Musikktalent fra Sofiemyr

EGET HJEMMESTUDIO: Fredrik Tobias Anstensen under komponering av musikk i eget hjemmestudio i leiligheten sin i Lillehammer.
EGET HJEMMESTUDIO: Fredrik Tobias Anstensen under komponering av musikk i eget hjemmestudio i leiligheten sin i Lillehammer.

Vant reisen til LA

Etter å ha fullført det tøffe studieåret med glans, kan Fredrik Tobias Anstensen (20) være stolt av å kunne eie tittelen låtskriver og musikkprodusent. Nå gleder han seg til å reise til Los Angeles.

Publisert

– Det var et intenst år med mye jobbing både dag og natt, men det var verdt det, sier Fredrik Anstensen.

I løpet av det studieåret hos Limpi (Lillehammer Institute of Music Production and Industries) har 20-åringen fra Sofiemyr klart å overbevise seg selv, men også mange rundt seg om at han definitivt har en fremtid i den spennende musikkbransjen. Med over 60 rykende ferske låter i bagasjen fra Limpi, er Fredrik nå klar til å nå nye høyder.

– Mange av disse låtene vil bli lagt ut i løpet av dette eller neste året, sier han stolt.

Selvlært gitarist

GODT SAMARBEID: Bildet ble tatt under LIMPI Showcase på Cafe Stift i Lillehammer hvor Fredrik Tobias Anstensen fremførte en av mange låter med artist Marie Kavli.
GODT SAMARBEID: Bildet ble tatt under LIMPI Showcase på Cafe Stift i Lillehammer hvor Fredrik Tobias Anstensen fremførte en av mange låter med artist Marie Kavli.

Anstensen sier at han aldri har studert gitarteori på kulturskole, men har alltid vært opptatt av gitar og musikk, og det var derfor naturlig for ham å velge et yrke innen musikkbransjen.

– Hele familien min er veldig musikalsk. Jeg har alltid vært omringet av mange gitarer hjemme. Jeg gikk på mange konserter med pappa og min mor spilte alltid gitar for meg da jeg var liten. Jeg fikk min første gitar av henne da jeg fylte åtte år. Siden den gang har jeg aldri sluppet gitaren fra meg, sier han.

Til tross for at Fredrik er lidenskapelig opptatt av musikk og har spilt mye gitar hjemme, har han holdt han det hemmelig i mange år.

– Foreldrene mine har alltid støttet meg og vært stolte av meg, men jeg har alltid vært veldig kritisk mot meg selv. Vennene mine visste at jeg drev med musikk, men de har ikke hørt så mye av det jeg laget. Jeg har aldri vært fornøyd godt nok, sier han.

Droppet skolen

– Da jeg begynte på videregående skole, kjøpte jeg en del musikkutstyr og begynte med musikkproduksjon hjemme. Jeg trivdes lite på skolen, så musikken var som «escape» for meg. Jeg gledet meg mye til å komme hjem for å kunne drive med musikk. Hver eneste natt satt jeg hjemme på rommet mitt og spilte gitar og piano, og lærte ting på YouTube av folk som produserer musikk, sier 20-åringen.

I andre klasse på videregående droppet Fredrik skolen. Et tøft år ventet på ham.

– Jeg var litt låst og visste ikke helt hva jeg ville gjøre i livet bortsett fra at jeg ville drive med musikk. Jeg valgte å ta gitartimer privat og lære musikkproduksjon på Muno på Øvingshotellet i Oslo, og så gikk jeg på Skiringssal folkehøyskole i Sandefjord hvor jeg lærte om musikkproduksjon og låtskriving, sier 20-åringen.

Fikk plass på Limpi

STORTRIVES MED MUSIKK: – Tenking, grubling og skriving er en stor del av den kreative prosessen bak låtskrivningen, sier Fredrik Tobias Anstensen.
STORTRIVES MED MUSIKK: – Tenking, grubling og skriving er en stor del av den kreative prosessen bak låtskrivningen, sier Fredrik Tobias Anstensen.

I løpet av dette året har plutselig alle brikkene kommet på plass.

Fredrik Tobias Anstensen, låtskriver og musikkprodusent

Reisen mot drømmen startet på alvor i fjor sommer da han jobbet i Sofiemyråsen barnehage og så en reklame på Facebokk om Limpi, som var da et splitter nytt studiested innen musikkproduksjon på Lillehammer. Det var over 400 søkere fra flere ulike land, men kun de 48 av disse, inkludert 20-åringen fra Sofiemyr, fikk plass.

– Hver eneste dag på Limpi har vært som en terapi for meg. Jeg har lært utrolig mye av verdens kjente mentorer som har jobbet med oss hver eneste uke. I løpet av dette året har plutselig alle brikkene kommet på plass. Nå vet jeg hva jeg vil og ser at ting går den rette veien. Jeg har også fått et større nettverk som åpnet for flere muligheter, sier Fredrik.

Begynte å tro på seg selv

– Da jeg fikk så mye skryt av mentorene, og ble fortalt at en av de første låtene jeg laget på Limpi, "Here I Am", er blant favorittlåtene til Sam Smith, begynte jeg å tro på meg selv for første gang.

Fredrik Tobias Anstensen, låtskriver og musikkprodusent

Helt fra starten av studiene på Limpi fikk 20-åringen mange gode tilbakemeldinger fra mentorene som blant annet Espen Lind og Tor Erik Hermansen. Sistnevnte står bak Stargate, det eneste norske musikkproduksjonsselskap som har vært involvert i produksjoner som har toppet Billboard hot 100-listen fire ganger.

– Da jeg fikk så mye skryt av mentorene, og ble fortalt at en av de første låtene jeg laget på Limpi, "Here I Am", er blant favorittlåtene til Sam Smith, begynte jeg å tro på meg selv for første gang, sier Fredrik.

Nå drømmer han om å jobbe som låtskriver og produsent for å skape gode sanger for andre artister og fokusere på egne prosjekter, men hovedmålet er å bli en anerkjent artist.

Vant reisen til LA

Etter avslutningen på Limpi 10. juni fikk Anstensen vite at Stargate hadde vunnet prisen for beste internasjonale suksess (som Spellemannsprisen og Music Norway delte ut). Pengepremien ga de videre til Limpi og ble delt ut som et studio- og reisestipend til fem utvalgte studenter inkludert 20-åringen fra Sofiemyr. 

– Til høsten reiser vi til Los Angeles hvor vi skal tilbringe hver vår uke i studio til Stargate i Venice Beach, og de dekker også reiseutgiftene på 33.000 kroner til hver av oss. Jeg har også fått flere andre tilbud i LA, men kan ikke si noe om dette ennå, sier Fredrik.

Etter det turbulente året skal han nå prøve å få litt mer normal søvn, bedre mat og mer sol i løpet av sommeren.

Les også: Skal danse på Norske talenter