VALG 2023:

UBESKREVET BLAD: 17-åringen Oskar Einstabland fra Kolbotn innehar andreplassen på KrFs kommunestyreliste.

Inspireres av Bondevik og kjemper for Rådhusparken

En fersk og ubeskrevet 17-åring kjemper for å løfte KrF til fordums prakt. Da er det kjekt at forbildet bor i nabolaget.

Publisert

Oskar Einstabland, som er valgt til å bekle andreplassen på listen til Nordre Follo KrF, er 17 år og født og oppvokst på Kolbotn. I høst deltok han på KrFs ungdomsparti sitt landsmøte, hvor han viste frem retorisk politisk teft. Etter landsmøtet fikk nominasjonskomiteen så mange henvendelser om at han burde stå på listen at det var helt naturlig å spørre om han kunne tenke seg andreplassen.

– Jeg har allerede fått være med på mye spennende politisk, begynner Einstadbland til Oppegård Avis.

Han er likevel et rimelig ubeskrevet blad for den gjengse innbygger i Oppegård og Nordre Follo. Vi stilte 17-åringen noen krevende spørsmål, for å bli bedre kjent med politikertalentet.

Mer et verdispørsmål enn tro

– Hvorfor KrF? Er det en tro i bunnen her, eller er det KrF-politikken som har fått deg engasjert, spør Oppegård Avis.

– Det var først og fremst politikken som gjorde at jeg valgte KrF. Både verdiene i bunn, som nestekjærlighet, menneskeverd og forvalteransvaret. At de bryr seg om både 0det sosiale i verden og miljøet, og at alt har en sammenheng, sier Einstabland.

Han har selvsagt også valgt seg ut noen viktige verdikamper han vil kjempe for.

– For meg blir det kampen for at alle skal få delta i fritidsaktiviteter, uansett økonomi. En annen viktig kamp er bistand i verden. Vi må hjelpe de som har mindre enn oss. Så vil jeg at det skal være et mangfold av skoler som alle kan få velge, altså friskolene.

– Det har jo vært en ganske opphetet debatt om nettopp det her. Har du fulgt med og gjort deg opp en mening om dette?

– Ja, men det handler mer om at kommunen ønsket å leie ut, de fant noen som ville leie, og det er flott.

– Du synes ikke det er noe problematisk på noe vis?

– Det er først og fremst en sak om tilbud og etterspørsel for det lokalet, og det er flott, tenker jeg.

Lokale fanesaker

17-åringen kan ikke beskrives som ekstremt snakkesalig om friskole-saken lokalt, men valget til høsten vil han mer enn gjerne snakke om. Og aller helst om hvilke lokale saker han kommer til å markere seg i.

– Min hovedsak blir å bevare Rådhusparken og så mye som mulig av den. Jeg så av kommunestyret har vedtatt å se på muligheter for å bygge mange og høye boliger her i sør, og det har vi vedtatt i programmet vårt at vi ikke er med på. Det skiller oss helt klart fra de fleste andre partiene i kommunestyret.

Den andre viktige symbolsaken han vil ta tak, har han allerede vært innom.

– Jeg ønsker å få på plass et kommunalt fritidskort i kommunen, noe som regjeringen Støre fjernet. Det er viktig at all ungdom har en aktivitet å gå til på fritiden. Å føle et fellesskap. Målet mitt er enkelt og greit å gjøre det enda bedre og enklere å leve i kommunen, sier han.

– Kan ikke måles i penger

En 17-åring vil alltid ha ambisjoner. Einstabland er intet unntak.

– Foreløpig er det å bli valgt inn i kommunestyret. Hva som skjer senere, får vi bare komme tilbake til, sier han kryptisk.

Ved forrige kommunestyrevalg landet KrF på 2,6 prosent i Nordre Follo. Det medførte én representant i kommunestyret. Senere har denne representanten valgt å melde overgang til partiet Sentrum.

– Hvorfor skal folk velge KrF i dette valget?

– Det er hvis de ønsker et parti som ser utover bare penger når man vurderer hva verden trenger. Vi trenger en Rådhuspark og jeg mener vi må prioritere det, fremfor å selge bort denne tomten til boliger.

Han er selvsagt innforstått med at det trengs penger for å drifte kommunen, men her er han ikke villig til å kompromisse.

– Denne parken kan ikke måles i penger. Vi kan ikke bygge ned den siste grønne lungen i Kolbotn sentrum og i hvert fall ikke med et hastverk slik enkelte partier ønsker.

– Hvordan vil dere hente penger og finansiere livet i Nordre Follo kommune?

– Uansett er problemet med å selge én tomt at disse pengene får man nå og man får de ikke over flere år. Det vil bare hjelpe oss i en veldig kort periode. Vi får finne andre måter å kutte på. Vi politikere må kunne prioritere og vi velger å prioritere Rådhusparken.

VIL BEVARE: Oskar Einstabland vil bevare så mye som mulig av Rådhusparken i Kolbotn sentrum.

Mot eiendomsskatt

– Men har du alternative inntjeningsforslag, som salg av andre tomter eller eiendomsskatt?

– Vi er mot eiendomsskatt så det er ikke aktuelt, slår han fast, uten å være veldig tydelig på om det finnes alternative inntektsløsninger.

De siste fire årene har KrFs innvalgte representant vært en del av den såkalte posisjonen i kommunestyret, sammen med en rekke andre styringspartier. Det er imidlertid ikke sikkert at partiet tilhører samme politiske fløy de neste fire årene, dersom de får representanter.

– Vi har sagt at vi kan samarbeide med begge sider, og vi kommer til å samarbeide med den siden hvor vi får mest gjennomslag for vår politikk. Vi kan samarbeide godt med begge blokker, sier Einstabland.

Pride

Et tidsriktig spørsmål i den tiden vi nå er inne i, er markeringen av Pride. Naturlig nok får også 17-åringen spørsmål om hva han tenker om det.

– I KrF er det mange som går i Pride-tog og mange som ikke gjør det. Det er helt åpent for begge deler.

– Men hvor er du når det gjelder dette spørsmålet?

– Som cirka fem millioner andre nordmenn så har ikke jeg gått i Pride-tog. Jeg har foreløpig ingen planer om å gjøre det, sier han kort.

– Bør vi fortsette å markere Pride som vi gjør, for eksempel ved Pride-flagg på offentlige bygg?

– Det skal være rom for mangfold, både ved at de som ønsker å markere Pride får lov til det, men også vet at de som ikke vil markere Pride får la være. Det synes jeg er viktig, sier Einstabland.

Inspirert av Bondevik

Selv om han kanskje kan oppleves som konservativ kontra mange jevnaldrende, er han klar på at han ikke er konservativ politisk.

– Jeg tror at mange tror at KrF er mer konservative enn det vi egentlig er. Kanskje er jeg konservativ i forhold til befolkningen generelt, men i hvert fall ikke i KrF-sammenheng. Jeg har nok et mer ungdommelig syn i mange spørsmål, som ikke alle i partiet har.

Når det gjelder politiske forbilder, er han krystallklar.

– Jeg liker Kjell Magne Bondevik veldig godt. Han inspirerer meg. Det han fikk til med å gjøre KrF til et bredt folkeparti. Jeg snakker med ham av og til, men jeg skulle gjerne snakket med ham oftere. Jeg håper han synes det er flott at unge engasjerer seg i KrF, sier Einstabland.

Bondevik var som kjent en slugger når det kom til å posisjonere seg i maktlandskapet. Oskar Einstabland håper han og KrF får spile en viktig rolle i kommunestyret etter valget.

– Jeg tror Høyre kommer til å gjøre et godt valg, men at vi i KrF kommer inn med to representanter, som forhåpentligvis blir avgjørende. Jeg tror vi kommer til å samarbeide godt med den borgerlige siden i så fall, for jeg tviler på at de blir store nok til å få rent flertall alene, men uansett tror jeg de vil samarbeide med oss også, sier han håpefullt.

Powered by Labrador CMS