NYTT KUNSTGRESS: Det nye underlaget rulles ut over banen på Østre Greverud.

Denne banen blir «helt kokos»

Her kommer det endelig en god nyhet om kunstgress: Nå legges det nytt og miljøvennlig underlag på Greverud.

Publisert Sist oppdatert

Kunstgressbanen på Østre Greverud har vært behørig omtalt de siste årene. Først og fremst på vinteren, siden det er Oppegårds eneste kunstgressbane med undervarme. I alle fall har den vært det når undervarmen har virket.

Nå byttes endelig det gamle kunstgressedekket, 14 år etter at det ble lagt. Ikke rart Hege Frøyna, daglig leder i Oppegård IL, er fornøyd.

PUSLESPILL: De ulike delene med kunstgress lappes sammen til ett, jevnt produkt.

– Endelig får vi nytt underlag, og selv om det er fire år på overtid, gleder vi oss veldig til banen står klar, sier Frøyna.

En kunstgressbane har nemlig en normert levetid på rundt 10 år, noe som gjør at man kan søke om tippemidler til bytte av dekket etter nettopp ti år. Det ble gjort også i dette tilfellet. Det ble til og med innvilget.

Strenge miljøkrav

Det var derimot ikke bare-bare å finne et tilfredsstillende kunstgress å rulle ut på Østre Greverud. Politikerne i gamle Oppegård kommune hadde vedtatt at det måtte velges miljøvennlige kunstgress-løsninger i nye prosjekter. Og det er å finne skjæringspunktet mellom «miljøvennlig» og «tilfredstillende» som har vært utfordrende. Og tidkrevende.

– Det ene året har tatt det andre. Prosjektet har flere ganger blitt lyst ut, uten at det har kommet inn tilbud som har tilfredsstilt kravene som er satt. Heldigvis løsnet proppen før jul i 2020, da det ble signert en avtale med leverandøren Sport Surface.

Nå er arbeiderne godt i gang med leggingen av det nye kunstgresset, etter at også grunnen er bearbeidet og ny padding lagt.

Følger spent med

Det er likevel med en god dose skepsis at Frøyna følger prosessen. Siden kravene til miljøvennlige løsninger er nådeløse, var ikke det tradisjonelle gummigranulatet et alternativ. Derfor er det en blanding av kokos og kork som legges i kunstgresset.

– Vi innrømmer at vi er skeptiske, for dette har aldri blitt brukt før i en slik skala. Det finnes klubber som har kunstgress kokos og kork, men svært få har det på 11-er baner, og ingen har det på baner med undervarme. De vi har snakket med har sagt at det funker greit, men at det blir knallhardt på vinteren. Derfor er vi veldig spent på hvordan vinteren blir. Håpet er at undervarmen vår løser det problemet, sier Frøyna.

NB: Saken fortsetter under bildet.

KOKOS OG KORK: Parkeringsplassen ved Østre Greverud kunstgress er i disse dager full av kokos, kork og andre produkter.

Kunne ikke vente lenger

Hun og klubben hadde i det hele tatt få, om noen, andre valg.

– Vi har vært skeptiske til valg av gress og innfill, men nå var gresset i så dårlig stand at vi ikke hadde noe annet alternativ. Vi kunne ikke vente mer nå siden banen ikke lenger var godkjent for kamper, fortsetter hun.

Og viser det seg at det faktisk fungerer med kork og kokos, så blir sannsynligvis banen på Oppegård en slags mal for andre kunstgressprosjekter.

– Produsenten sier at det skal fungere bra, men vi er fortsatt ikke helt overbevist. I beste fall blir vi i Oppegård IL med på å sette standarden for miljøvennlige kunstgressbane-løsninger. Lykkes vi, blir dette virkelig banebrytende. Bokstavelig talt, smiler Frøyna håpefull.

Powered by Labrador CMS