Observasjoner av ulv

OBSERVERT PÅ NESODDEN: Bildet ble tatt i et boligfelt i Brånenveien på Fagerstrand i Nesodden kommune lørdag kveld.

Fikk flere meldinger om ulv

Det har vært flere observasjoner av ulv i nærområdet. – Det dreier seg mest sansynlig om streifulver, og det er helt vanlig at de dukker opp i områder utenfor ulvereviret i Østmarka på denne tiden av året, sier fagansvarlig for ulveovervåkingen ved Statens naturoppsyn, Jan Huseklepp Wilberg.

Publisert

Oppegård Avis har fått tips om flere observasjoner av ulv i vår kommune. Den siste observasjonen er gjort på Sofiemyr i går, ifølge Einar Bjørn Holum, som har hørt om dette. Rovviltkontakt for Follo og Østmarka, Neri Horntvedt Thorsen, bekrefter ovenfor Oppegård Avis om en mulig observasjon av ulv sør for Kolbotnvannet søndag 24. mai.

– Vi har hørt om flere observasjoner av ulv i området. Det dreier seg mest sannsynlig om streifulver, sier fagansvarlig for ulveovervåkingen ved Statens naturoppsyn, Jan H. Wilberg.

Ifølge ham ble det i løpet av den siste uken meldt inn syv-åtte observasjoner av ulv i tidligere Oppegård kommune samt Frogn og Nesodden kommuner, hvorav to til tre observasjoner ble dokumentert med bilder.

– De siste observasjonene ble registrert i ytterkanten av tett bebyggelse og inne på gårdsplassene, sier Wilberg.

– Ikke langt til ulvereviret

Jan H. Wilberg påpeker at det ikke er så langt til det nærmeste ulvereviret i Østmarka, som ligger i Enebakk-området, like øst for Nordre Follo kommune.

– Her har vi registrert to voksne ulver og noen valper. Når valpene på ett til to år forlater revirene og drar ut på vandring for å opprette egne territorier, kan de vandre over lange avstander på kort tid og dukke opp i områder utenfor ulvesonen. Det er helt vanlig på denne tiden av året, det vil si fra mars og til begynnelsen av mai, sier Wilberg.

Flere observasjoner i Ski

Nylig har det også blitt observert ulv i tidligere Ski kommune. Dette bekreftes av skogsbestyrer Reidar Haugen i Nordre Follo.

– Det er flaks hvis du ser en ulv i vår kommune, men i løpet av de siste tre ukene har det blitt rapportert om flere observasjoner av ulv på Siggerud og Langhus, men også i Ski sentrum. For cirka to uker siden fikk vi en melding fra en bonde øst på Langhus. Han så en ulv som jaget en elg, sier han.

Sett i Fagerstrand sentrum på lørdag

Lørdag 23. mai ble det også rapportert om en ulvobservasjon i et boligfelt på Fagerstrand i Nesodden kommune.

– Vi hadde en fest hjemme og rundt klokken 22.30 så vi plutselig en ulv utenfor vinduet, knappe fem meter unna oss, sier Andreas Pedersen.

Ifølge ham er det ikke vanlig på Fagerstrand.

– Det var i hvert fall første gang jeg så en ulv her. Den virket veldig nysgjerrig. Vi sto og så på hverandre i et minutt før den forsvant. Det var veldig spesielt, sier Nesodden-mannen.

Husk båndtvang

– En ulv holder seg vanligvis unna mennesker, men en ulv som er skadet eller som er veldig sulten kan oppføre seg unormalt, sier Arild Burud.

Burud var den siste lederen av Viltnemnda i tidligere Oppegård, først i fire år som nestleder og så i fire år som leder. I forbindelse med kommunesammenslåingen av Oppegård og Ski kommuner, ble Viltnemnda i de to kommunene slått sammen og har ikke lenger en politisk utnevnt leder.

– Kan ulven oppføre seg aggressivt?

– Det er lite sannsynlig, spesielt på denne tiden av året når det er nok av rådyrunger, men ulvene kan være aggressive mot løse hunder i skogen fordi de betrakter dem som konkurrenter, sier Burud, og legger til at det er nå båndtvang for hunder frem til slutten av august.

Les også: – Salamander vil være perfekt

Powered by Labrador CMS