89 PROSENT FIKK FØRSTE DOSE: Vaksineprosenten for første dose i kommunen er på 89 prosent (41.291 innbyggere fikk første dose). Vaksinering foregår på Ski Storsenter. Foto: Yana Stubberudlien
89 PROSENT FIKK FØRSTE DOSE: Vaksineprosenten for første dose i kommunen er på 89 prosent (41.291 innbyggere fikk første dose). Vaksinering foregår på Ski Storsenter. Foto: Yana Stubberudlien

Ny drop in-tid for første vaksinedose – fikk 205 nye vaksinerte forrige gang

Tirsdag 10. august er det i to timer åpent for drop in-vaksinasjon til de som ikke har fått første dose av koronavaksinen.

Publisert Sist oppdatert
SISTE STATUS FOR VAKSINERING I NORDRE FOLLO.
SISTE STATUS FOR VAKSINERING I NORDRE FOLLO.

Kommunens vaksinesenter hadde stor suksess med drop in-vaksinasjon for første vaksinedose tidligere denne uken, og fikk 205 nye vaksinerte. Det økte vaksineprosenten for første dose i kommunen til 89 prosent.

Kommunen gjentar derfor dette tirsdag 10. august. Fra klokken 16:00 til 18:00 blir det åpent for drop in-vaksinasjon på Ski Storsenter til de som ikke ennå har fått første vaksinedose.

Gjelder ikke for dose to

Kommunen presiserer at det ikke er mulig å møte opp på drop in for vaksinedose to.

For å få vaksinedose to må du møte til oppsatt time som du har fått melding om på sms. Vaksineringen skjer etter Folkehelseinstituttets retningslinjer for prioritering.

VAKSINERING I NORDRE FOLLO.
VAKSINERING I NORDRE FOLLO.

– Et argument for vaksinasjon

FHI skriver på sine sider at vaksinering med to doser mRNA-vaksine gir svært god beskyttelse mot alvorlig forløp av Covid-19.

Det påpekes også at vaksinene bidrar til betydelig mindre smittespredning, og at noen vaksinerte får Covid-19 og også kan spre smitte videre er et argument for vaksinasjon og ikke imot.

Mindre risiko for alvorlig sykdom

Uvaksinerte er klart mer utsatt for smitte og alvorlig sykdom enn vaksinerte, skriver FHI. Det er veldig lite Covid-19-infeksjoner blant fullvaksinerte i Norge, og svært få alvorlige tilfeller.

– Vi vet likevel at ikke alle vaksinerte oppnår full beskyttelse. Det betyr at etter hvert som en større andel av den voksne befolkningen er vaksinert, vil naturlig nok også en større andel av de som smittes, blir syke og som behøver sykehusinnleggelse eller dør, være i gruppen av vaksinerte, sier assisterende direktør Geir Bukholm ved FHI.

En del av de som er i risikogruppe for alvorlig koronasykdom og som nå er fullvaksinerte, vil fortsatt kunne bli syke dersom de blir smittet, ifølge FHI. Det ovennevnte gjelder eldre og noen andre i risikogruppene.

– Disse vil allikevel ha mindre risiko for alvorlig sykdom enn de som er uvaksinert. l hovedsak får de lite alvorlig sykdom dersom de smittes. De vil også få en beskyttelse mot smitte ved en høy vaksinasjonsdekning i befolkningen, ettersom det da vil være mindre mengder virus i omløp, sier Bukholm.

Han understreker at det er viktig at alle, også de vaksinerte som får symptomer på Covid-19, holder seg i isolert til de har fått avklart smittestatus med en PCR-test. Dette er et råd som FHI allerede har gitt.

Viktig at mange vaksinerer seg

Det er allerede mange i Norge som er vaksinert. De som er i risikogrupper for alvorlig koronasykdom har vært prioritert tidlig for vaksinasjon, og ni av ti av de med høyest risiko for alvorlig sykdom og død av Covid-19 er vaksinert. Blant personer over 18 år er cirka åtte av ti vaksinert med én dose og fire av ti med to doser. FHI skriver at de har grunn til å vente en høy oppslutning i alle aldersgrupper også fremover.

– Selv om det per nå er få smittede i landet, venter vi en økning av Delta-smitte også i Norge fremover. Samtidig venter vi at forekomsten av mer alvorlig sykdom fortsatt vil være lav fordi stadig flere i Norge er beskyttet gjennom vaksinasjon. Vaksinene har bidratt til å bryte den direkte sammenhengen vi har sett tidligere i pandemien med økning i smitte og deretter en økning i sykehusinnleggelser. Beskyttelsen mot alvorlig sykdom med Delta er høy etter både én (80 prosent) og to doser mRNA-vaksine (96 prosent), sier Bukholm.

88 prosent beskyttelse etter to doser

Vaksinasjon med bare én dose mRNA-vaksine ser ut til å beskytte litt mindre mot mild sykdom forårsaket av Deltavarianten (35 til 56 prosent) enn av Alfavarianten (55 til 70 prosent), men beskyttelsen er svært god (88 prosent) etter to doser. Dette innebærer at vaksinasjon bidrar sterkt til å hemme spredningen av epidemien, ifølge FHI.

Bukholm påpeker at i tillegg til å beskytte den enkelte, bidrar all vaksinasjon til å beskytte de sårbare og til å holde Covid-19-epidemien nede i Norge. Derfor er det viktig at så mange som mulig takker ja til å vaksinere seg.

– Siden vaksinene ikke beskytter fullstendig mot å bli smittet og smitte videre, vil vi se smitte blant vaksinerte og det er viktig at både delvis- og fullvaksinerte personer tester seg og holder seg hjemme selv ved milde symptomer på koronasykdom, understreker Bukholm.

Powered by Labrador CMS