PRESSEKONFERANSE: Ordfører Hanne Opdan (t.v.) og kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold holdt digital pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Mistenker mutert virus ved Tårnåsen skole

En sterk økning i antall koronasmittede vekker bekymring.

Publisert Sist oppdatert

– Hittil er det påvist 15 smittetilfeller knyttet til Tårnåsen skole, sa kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold under pressekonferansen som ble holdt torsdag ettermiddag.

I går kveld var antall smittede ved denne skolen syv, hvorav fire av tilfellene ble påvist onsdag kveld. Siden den gang har antall smittede tilknyttet skolen økt fra 7 til 15.

Mistenker et nytt utbrudd

Myhrvold sa under pressekonferansen at siden økningen i antall smittede har vært så rask og eksplosiv, mistenker kommunen at det handler om et nytt utbrudd med mutasjonssmitte i vår kommune.

– Prøver fra dette utbruddet skal prioriteres ved laboratoriet ved FHI, sa kommuneoverlegen.

– Vi setter inn utvidede tiltak knyttet til karantene og testing av de berørte, tilsvarende som ved smitte av engelsk variant.

Fortsatt 69 mutasjonstilfeller

Antall påviste tilfeller av mutert virus fra Storbritannia i vår kommune er fortsatt 69 siden 26. januar.

– Vi anser at vi har kommet ajour i sporingen av det muterte viruset bak i tid. Nå har vi fokus på arbeidet framover. Vi er ekstra oppmerksomme, vi holder et ekstra godt øye med alle utbrudd, be folk om å sitte i utvidet karantene og ta ekstra tester i karantenetiden. Fordi vi hele tiden har i bakhodet at det kan være det muterte viruset, sa Myhrvold.

Til sammen er det så langt påvist 154 tilfeller av det britiske mutantviruset i hele Norge.

Flere hundre i karantene

Flere hundre innbyggere (226 per i går kveld) som har tilknytning til Tårnåsen skole, er satt i karantene som følge av det pågående utbruddet ved skolen, men kommuneoverlegen har presisert at mange av disse har blitt bedt om det som følge av faglige råd og anbefalinger.

– Det bør skilles mellom en forskriftsfestet karantene, det vil si forpliktet karantene, og en karantene hvor folk som har blitt bedt om det (som følge av faglige råd og anbefalinger om karantene) ikke kan bøtelegges, sa Myhrvold.

Planlegger for åpning på rødt nivå

Det ble også påvist ett smittetilfelle ved Østli skole i går kveld. En klasse tilknyttet 5. trinn er satt i karantene. Dette er det tredje tilfellet ved skolen totalt.

Skoler og barnehager i Nordre Follo holder stengt ut denne uken og alle skoleelever får hjemmeundervisning. Skoler og barnehager er imidlertid åpne for sårbare barn og unge og for barn hvor en av foreldrene har jobb som er samfunnskritisk.

– Skoler og barnehager planlegger for åpning på rødt nivå fra og med neste uke, men det er ikke endelig avklart, sa kommuneoverlegen under pressekonferansen.

– Det er ikke grunnlag i smittevernloven for å holde skolene stengt når det ikke er strengt nødvendig. Det er viktig å holde tiltaksbyrden for barn og unge så lav som mulig. Fra et faglig synspunkt vil det være riktig å åpne skolene på rødt nivå, sa Myhrvold.

Tiltaksnivået er fortsatt det høyeste (nivå fem), men det skal vurderes på nytt i begynnelsen av neste uke, i hvert fall innen torsdag når kommuneoverlegen må publisere neste risikovurdering av smittesituasjonen i Nordre Follo.

Antall prøvesvar som ventes fra FHI

Kommunen har tidligere sagt at de venter på rundt 100 prøvesvar fra FHI. Det viser seg ikke å være riktig antall.

– FHI melder at alle prøver tatt i Nordre Follo kommune som er sendt fra Ahus til referanselaboratoriet på FHI nå er sekvensert. Prøvene er fra 15. desember og fram til i dag. Vi har fått svar på flere hundre, så det forventes kun et fåtall flere prøvesvar fra FHI. Av prøvene vi har fått svar på, er 69 bekreftet positive for engelsk variant, skriver kommunen i en pressemelding.

69 tilfeller av engelsk variant

Kommunen knytter de 69 kjente tilfellene av engelsk variant til følgende utbrudd i vår kommune:

  • Langhus bo- og servicesenter: Kjent kopling til Smestadhjemmet i Oslo og Tussestien barnehage.
  • Tussestien barnehage: Kjent kopling til Langhus bo- og servicesenter.
  • Langhus helsestasjon: Ingen kjent kopling til de andre utbruddene.
  • Kolbotn skole: Ingen kjent kopling til de andre utbruddene. FHI vil i det videre prioritere prøver som smittevernteamet melder et ønske om å sekvensere. Det vil typisk være prøver tatt i forbindelse med utbrudd og ikke enkeltstående smittetilfeller.

Går mot testrekord

I uke 3 ble det testet 1946 personer i Nordre Follo. Denne uken har 1371 personer blitt testet til og med 27. januar.

Det tyder på en rekord av antall tester Nordre Follo kommune har gjennomført i løpet av en uke.

– Vi oppfordrer alle som har symptomer til å teste seg. I går åpnet en teststasjon på Kolbotn, så vi nå har to teststasjoner i kommunen. Her kan vi teste rundt 150 personer om dagen. Vi håper at økt tilgjengelighet vil få flere til å teste seg. Det er en viktig del av arbeidet med å stanse smittespredning, sier kommuneoverlegen.

Pressekonferanse for barn og unge fredag

Ordføreren, kommuneoverlegen og områdeleder for skole svarer barna om korona fredag 29. januar kl. 12.

Barn og ungdommer har andre spørsmål og bekymringer enn voksne. Nå får de muligheten til å stille disse spørsmålene til ordfører og kommuneoverlegen. Flere skoler har i dag fått oppfordring om å sende inn spørsmål.

Elevrådslederne deltar i den digitale pressekonferansen. De tar journalist-rollen og stiller spørsmålene på vegne av sine skoler. Pressekonferansen er ikke åpen for voksen-journalister.

Pressekonferansen blir sendt direkte på kommunens nettside, og du kan også følge den direkte her på oavis.no

Powered by Labrador CMS