STENGT: Kicks på Kolbotn Torg er en av mange butikker som må holde stengt så lenge kommunen er i tiltaksnivå A.

Forlenger strenge tiltak

– Fortsatt for høyt smittenivå, sier helse- og omsorgsministeren. Nordre Follo er blant kommunene hvor det strenge tiltaksnivå A forlenges.

Publisert

Dette kommer frem i pressemelding fra regjeringen lørdag formiddag.

16. mars innførte regjeringen regionale tiltak i alle kommunene i Viken samt i Gran kommune i Innlandet. Alle 52 kommunene fikk tiltaksnivå A, det strengeste tiltaksnivået.

Etter anbefaling fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og statsforvalter har regjeringen besluttet at 20 kommuner fortsetter med tiltaksnivå A, 19 kommuner får tiltaksnivå B, mens 13 kommuner ikke lenger skal ha regionale tiltak. Endringene gjelder fra midnatt, natt til mandag 12. april og til og med søndag 25. april.

– Smittetallene i Viken har flatet ut den siste tiden, noe som tyder på at tiltakene som ble innført 16. mars har hatt effekt. Likevel har flere kommuner fortsatt et for høyt smittenivå. I disse kommunene blir de regionale tiltakene derfor videreført, enten på nåværende nivå eller på tiltaksnivå B, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Her forlenges det strengeste tiltaksnivået

Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Statsforvalteren i Oslo og Viken og de berørte kommunene har hatt tett dialog om saken. De fleste kommunene støtter anbefalingen.

I disse kommunene videreføres tiltaksnivå A:

Asker, Bærum, Drammen, Eidsvoll, Enebakk, Fredrikstad, Gjerdrum, Lier, Lillestrøm, Lørenskog, Moss, Nannestad, Nes, Nordre Follo, Rakkestad, Rælingen, Råde, Sarpsborg, Ullensaker og Ås.

Dermed blir det fortsatt stengte butikker, forbud mot arrangementer utenfor hjemmet, påbud om hjemmekontor og mange flere tiltak.

Her finner du oversikt over tiltaksnivå A (Særlig høyt tiltaksnivå, regulert i covid-19-forskriftens kap. 5A)

Intensjonen bak tiltaksnivå A var å ha et sett med svært strenge tiltak som kunne settes inn i en periode på to til tre uker ved uoversiktlige og alvorlige utbrudd i en region. Videreføringen av tiltaksnivå A for 20 kommuner i Viken innebærer at innbyggerne i disse kommunene må leve med et slikt strengt tiltaksnivå i nærmere seks uker.

– Videreføringen av det strengeste tiltaksnivået innebærer en svært stor belastning for innbyggerne i disse 20 kommunene. Det var ikke intensjonen at tiltaksnivå A skulle vare over en så lang periode. Samtidig innebærer tiltaksnivå B et for lavt tiltaksnivå gitt den alvorlige situasjonen disse kommunene er i. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet får derfor nå i oppdrag å vurdere noen midlertidige justeringer av tiltaksnivå A som kan tre i kraft allerede i neste uke for å ta hensyn til dette, sier Høie.

Les mer i pressemeldingen fra regjeringen.

Powered by Labrador CMS