SPELLEMENN: Nekromantheon er nominert til Spellemann-pris i kategorien metal.

Kan vinne sin andre Spellemann

Kolbotn-bandet Nekromantheon er Spellemann-nominert i kategorien metal.

Publisert Sist oppdatert

Årets nominasjoner ble kjent på dagens pressekonferanse. Bandet Nekromantheon består av Christian Holm på trommer, Sindre Solem på bass og vokal og Arild Myren Torp på gitar og vokal. Samtlige medlemmer kommer fra Kolbotn og dette er bandets andre Spellemann-nominasjon.

Sist gang trioen var nominert var i 2012, og da gikk de av med seieren. I 2021 slapp de de sitt første album siden da, med det kritikerroste The Visions of Trismegistos.

– Musikk er ikke konkurranse

Trommis Christian Holm skriver det meste av tekstene og sier det var hyggelig å bli nominert igjen.

– Det er morsomt med oppmerksomhet og anerkjennelse, men musikk er ikke en konkurranse. Det er veldig subjektivt, hvor alle har forskjellige estetiske verdier og idealer. Hvis anmeldelsene er gode og er skrevet av folk som har greie på det, så er det hyggelig. Men det er ikke for å please andre vi holder på. Vi lager musikk som vi selv liker, og så er det en bonus om også andre liker det, sier Holm til Oppegård Avis.

Det er likevel stas om de vinner.

– Ja, nå får vi bare håpe at juryen er enige i at metal skal være skittent og aggressivt, sier han humoristisk.

RØFT: Bandet har fått strålende kritikker for sitt siste album, som trommis Holm beskriver som skittent og aggressivt.

Kan være en døråpner

Skulle de vinne metal-sjangeren, er det derimot fint lite de kan bruke prisen til.

– Det kan kanskje være en brekkstang inn til noen større festivaler eller brukes til å søke om støtte til turneer eller lignende, men kjernepublikummet vårt bryr seg nok ikke om dette, sier Holm, som er den eneste av bandets medlemmer som fortsatt bor i gamle Oppegård.

Perioden mellom forrige utgivelse i 2012 og det ferske albumet har blitt brukt til andre musikalse prosjekter, og til å være sikker på at materialet var bra nok.

Okkult og mytologisk

Det har de tydeligvis lyktes godt med, for den siste skiva har fått enormt gode kritikker.

– Den tok oss langt tid å lage fordi vi var opptatt av diverse andre prosjekter. Vi har alle spilt i andre band underveis, men vi er veldig fornøyde med hvordan den endte opp. Skiva er kanskje litt mer mystisk enn tidligere og hakket mer «seriøs» enn forrige album. Tradisjonen tro har vi fokusert på et okkult og mytologisk tema med tanke på tekstene. Det er sånn vi liker det, sier Holm.

Nå går bandet spennende tider i møte.

– Vi har en Europa-tune på tegnebrettet, sammen med et par andre band. Som det ser ut nå ser det ut til å bli gjennomført, men det er jo litt usikkert fortsatt. Vi krysser fingrene. Vi har også en invitasjon til en festival Mexico City i sommer som vi håper blir noe av. Det hadde vært fett, for sjangeren vår er veldig populær i Sør- og Mellom Amerika, sier Holm.

Nominert for sjette gang

Kolbotn-bandet Nekromantheon var ikke de eneste lokale musikerne som stod på nominasjonslisten i dag.

COVER: Albumcoveret er laget av Ratkjes datter.

Også Svartskog-komponisten Maja S. K. Ratkje ble nominert i kategorien «Samtid» med albumet Vannstand.

Dette er faktisk hennes sjette Spellemann-nominasjon, men foreløpig har det ikke endt med statue.

– Det er stas å bli nominert og jeg er både overrasket og glad. Dessuten er oppmerksomheten en slik nominasjon medfører kjempebra, for samtidsmusikk går jo gjerne under radaren til vanlig, sier hun ydmykt.

Barn i sentrale roller

Prosjektet hun er nominert for er et musikalsk prosjekt hvor barn har spilt en sentral rolle.

– Musikken er komponert av meg, men dette dette er et slags collage-arbeid som har involvert masse unger som har spilt musikk etter lokale tidevannsmålinger, hvorpå jeg har samlet det og laget musikk av det. Det har vært et veldig fint prosjekt, hvor også datteren min bidratt ved å lage bildet på plateomslaget, forteller hun stolt.

NB: De andre nominerte i metal-klassen er KAL-EL, Einherjer og Djevel. Sistnevnte band er for øvrig Bård Eithun fra Kolbotn trommis i.

Powered by Labrador CMS