STOR PÅGANG: Harald Evensen driver Kolbotn Varme og opplever svært stor pågang av kunder som ønsker varmepumpe.
STOR PÅGANG: Harald Evensen driver Kolbotn Varme og opplever svært stor pågang av kunder som ønsker varmepumpe.

Et råd er ekstra viktig om du bruker varmepumpe

Kolbotn Varme opplever så stor pågang av innbyggere som ønsker varmepumpe at eieren må utsette bestillinger til neste år. Her er det du må tenke på om du også vil ha en.

Publisert

Varmepumper varmer opp boliger mer enn noen gang. Harald Evensen som driver Kolbotn Varme forteller om så stor pågang at han må utsette bestillinger til neste år.

– Jeg driver alene, og har dermed begrenset kapasitet, men det er symptomatisk for hele bransjen, forteller han til Oppegård Avis.

Populært produkt

Varmepumpen er blitt et svært populært produkt, og pågangen har bare blitt enda større etter at strømkrisa strømmet på.

– Det har vært et godt marked de siste årene, men det er helt spesielt nå, det er det ingen tvil om, sier Evensen.

AUTORISERT FORHANDLER: Det er viktig at du velger en autorisert forhandler når du kjøper varmepumpe. Det er blant annet på grunn av gasser i pumpa som kun skal behandles av fagkyndige.
AUTORISERT FORHANDLER: Det er viktig at du velger en autorisert forhandler når du kjøper varmepumpe. Det er blant annet på grunn av gasser i pumpa som kun skal behandles av fagkyndige.

Vil minske strømregningen

Evensen opplever at folk nå leter etter tiltak som de selv kan gjøre for å kutte ned på størmregningen. Enkelte tiltak krever mer enn å få innstallert en varmepumpe, derfor tror han også mange går for den løsningen.

Og i prinsippet skal varmepumpa også bidra til at strømregninga går ned.

– De som setter opp temperaturen lik den var før de innstallerte pumpa, vil nok merke at strømregninga går ned. Men mange velger også å øke komforten ved å heller sette opp temperaturen. Da blir innsparingen mindre, forklarer han.

En ting han trekker frem som ekstra viktig å huske på, er å la pumpa stå på hele tiden fremfor å skru den av og på.

– Du kan stille den inn etter ulik temperatur, men det beste er å la den gå jevnt og trutt. Pumpa lever lengst på den måten, sier han.

4 råd til deg som vurderer varmepumpe

  • Kjøp av autorisert forhandler. Det er strenge krav til montering av varmepumpe.
  • Befaring i forkant er viktig.
  • Det er viktig å gjøre rent filteret. Evensen forteller at han alltid gir brukeropplæring etter montering.
  • Det beste for pumpa er om den bare tusler og går døgnet rundt i hele fyringssesongen.

Ikke alle boliger kan ha varmepumpe

Han minner også på om at varmepumper er forskjellige, og at han jobber med det som kalles luft-til-luft. Det er denne typen folk flest i går for.

Montøren som i all hovedsak jobber i gamle Oppegård-området, forteller at dersom kunder ønsker at han skal komme kan de bestille tjenesten, så vil han komme straks muligheten er der. Foreløpig estimerer han etter nyttår.

Men dersom du skal kjøpe varmepumpe råder han at du ber montøren komme på befaring først. De fleste tilbyr dette gratis, men det er viktig ettersom det faktisk ikke er alle boliger som kan ha varmepumpe.

– Pumpa må monteres på riktig sted, og gjøres av en autorisert forhandler. Dette er på grunn av gassen som er i pumpa. Det er også boliger som ikke kan ha varmepumpe heller. Det er slikt vi ser på befaringer, forklarer Evensen.

Powered by Labrador CMS