Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019

BORGERPLIKT: 'Kjære velger: Gjør din borgerplikt. Kom ikke senere med kritikk hvis du ikke har avgitt din stemme', skriver Oddbjørn Skredderberget i sitt leserinnlegg.
BORGERPLIKT: "Kjære velger: Gjør din borgerplikt. Kom ikke senere med kritikk hvis du ikke har avgitt din stemme", skriver Oddbjørn Skredderberget i sitt leserinnlegg.

– Det viktigste valget på mange år

"Som velgere kan vi påvirke. Vi kan velge å være passive og stemme slik vi alltid har gjort, eller vi kan være aktive og lese partiprogrammene og vurdere kandidatene på valglistene. Dette valget er det viktigste på mange år", skriver Oddbjørn Skredderberget i sitt leserinnlegg.

Publisert

En klok mann sa en gang at en person som tenker på landet, er en statsmann. En person som tenker på neste valg, er en politiker.

Jeg synes dette kan være til ettertanke når vi skal velge våre tillitsmenn for de neste fire årene.

Hva står i partiprogrammene

Partiene har etter hvert vedtatt sine programmer, og det vil bli livlig ved valgbodene de neste ukene.

Alle politikere har de beste intensjonene og lover trolig mer enn de kan holde. De vil jo selge inn sine visjoner. For den vanlige velger kan det være vanskelig å orientere seg i alle partiprogrammene.

Jeg for min del velger å forfølge de sakene som jeg synes er viktige, og for første gang kommer jeg til å stille kritiske spørsmål til alle partienes representanter ved valgbodene.

Et spørsmål som opptar mange velgere kan være innføring av eiendomsskatt -  med den store gjelden som den nye kommunen vil få. Her er nok de mindre partiene mer ivrige enn både Høyre og Ap.

Hva har skjedd de siste fire årene

Egentlig bør man ta utgangspunkt i det partiene har stått for den siste perioden. Jeg ønsker meg politikere med ryggrad, som står for noe og som tar velgerne på alvor.

Vil jeg stemme på et parti som presser gjennom en svømmehall der generasjonsparken er?

Eller et parti som med et pennestrøk endrer byggehøyder som ligger vedtatt i kommuneplanen?

Eller et parti som over tid har latt rørledninger forfalle og dermed skjøvet en betydelig regning til neste kommunestyre – enn si flere fremtidige kommunestyrer?

Eller legger opp til et underskudd på minst 8 milliarder den neste perioden?

Høyre har hatt vakt i årtier og har det største ansvaret for at det er slik. Samtidig har Ap vært et godt støtteparti i Oppegård selv om de har vært i opposisjon. De har da vitterlig et medansvar. Og KrF har sovet i timen og bare vært en sandpåstrøer.

Les også: Slik vil de berge økonomien i Nordre Follo

Personvalg

Etter min oppfatning er kandidatene på partilistene viktigere enn selve programmene. Et lokalvalg er på mange måter et personvalg. Men hvor mange kandidater kjenner jeg?

Selv i dagens kommunestyre er det ikke mange som ytrer seg i det offentlige rom, og hvordan skal jeg da vite hva de står for? Sakene i utvalg er jo allerede avgjort på bakrommet.

Les også: Bli kjent med partiene og partienes hovedkandidater før valget

Jeg vet godt hvem jeg ville stryke, men det er det ikke anledning til. Jeg akter derfor å gi en stemme (slenger) til personer som har imponert meg, men som ikke er på listen til det partiet jeg kommer til å stemme på.

Dette er vurderinger som jeg vil gjøre før valget i september. Etter 50 år som høyrevelger, er den tiden over. Jeg synes heller ikke Ap fortjener min stemme når jeg ser i speilet hva de har stått for den siste perioden. Men vi får se.

Men ett punkt er vesentlig: Hvem ønsker jeg som ordfører? Det valget går i mitt tilfelle helt klart i favør av Aps kandidat. Og jeg tror valgresultatet blir slik. AP har vist at de har evnet å samarbeide i Ski den siste perioden, mens Høyre i Oppegård neppe har utvist utpreget evne til å samarbeide med andre partier. Men vi vet jo at mye skjer i forhandlinger etter valget.

Det blir et spennende valg der både Høyre og Ap må finne samarbeidspartnere. Det vi som velgere kan gjøre er å påvirke dette gjennom valget.

Kjære velger: Gjør din borgerplikt. Kom ikke senere med kritikk hvis du ikke har avgitt din stemme.

Les også: – Har ikke ressurser til bekjempelsen av kanadagullris

Powered by Labrador CMS