKY

En kortfilm med manuskript og regi av Marianne Mørk.

Foto: Kjell Erik Egeland.

Klipp: Maren Victoria Thingnæs/ Kjell Erik Egeland.

Kortfilmen "Lett som en sky" ble vist i Kolben kulturhus for ungdom og foreldre den 8. mars 2024.

Filmen "Lett som en sky" er laget for å bidra til å øke åpenhet om et tabubelagt tema, å skape rom for samtaler, og å skape åpenhet om unge mennesker som utvikler spiseforstyrrelser, anoreksi.

Det var en tankevekkende film, som burde interessere foreldre og lærere like mye som ungdommen selv. Dette er en film med et viktig budskap. Spiseforstyrrelser er en sykdom som arter seg på mange vis, anoreksi og overspising, bulimi. og flere og flere unge lider av denne sykdommen.

FILMSKAPER: Marianne Mørk er filmskaper, teater-nestor og kulturell krumtapp i Oppegård. Ja, og fast skribent i lokalavisen selvsagt.

Hvorfor sliter mange unge, både jenter og gutter, med spiseforstyrelser? Er det samfunnets skyld? Reklamen? Eller hva er det som gjør at denne lidelsen øker for hvert år?

Vi har et samfunn som er mer kroppsfiksert enn noen gang tidligere. Så kroppsfiksert, at du "Er hva du ser ut som", og hvor utseendet betyr mer enn hvem du er som menneske eller venn. tragisk nok. Men det ligger ofte problemer til grunn for at ungdom får spiseforstyrrelser, og utvikler anoreksi.

I denne filmen er det jenta, Kaisa, som har mistet sin far. Hun klarer ikke å spise, fordi mat og sjokolade minner om de lykkelige dagene med faren. Vennene hennes blir engstelige. De ser at noe er galt med henne, og får ikke kontakt. Filmen viser tydelig at Kaisa blir mer og mer inne i sin egen verden, hvor vennene ikke når fram til henne. De skjønner ikke hvorfor Kaia har forandret seg. Velmente ord fra venner kan gjøre det verre: spiser du ikke mer? Du må jo spise!

Kaisa trener veldig hardt og spiser ikke, for å kunne gå ned i vekt og bli tynn. Da føler hun at hun har kontroll over livet og seg selv. Og når hun drister seg til å ta en bit sjokolade, - så føler hun at verden raser sammen for henne! Det Kaisa ønsker, er å bli sett, som så mange unge mennesker med problemer og angst.

Anoreksi er en psykisk sykdom, og det trengs psykolog og legehjelp for å komme ut av den. Kanskje også en ernæringsfysiolog som kan gi gode råd om mat. Men hvor kan disse ungdommene få den hjelpen de trenger?

Filmen gir ingen svar på hvordan man helbreder en slik sykdom, men viser tydelig at det er en psykisk sykdom, og at jenter som Kaisa trenger hjelp! Det er ingen tvil om at noe må gjøres for alle disse ungdommene, både gutter og jenter, som sliter med seg selv i en vanskelig alder.

Etter filmen var det innlegg og diskusjon fra psykolog Rolf Kristensen og lege Milla Branden som kunne svare på spørsmål og utdype dem.

Filmen er en sterk påminnelse om at ungdom sliter med spisevegring, og den kan bli et springbrett for en seriøs diskusjon blant lærere, foreldre og elever, om hva som bør gjøres med dette alvorlige problemet.

Det er uhyre viktig at denne filmen, "Lett som en sky", blir vist rundt på skoler og samfunnshus.. Derfor burde denne filmen være svært aktuell for Den Kulturelle Skolesekken!

Jeg vil anbefale den på det sterkeste!

Marit Hjorthol Eidem

Powered by Labrador CMS