KIL-GUTT: Tore Sørås spilte fotball i Kolbotn til han var 16. Senere har ferden vært innom både Follo FK og Viking, før han nå spiller for KFUM i OBOS-ligaen.
KIL-GUTT: Tore Sørås spilte fotball i Kolbotn til han var 16. Senere har ferden vært innom både Follo FK og Viking, før han nå spiller for KFUM i OBOS-ligaen.

Tore fra Tårnåsen kan skyte seg selv og «Kåffa» til Eliteserien

Mot alle odds er Oslo-klubben KFUM med i kampen om opprykk til Eliteserien i fotball. Det er delvis takket være en målsulten Tore Sørås fra Tårnåsen.

Publisert Sist oppdatert

Seks mål har det blitt til nå for den omskolerte midtbanespilleren. Han som gjerne har blitt sammenlignet med landslagets Sander Berge.

Nå er det ikke dype løp fra midtbanen som gjelder lenger. Denne sesongen har 24-åringen stort sett vært å finne på spissplass for KFUM, og selv om det er uvant kost, har det gått bra.

HJEMMEBANE: Sofiemyr kunstgress var i mange år hjemmebanen til Tore og han er ikke vond å be når han får en ball i sin retning.
HJEMMEBANE: Sofiemyr kunstgress var i mange år hjemmebanen til Tore og han er ikke vond å be når han får en ball i sin retning.

– Det har gått greit det. Jeg står med seks mål så langt, men håper å nå tosifret antall før sesongen er over. Da tror jeg det blir opprykk, sier han håpefullt.

Det håpet fikk imidlertid et lite skudd for baugen mandag denne uken, da «Kåffa» ble sendt hjem med 3-1-tap i bagasjen fra Kongsvinger.

En god årgang

Tore tilhører det han beskriver som en god 1998-årgang fra Kolbotn, men det har ikke blitt mange fotballspillere på høyt nivå av gjengen.

– Jeg er vel den eneste som fortsatt spiller såpass høyt ja. De fleste andre ga seg etter å ha spilt i Follo FK, sier han.

Som unggutt i Kolbotn var han kjent som en løpssterk midtbanespiller. Fotballen ble kombinert med langrenn, så utholdenhet var aldri et problem. Da han var 16 år takket han ja til et tilbud fra Follo FK, da tilhørende i OBOS-ligaen.

– Det var et naturlig steg da og jeg kjente både trenere og spillere der. De hadde et bra opplegg som kunne kombineres med toppidrettslinje på videregående, forteller han.

Mye «snakk»

9 kjappe til Tore Sørås:

1. Beste trener i KIL?

– Klaus Pettersen. Han var bra.

2. Beste medspiller og verste motspiller fra ungdommen?

– Da har vi litt å ta av, men jeg sier Stian With. Verste motspiller er Laurits Ruud fra Langhus. Han var alltid på etterskudd og vond og møte.

3. Beste medspiller noen gang?

– Robin Rasch i KFUM. Om jeg kan inkludere Viking blir det Samuel Adegbenro.

4. Verste motspiller?

– I år er det Sivert Heltne Nilsen. Han er en irriterende terrier på banen.

5. Beste stadionatmosfære i Norge?

– Jeg gir den til Ekebergsletta. (Det er løgn, red. anm.)

6. Stedet jeg ikke gleder meg til bortekamp?

– Siste seriekamp i år. Borte mot Brann. Håper de er ferdigfestet til da.

7. Er Haaland Norges beste spiller gjennom tidene?

– Ja, uten tvil. Jeg har ikke sett Tom Lund spille, men tør å påstå at Haaland er bedre.

8. Hvilken spiller alle kjenner ligner du mest på på banen?

– Det jeg har fått høre mest er i alle fall Sander Berge.

9. Supertalentet som aldri ble noe av fra din generasjon?

– Martin Søvik. Keeper i KIL. Han har lagt hanskene på hylla.

I Follo ble han til sommeren 2017. Da var han 18 år og interessen fra norske klubber hadde vært såpass stor at han akkurat hadde skaffet seg sin første agent.

Han husker det var mye «snakk» som han beskriver det. Sånt er ikke bare enkelte å forholde seg til.

– Det er lett å miste fokus når sånt skjer, men jeg prøvde mitt beste med å bare spille fotball. Jeg hadde noen ulike muligheter, men det ble til slutt Viking, for det var det som virket best med tanke på min utvikling, forteller han.

Det gode inntrykket ble ganske raskt forandret. Oppholdet ble ganske enkelt ikke det han hadde sett for seg. I løpet av kort tid fikk både treneren og sportssjefen som hadde hentet han, sparken, og Tores fotballhverdag befant seg stort sett på andrelaget, i tredjedivisjon.

Angrer ikke

Veien til førstelaget og Eliteserien ble for lang. Etter ett år i Stavanger valgte han å si takk for seg og heller prøve lykke i KFUM.

– Det valget angrer jeg ikke på, nei. Det har klaffet bra.

Til tross for at han må spille i en annen posisjon enn han er vant til og egentlig ønsker.

– Jeg har stort sett spilt på midtbanen i alle år, før i år. Det er litt uvant til tider og helt andre ting du blir målt på, men det kommer seg. Ser du på antall minutter, så er ikke målsnittet mitt så verst, understreker han.

MÅLJEGER: Denne sesongen har Sørås vært spiss for KFUM og seks mål så langt er beviset på at han vet hvor målet står.
MÅLJEGER: Denne sesongen har Sørås vært spiss for KFUM og seks mål så langt er beviset på at han vet hvor målet står.

God sesong

Sesongen i år har vært god både for Tore selv og KFUM. Det er det flere årsaker til.

– Vi har jobbet litt mer spesifikt med hver enkelt spiller i treningsarbeidet. For min egen del har det vært mer rolletrening og konkret jobbing mot det å score flere mål. Lagmessig har vi vel prestert litt bedre enn det mange trodde, for vi har en ung spillergruppe. Det har fungert veldig bra i år, mener Sørås.

Han innrømmer derimot gladelig at ambisjonene strekker seg høyere enn OBOS-ligaen.

– Jeg drømmer høyere enn det ja, men rykker vi opp med Kåffa så er det jo veldig bra. Jeg har lyst å ta neste steg nivåmessig, sier 24-åringen.

«Proff-drømmen» lever

Selv om han «bare» er 24 år, puttes han ikke lenger i talentbåsen i fotballsirkuset. Drømmene om noe større har derimot ikke avtatt, selv om han snart er i midten av 20-årene.

– Det slipper vel aldri taket. Jeg har en far på noen og femti som mener han fortsatt kunne gjort en jobb for diverse Premier League-klubber, men for han er det vel noe seint, flirer han. – Det er viktig å drømme stort og selv om det kanskje begynner å bli urealistisk for meg også, så vil det alltid være en guttedrøm å ta det neste steget. Det er ikke umulig, sier han.

Den enkleste måten for å ta ett steg til med fotballen er tross alt å sørge for å skyte Kåffa til Eliteserien. Det han da også store planer om.

– Det vi mangler mest av er rutine, men det får vi ikke gjort noe med. Kampen sist er det det bare å ta med seg litt læring fra og glemme fort som mulig. Det var litt for mange som hadde en dårlig dag, men det skjer heldigvis sjelden. Nå ser vi fremover og jeg skal gjøre det jeg kan for at vi kan juble på slutten av sesongen, avslutter han.

Powered by Labrador CMS