KUNSTNER-DUO: Merethe K. Woldseth og Cecilie H. Sandness gleder seg til å stille ut sine arbeider i biblioteksgalleriet i Kolben.

Fyrer i gang året med fargesprakende utstilling

Nyttårsaften er over, men i biblioteksgalleriet i Kolben fortsetter det fargesprakende showet. Det sørger maleriene til Merethe K. Woldseth og Cecilie H. Sandness for.

Lørdag 14. januar kl. 12 loves det vernissasje med mange titalls ulike og unike bilder, hvor hele fargepaletten er tatt i bruk.

Utstillerne er to damer som har gjort unna småbarnsfasen. Nå går det meste av fritiden med på å uttrykke seg med pensel i hånden – og få frem fargene som løfter kunsten til uante høyder.

KJØKKENKUNST: Noen bruker kjøkkenet til å kreere de herligste retter, mens her er det de flotteste bilder som blir til.

Satte fart under pandemien

De fargeglade damene opplevde malingen som en berikelse da Norge stengte ned som følge av covid -19.

Selv om de begge er som relativ ferske kunstnere å regne, har tegning og lek med farger fulgt dem gjennom livet.

– Jeg likte å tegne når jeg var ung, men utforsket aldri det videre. Tidlig i år 2020 ønsket jeg å finne meg en hobby, og jeg meldte meg på malekurs hos lokal kunstner Toril B. Andersen på Oppegård. Da ble den kreative gnisten i meg virkelig tent, forteller Merethe, som selv bor på Myrvoll.

– Jeg har hele livet likt å tegne og male, men har aldri gitt meg selv tid til å utvikle det videre. Under covid -19 fikk jeg litt ekstra tid fordi jeg slapp reiseveien til og fra jobb og bestemte meg for å utfordre meg selv litt. Det er utrolig fint å kunne være skapende og kreativ – og være i en flytsone. Tiden bare flyr, følger Cecilie opp, som også har gått på kurs hos Andersen.

GIKK PÅ KURS: Merethe K. Woldseth har alltid vært kreativ, men hobbyen skjøt for alvor fart under pandemien.

Tar seg tid

– Er det vanskelig å finne tid til malingen i hverdagen?

– Det kan være utfordrende noen ganger, og spesielt når det er travle tider på jobb. Men det gir meg så utrolig mye at jeg stort sett klarer å rydde plass til malingen i uansett hvor travel jeg er, sier Cecilie som bor på Oppegård.

– Å male som hobby skal selvfølgelig også flettes inn i hverdagslogistikken, og da må det settes av tid. Jeg bruker mye tid på å ferdigstille et maleri. Men ved å dele opp oppgaven i mange malingslag på lerretet og tid til tørking og modning underveis, blir oppgaven mer overkommelig og krever mindre tid hver gang, forklarer Merethe.

Begge finner stor glede og tilfredsstillelse med å jobbe med noe kreativt og unikt.

I tillegg innrømmer de glatt at de er åpen for skryt. Positive tilbakemeldinger, hvor maleriene «treffer» noen på en eller annen måte, gir inspirasjon for videre arbeid.

Starter intuitivt

– Har dere noen tanker bak det dere maler?

– Det varierer litt. Jeg har ofte en vag idé i forkant, men noen ganger kommer motivet underveis. Det hender også at jeg begynner å male ut fra en idé jeg har, men så dukker andre motiv opp underveis i prosessen og jeg ender opp med noe helt annet enn jeg hadde tenkt, sier Cecilie.

Merethe starter helst på et bilde uten å ha motivet klart for seg.

– Jeg liker best å starte helt intuitivt, uten noen plan eller tanke om hva jeg skal male. Baktanken og drivkraften er å overraske meg selv og forhåpentligvis andre. Det er svært fascinerende når det er fargene, variasjonene i penselstrøkene og kreativiteten som faktisk bringer maleriet fremover, forklarer hun.

KREATIV: Cecilie H. Sandness forteller at bildene gjerne blir til underveis.

– Du, Merethe, har jo til og med tatt deg permisjon for å male, hvordan har det vært?

– Ja, det er riktig at jeg har valgt å ta noen måneder permisjon fra normal jobb, men jeg må innrømme at jeg ikke hadde planer om å male og publisere innlegg på Instagram tilnærmet på fulltid. Men det har gått veldig bra og jeg har fått så mye hyggelig respons på det jeg gjør, både på maleriene og på Instagram.

Varierte motiver

Kunstnerne viser kunst for enhver smak.

– Vi tror besøkende til vår utstilling i biblioteket-galleriet i januar vil oppleve et stort spekter av motiver, fra de jordnære og behagelige til magiske og undrende blikkfang.

– Hvor maler dere?

– Som medlemmer i Kolbotn maleklubb kan vi faktisk flere dager i uken male i egnet lokale i Kolben sammen med andre hyggelige medlemmer.

Ellers er det kjøkkenbenken og stuegulvet som gjelder for dem. Kanskje ikke så rart at de begge drømmer om et eget atelier.

– Dere har jo valgt en litt spesiell tittel på utstillingen, hva er tanken bak?

– Tittelen «søtt, salt og umami» er ment å gi forventninger om en variert og innholdsrik smakspalett av unike kunstverk, som vi håper vil aktivere flere sanser og følelser hos de som besøker utstillingen.

– Er det spesielle tidspunkt de kunstinteresserte må hake av i sin kalender?

– Utstillingen vår er alltid åpen i bibliotekets betjente åpningstider fra 14. januar til og med 28. januar. Mandag-torsdag kl. 12–19 og fredag-lørdag kl. 11–15. Selve åpningen/vernissasje er lørdag 14. januar kl. 12. Alle er hjertelig velkommen, sier de to sprudlende kunstnerne.

Powered by Labrador CMS