HELT FERDIG MED RUS: – Rusproblemet i Oppegård har alltid vært stort. På kirkegården på Kolbotn ligger rundt 30 av mine venner, sier Øivind Flagstad. Her er han med sin kjære venn Nemi (13), som betyr alt for ham og holder ham på avstand fra rus.

– Mine 23 år i en rusboble

– Jeg er et levende bevis på at det er nesten like mye rus her i Oppegård som i Oslo, sier Øivind Flagstad (38) fra Tårnåsen.

Publisert

38-åringen, som har vært rusmisbruker i 23 år og har nå vært helt ferdig med rus i nesten ett år, er ikke overrasket over de siste avsløringene i Oppegård.

– Det er ikke noe nytt. Vi har alltid hatt et ganske tungt rusmiljø her i kommunen, sier Øivind Flagstad.

– Av ren nysgjerrighet

Ifølge ham startet han med narkotika da han var 14 år og gikk i 8. klasse på Ingieråsen skole. 14-åringen drev mye med idrett og spilte mye fotball. Som sønnen til den tidligere politimannen visste Øivind at det ikke var lurt å begynne med hasj, men han prøvde likevel.

– Det var sommeren. Vi var på en ungdomssamling på halvøyen nord i Gjersjøen hvor vi drakk mye og festet, og var utenfor politiets rekkevidde. Der møtte jeg en gutt som kom til Kolbotn og dro frem litt hasj. Det var der jeg startet med bønner (hasj) for første gang. Jeg gjorde det av ren nysgjerrighet og trodde ikke at jeg skulle bli rusavhengig, men to-tre uker senere røyket jeg hasj igjen, og så ble det oftere og oftere, sier Flagstad.

Les også: 18 Oppegård-ungdommer tatt i stor narkoaksjon

Før 14-åringen startet med hasj, visste han om tre andre hasjbrukere fra parallellklasse. Etter denne festen fikk han vite om flere andre gutter fra skolen som begynte med hasj.

– Jeg fant mine egne måter å lure foreldrene mine og politiet på. Jeg leverte falske urinprøver og jeg løy. Da alt ble avdekket ett år senere, var det allerede for sent for meg.

Brukte alt utenom heroin

HELT FERDIG MED RUS: – Rusproblemet i Oppegård har alltid vært stort. På kirkegården på Kolbotn ligger rundt 30 av mine venner, sier Øivind Flagstad. Her er han med sin kjære venn Nemi (13), som betyr alt for ham og holder ham på avstand fra rus.

– De første gangene kjøpte jeg hasj i Oslo, men så ble jeg fort kjent med de lokale selgerne. Tidligere brukte jeg en halv time på å få tak i hasj, nå klarer jeg å skaffe alt som helst av narkotika på maks et kvarter, sier 38-åringen.

Det tok tre år før Øivind prøvde amfetamin, det skjedde på Vestby videregående skole, og da ble han bitt av basillen. Som 17-åring ble han plukket ut til talentutviklingsprogram i fotball, men måtte slutte.

Les også: Tatt med hasj ved Gjersjøen

– Jeg brukte amfetamin hver eneste helg. Etter hvert begynte jeg med hardere ting. Jeg prøvde alt utenom heroin. Det var hasj, pepper (amfetamin eller metamfetamin), cola (kokain), syre (LSD), 2CB og DMT (psykedeliske dråper, pulver eller krystaller), flytende GHB, små runde knips med alle mulige slags bilder på (ecstasy), fleinsopp og alt av piller en doktorveske kan inneholde, sier Flagstad.

Vendepunktet

Det tok 23 år før Øivind forstod først hvordan livet kunne være uten rus. Vendepunktet var da faren hans døde i 2011. Da lovte han faren sin i begravelsen å slutte med mye tull.

– I 2011 var jeg nykter for alt utenom hasj i halvannet år, men så begynte jeg igjen. Det var vanskelig og jeg var ikke 100 prosent innstilt på å slutte.

AKTUELL SOM FORFATTER: Her er forfatter Øivind Flagstad (38) med Pekka Lundefaret (38) fra Vårt Eget Forlag AS, som trykket boken til søsknene Flagstad i desember 2016 i 2000 eksemplarer.

Les også: Tatt med hasj i bilen

Siden 2011 har 38-åringen bodd sammen med hunden sin Nemi (13) i en leilighet han fikk kjøpt med arvepenger fra faren og hjelp fra storesøsteren Jeanette (43). Han har nå vært helt ferdig med rus i nesten ett år. I desember fullførte han et av livsprosjektene sine; selvbiografien «En glad gutt... og søstra til dophuet», som han skrev i samarbeid med søsteren sin.

 

Powered by Labrador CMS