Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019

VALGKLARE: – Vi har behov for flere fagutdannede innen helse, skole, barnehage og flere andre virksomhetsområder, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat Hanne Opdan. Her er hun sammen med Håkon Heløe, som står på 6. plass på partiets liste.
VALGKLARE: – Vi har behov for flere fagutdannede innen helse, skole, barnehage og flere andre virksomhetsområder, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat Hanne Opdan. Her er hun sammen med Håkon Heløe, som står på 6. plass på partiets liste.

Vil ha minst 120 lærlinger

Nordre Follo Arbeiderparti setter et mål om minst to lærlinger per 1000 innbyggere i Nordre Follo innen 2023.

Publisert

Ifølge Yrkesopplæringsnemnda i Akershus er Oppegård kommune blant fylkets dårligste kommuner når det gjelder læreplasser, med kun 0,69 lærlinger per 1000 innbyggereSki kommune har derimot 1,3 per 1000.

– Ski kommune har satset på lærlinger over flere år. Vi har et system for både opplæring og oppfølging av disse. Det er bevisst politisk arbeid og noe vi er veldig stolte av, men vi skal selvsagt ikke gi oss der, for det er ikke godt nok. Derfor går vi til valg på minst to lærlinger per 1000 innbyggere i Nordre Follo, som tilsvarer cirka 120 lærlinger til sammen. Det er et oppnåelig mål, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat Hanne Opdan.

Som ordfører i Ski åpnet hun årets yrkesfagkonkurranse Skole-NM i helsefagarbeiderfag og barne- og ungdomsarbeiderfag. Sistnevnte ble arrangert på Drømtorp videregående skole i april.

– Det er viktig å gi anerkjennelse til yrkesfagene, sier Opdan.

– Viktig for rekruttering

Ifølge Opdan har Ski kommune fra starten hatt læreplasser kun på sykehjemmene, skolene og i barnehagene, men har gjennom årene satset og spredt over flere virksomheter som IKT, hjemmetjenesten, fritidsklubbene, kommunalteknikk og Rådhusteatret.

– Vi må tilrettelegge for flere arbeidsplasser innen ulike yrkesgrupper for å gi unge gode muligheter til å fullføre yrkesutdannelsen, få en viktig arbeidserfaring og komme seg videre, men også for å unngå mangel på fagarbeidere i fremtiden, sier Opdan.

Hun påpeker at hvis lærlingene blir tatt godt imot, er det stor sjanse for at de fortsetter videre i vår kommune.

– Det er en viktig satsing for oss som kommune. Vi trenger fagutdannede til flere kommunale virksomheter, men det er åpenbart at behovet er størst innen helsesektoren.

Øvrige valgløfter

– Vi vil ansette flere lærlinger i kommunale virksomheter, men det er også viktig at flere private bedrifter er villig til å ta imot lærlinger. Vi vil derfor sette krav til bruk av lærlinger ved anbud, sier Håkon Heløe (23).

23-åringen fra Sofiemyr står på 6. plass på Arbeiderpartiets liste. Han mener det er viktig å sette konkrete mål for den kommende fireårsperioden i det nye kommunestyret.

– Nordre Follo Høyre nevner ikke et tall på lærlinger i sitt program, men vi er derimot konkrete og setter et tall på løftet vårt. Dermed kan også velgerne holde oss ansvarlige, sier Heløe.

– Hvorfor tror du Oppegård ligger så dårlig an når det gjelder læreplasser innen kommunale virksomheter?

– Det har ikke vært satset godt nok på lærlinger politisk sett. Kommunen har heller ikke sett verdien på dette i forhold til rekruttering til egen organisasjon og viktigheten av satsing på yrkesfag, sier Heløe.

22 lærlinger i august

– I august hadde Oppegård kommune 22 lærlinger, som tilsvarer 0,80 lærlinger per 1000 innbyggere. Vi hadde 13 lærlinger i helsefag, 8 lærlinger i barne- og ungdomsfag og 1 lærling i byggdrifterfaget innenfor eiendom, sier Gudrun Birkelund, leder for HR i Oppegård.

Ordførerkandidat for Nordre Follo Høyre, Thomas Sjøvold, sier at Høyre ønsker flere læringer i kommunen, både i kommunal virksomhet og i næringslivet.

– Det er også et krav i våre anskaffelser. I øyeblikket har vi litt færre lærlinger enn tidligere år, men til gjengjeld har vi økt antallet som er på ulike typer praksisplass og studenter på utplassering. At Ski har mange lærlinger er bra og noe vi må ta med oss inn i Nordre Follo, på samme måte som vi i Oppegård er gode på praksisplasser og studentplasser, sier han.

Powered by Labrador CMS