HØY FART HER: Innsender av dette innlegget, ber mopedister om å senke farten og tenke trafikksikkerhet i det som er en travel skolevei.

– Foreldre, snakk med barna deres!

– Mopedkjørerne setter barna i livsfare.

Publisert

Det er skolestart og politiet er på plass med fartsmålinger. Det er bra. Jeg er derimot mer bekymret for at ungdommene som kjører moped på gangveiene kan ende opp med å bli én familie og lokalsamfunns tragedie. Politiet bør ta seg en tur til gangveien ved parkeringsplassen til Sofiemyrhallen.

Farlig kjøring

De siste tre månedene har jeg flere ganger sett tenåringer kjøre moped på gangveien. En gang så jeg en gutt som kjørte med en jente foran og en bak, kun gutten hadde hjelm. 

TRAFIKKMÅLER: Det står en trafikkmåler i Holbergsvei, som er et av tiltakene mot grisekjøring i området. Dessverre kjører ikke alle like pent her som denne bilen i 30-sonen-.

Noen råkjører på kvelden.

Det er ingen underdrivelse å si at det nok passerer hundre barn her hver dag på vei til barnehage og skole, for ikke å snakke om alle som kommer for å delta på ulike idrettsaktiviteter på ettermiddagen.

Mange av barna går eller sykler uten voksne tilstede. Senest i dag morges kjørte en tenåring farlig nær fire-åringen min. Jeg snakket til gutten som forsvarte seg med ”du så at jeg hadde kontroll”.

Poenget er at det har blitt akseptabelt blant ungdommene som kjører moped på Sofiemyr å kjøre på gangveien. Dersom en ungdom gjør det, signaliserer han til andre at dette er ok, og slik har det blitt mer akseptabelt

PÅ PATRULJE: Det har vært kontroller i Holbergsvei etter skolestart, og politiet har varslet at dette er en av veiene de kommer til å stå i fremover. Her fra en kontroll foretatt i veien på skolestart.

– Dårlig vurderingsevne

Frontallappen i hjernen på gutter utvikles senere enn hos jenter. Dette gjør at de har dårligere vurderingsevne.

Det er desto vikitigere at foreldre til mopedkjørere tar ansvar og  snakker med sine ungdommer om dette.

Selv om 90 prosent mener de har kontroll og det er spennende å gjøre noe ulovlig, så er det noen av ungdommene som ikke klarer å vurdere fart og avstand til forbipasserende barn. Disse ungdommene setter barna våre i livsfare.

– Foreldrene, snakk med dem

Foreldre – snakk med ungdommen din! Snakk med dem om signaleffekten, og at selv om ikke de kjører på noen, så har de indirekte ansvar dersom noen av kameratene kjører på et barn. Ikke ta for gitt at ungdommen din skjønner konsekvensene av hva han gjør.

Ett dårlig valg er nok til at tragedien rammer. 

Hva mener du om saken? Send oss din mening til debatt@oavis.no. Inntil 300 tegn. Tips oss gjerne om grisekjøringen på Sofiemyr. Ta et bilde og skriv noen ord. Send det til tips@oavis.no

Powered by Labrador CMS