FORNØYD: Sara Murad fra Tårnåsen har sommerjobb på biblioteket og i BUA.

Rekordmange ungdom i arbeid

Nesten 70 ungdommer har i år fått sommerjobb gjennom et prosjekt hos kommunen. Vi dro ut og møtte noen av dem.

Publisert Sist oppdatert

Kjersti Emilie Hoff, som har ledet prosjektet fra kommunens side, sier de ble veldig overrasket over pågangen.

– Det har virkelig vært en enorm pågang og dette ble mye større enn vi trodde. Tidligere år har vi kanskje hjulpet rundt 20 ungdommer i jobb gjennom ulike tilskuddsmidler, men i år har vi altså klart 70. Det er vi stolte av, sier Hoff.

Finansieringen er gjort på følgende måte: Bufdir har gått inn med 300.000 kroner, Oppegård Røde Kors har bidratt med 240.000 kroner, mens resten finansieres av kommunen og bedriftene selv.

Kommunen satte tre krav for søkerne: De måtte være under 20 år, de måtte bo i Nordre Follo kommune og de skulle ikke ha jobb fra før. Responsen var overveldende, og hadde det vært flere jobber der ute, skulle det definitivt ikke stått tilgangen på ung arbeidskraft.

– Vi fikk inn over 500 søknader, og 480 av dem var reelle søknader hvor kriteriene var møtt, forteller Hoff.

Gode støttespillere

Dermed fikk hun og andre en real utvelgelsesprosess i fanget.

– Vi så etter de kriteriene vi hadde satt, lette litt etter interesser og sjekket det opp mot hvilke jobber vi fikk inn. Det som ikke var relevant, var om du hadde hatt jobb tidligere. Dette handler like mye om å gi noen sitt første møte med arbeidslivet, fortsetter hun.

Kommunen er ikke alene i dette prosjektet. Flere viktige støttespillere er involvert.

– Vi hadde et ønske om å gi flere ungdommer en sjanse i arbeidslivet, men vi gikk raskt sammen med andre virksomheter i høst for å tenke høyt sammen, og se hva vi kunne få til. Både Ung Fritid, Flyktningetjenesten i kommunen, SLT (Samordning av lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak) Oppegård Røde Kors, Utekontakten, Politiet og Nav Ung var med. Ressursbanken ble brukt til hjelp med ansettelser og rettigheter, sier Hoff.

NB: Saken fortsetter under bildet.

FIKK GOD RESPONS: Kjersti Emilie Hoff fra Nordre Follo kommune sier de ble overveldet av responsen fra de unge søkerne.

Stort spenn

Resultatet ble altså 70 jobber. 50 via kommunen og 20 gjennom privat næringsliv. Spennet i arbeidsoppgaver er mildt sagt stort, både i gjøremål og hvor fysisk krevende det er.

– Vi har noen som jobber på McDonalds, vi har ungdommer ute i butikker, på biblioteket og i BUA, i barnehager, arkivet på NAV, og i drift og vedlikeholdsavdelingen i kommunen. Sistnevnte er virkelig en slitsom jobb rent fysisk, men du verden for en kunnskap de bygger opp, roser Hoff.

INGEN SVARER: 17-åringen har sendt utallige søknader, uten å få svar.

Fikk aldri svar

Rent fysisk er det liten tvil om at Sara Murad (17) fra Tårnåsen, har det litt lettere enn gjengen på vedlikeholdsavdelingen. Hun har nemlig fått jobb på biblioteket og på BUA.

– Jeg synes dette er en spennende jobb. Blant annet hjelper jeg til med å sette ut bøker på riktig plass, jeg hjelper besøkende med å finne bøker, og så er jeg i Bua og hjelper til med utlån, forteller Sara.

Hun forteller at hun har søkt på jobber i to år, uten å få så mye som et svar.

– Jeg har søkt på mange jobber, og derfor ble jeg veldig glad da jeg fikk jobb gjennom kommunen for andre gang. De er de eneste som har svart meg. Og jeg har sendt søknader i to år nå, sier hun litt oppgitt.

Hvilke jobber har du søkt på?

– Matbutikker, klesbutikker, alt som er egentlig. Jeg har sikkert for lite på cv-en, men jeg synes det er rart at de ikke svarer i alle fall, sier Murad.

– Veldig ålreit

FÅR ERFARING: Rikke Hatterud Pettersen er sikret mer lommepenger og god erfaring, etter å ha tilbragt et par uker på Kolbotn omsorgsboliger.

En annen ungdom som er glad for å ha en sommerjobb er Rikke Hatterud Pettersen (16) fra Myrvoll. Hun er «alt mulig-kvinne» ved Kolbotn omsorgsboliger. Oppgavene tar hun på strak arm.

– Vi gjør litt forskjellig i løpet av dagen. Fjerner søppel i alle etasjene, legger på plass rene klær, hjelper til med oppvasken på kjøkkenet og gir ut mat til de som har bestilt det, sier Rikke.

Da vi møter henne, er hun i sving på dag fem av totalt ti.

– Jeg visste ikke så mye om hva som ventet meg her, men jeg er fornøyd. Det har vært veldig ålreit, sier hun i oppvasken.

Flere neste år?

Til høsten begynner Rikke videregående skole og drømmer om å utdanne seg som sivilingeniør. Sommerjobben tok hun av flere årsaker.

– Dette gir meg både erfaring og ikke minst litt ekstra penger til sommeren. Dessuten sa foreldrene mine sa at det er bra å ha arbeidserfaring, for da er det lettere å få jobb senere, smiler Rikke.

Kjersti Emilie Hoff sier hun allerede ser frem til neste års prosjekt. Kanskje blir det enda flere unge i arbeid da.

– Dette ble et større prosjekt enn vi så for oss i starten, men når vi først kom i gang hadde vi håpet å få enda flere bedrifter med oss, men dette var feil år for mange. Vi skjønner det, sier hun.

Powered by Labrador CMS