DEBATTANT: Reidar Aasgaard er 5. kandidat på listen til Senterpartiet.

Alltid beredt i Nordre Follo?

«Vær beredt» oppfordrer speiderlederne. «Alltid beredt» hilser speiderne tilbake. I mer enn hundre år har dette vært speiderbevegelsens motto. Mottoet er like aktuelt i dag, skriver Reidar Aasgaard.

Publisert

NB: Dette er et debattinnlegg. Innlegget representerer skribentens meninger.

De siste årenes hendelser i naturen og politikken minner oss om at tilværelsen ikke er forutsigbar. Man trenger ikke å være synsk for å mene at det blir enda mer uforutsigbart framover.

Selv om kommunen vår er mindre utsatt for naturens luner enn mange andre, fikk også vi nylig erfaring med uværet Hans: Oversvømte og skamferte veier på Siggerud og Vevelstad, herpet gang- og sykkelvei langs Tussestien og flomskader på golfbanen på Greverud er tilfeldig valgte eksempler. For et par år siden kom corona, som ennå er med oss. Og i fjor vår fikk vi krig i Europa, med en stadig strøm av ukrainske flyktninger også til oss.

Hvordan står det til med beredskapen i Nordre Follo? Kommunen gjør en god del, bl.a. en stor innsats under pandemien og med flyktningene. Vi i Senterpartiet mener likevel at beredskapsområdet i stort må få et økt fokus. Vi må bli mer offensive, og på flere områder.

Beredskap har alltid vært en hjertesak for Senterpartiet. Derfor har vi et eget kapittel om det i kommunevalgprogrammet vårt (kap. 8). Så godt som alle de andre partiene – også de store – har lite eller ingenting om temaet, for det meste bare en generell setning. Dette er foruroligende.

I programmet vårt legger vi opp til et systematisk arbeid i alle sektorer. Som for eksempel å stimulere oss innbyggere til bedre egenberedskap. Å styrke kommunens arbeid med å trygge grunnleggende behov som mat, vann, energi og livsnødvendige medisiner. Å bevare viktige tjenester i lokalmiljøene flere steder i kommunen – det gir større sikkerhet. Og – som et siste eksempel – vi må sette fokus på utbyggingene våre: Hundrevis av boliger som er bygd og skal bygges fremover, har ingen andre muligheter for oppvarming og matlaging enn strøm. Hva om en krise inntreffer med langvarige strømbrudd på vinteren? Om ett år, ti år, femti år? Hva har vi da å stille opp med?

Den nasjonale beredskapen er i de siste årene blitt bygd ned, blant annet når det gjelder mat og medisinsk utstyr. Dette har Senterpartiet tatt tak i i den nye regjeringen. Vi vil også gjøre det lokalt. Ikke fordi vi ser spøkelser ved høylys dag. Men fordi vi lever i en tid der vi opplagt ikke kan ta tryggheten som en selvfølge.

Beredskap handler om å forebygge. Og om å ha både plan A, B og C når alvorlige situasjoner oppstår. Det kan fort og uventet komme flere coronaer, Hanser og Putiner. Derfor trenger vi – hver enkelt og som fellesskap – å være beredt. Og å bli enda mer forberedt.

For Nordre Follo Senterparti, 

Reidar Aasgaard 

5. kandidat til kommunestyret

Powered by Labrador CMS