Politiet i Nordre Follo informerer

KREVER SAMARBEID: – Snakk med hverandre – og snakk med oss! La oss stå sammen for å trygge ungdommene våre nok til at hovedregelen blir at det er en bra ting å stå opp for hverandre og si ifra, sier politikontakt i Nordre Follo, Solveig Kjeserud.
KREVER SAMARBEID: – Snakk med hverandre – og snakk med oss! La oss stå sammen for å trygge ungdommene våre nok til at hovedregelen blir at det er en bra ting å stå opp for hverandre og si ifra, sier politikontakt i Nordre Follo, Solveig Kjeserud.

– Det er ikke skummelt å si fra

Politikontakt i Nordre Follo, Solveig Kjeserud, reagerer sterkt på det som skjer i ungdomsmiljøet i Follo. – Jeg er bekymret for en ny trend som er i ferd med å få utvikle og sette seg i vårt nærmiljø, sier hun.

Publisert

"SNITCH"

«Jeg vet det var du som snitcha. jeg vet hvor du bor, stakkars deg»«Snitches need stitches. J har en 9mm til deg hjemme»

Jeg blir sint. Og av og til også skikkelig forbannet! Her om dagen ringte det en forelder til en ungdom som hadde opplevd trusler på Snapchat. Det eskalerte raskt fra trusler om å utlevere privat informasjon om seg selv, til juling og etter hvert drapstrusler.

"Ungdommen fortalte det ikke til noen, ikke en gang venner, av frykt for å bli stemplet som "snitch".

Solveig Kjeserud, politikontakt i Nordre Follo

Ungdommen, en oppegående og sosial ungdom, endte med og ikke tørre å gå på skolen i en uke.

Ungdommen fortalte det ikke til noen, ikke en gang venner, av frykt for å bli stemplet som "snitch" (red. anm.: tyster).

Etter en uke med "sykdom" sprakk bobla og ungdommen fortalte dette hjemme under forutsetning av at foreldrene ikke fortalte det til noen andre. Trusselutøveren var en ungdom på 14 år.

Les osgå: Bekymret for rusbruk hos unge i Oppegård

Utfrysning i sosiale medier

I noen miljøer er det slik at om du er «snitch», risikerer du å bli fryst ut i sosiale sammenhenger.

Tilhørighet og venner er viktig for ungdom, så da lar mange heller være å varsle.

Tenk deg å gå inn i en tid med juleball og vinterfester med frykt for at du blir frosset helt ut, og ikke har noen å være sammen med.

Les også: – Mine 23 år i en rusboble

Mange lar være å varsle

"Vi bor i Follo, i Norge, ikke i Brooklyn, USA – Begrepet "snitch" kan få fortsette å tilhøre mafiafilmene, ikke få mer fotfeste i vårt lokalmiljø."

Solveig Kjeserud, politikontakt i Nordre Follo

Den kulturen som er i ferd med å få utvikle og sette seg i vårt nærmiljø skremmer meg.

Det at det ikke er greit å si ifra, vil potensielt kunne gjøre at ungdom blir sittende alene med vonde hendelser og kanskje straffbare forhold, uten å tørre å snakke med noen. Ikke med foreldrene sine, ikke med læreren og ikke med politiet.

I tillegg er det vanskelig for oss i politiet å jobbe med hendelser der «alle vet» hva som har skjedd og hvem som har gjort hva, men ikke tør å forklare dette til oss, med mindre vi kan garantere anonymitet.

Noe vi som regel ikke kan om vi skal opprette en sak eller på andre måter konfrontere noen med anklagene. 

Vi bor i Follo, i Norge, ikke i Brooklyn, USA – Begrepet "snitch" kan få fortsette å tilhøre mafiafilmene, ikke få mer fotfeste i vårt lokalmiljø.

"La oss stå sammen for å trygge ungdommene våre nok til at hovedregelen blir at det er en bra ting å stå opp for hverandre og si ifra."

Solveig Kjeserud, politikontakt i Nordre Follo

Les også: "Dagens fangst" kom aldri frem til politiet

Snakk sammen og dann tette foreldrenettverk

Dette er en oppfordring til alle foreldre, alle ungdommer og alle ansvarlige voksne i Follo: Dann tette foreldrenettverk.

På den måten kan dere snakke sammen om utfordringene, og det kan være lettere å møte dem om dere står samlet.

Snakk med ungdommene deres, vær tilstede der de er – ikke minst på sosiale medier.

Snakk med hverandre – og snakk med oss!

La oss stå sammen for å trygge ungdommene våre nok til at hovedregelen blir at det er en bra ting å stå opp for hverandre og si ifra.

Les også: – Rik tilgang på spesielt cannabis, kokain og MDMA

 

Powered by Labrador CMS