HØYT SMITTETRYKK: Det er mye smitte i kommunen og det jobbes for tiden på spreng på teststasjonen på Langhus.
HØYT SMITTETRYKK: Det er mye smitte i kommunen og det jobbes for tiden på spreng på teststasjonen på Langhus.

NÅ: Omikron bekreftet i Nordre Follo

Det første tilfellet av den svært smittsomme omikron-varianten er bekreftet i Nordre Follo.

Publisert Sist oppdatert

Den 1. desember kom nyheten om at det første tilfellet med omikron var bekreftet i Norge. Siden har det blitt avdekket stadig flere tilfeller og utbrudd med omikron.

Per i dag er det ifølge FHI 33 bekreftede tilfeller og 182 mistenkte tilfeller med omikron i Norge. Det er påvist omikron i de fleste av landets fylker. FHI vurderer det som svært sannsynlig at omikron vil være dominerende i Norge i løpet av kort tid, og senest i januar 2022.

I går kveld fikk også Nordre Follo det første bekreftede tilfellet av omikron. Smitten relateres til utenlandsreise utenfor Europa, og personen som er smittet testet positivt 3.12. Smittesporingsteamet jobber nå med å kartlegge og følge opp nærkontakter.

Fra spa-hotell

Det er også mistanke om et utbrudd med omikron relatert til en privat bedrift som ligger i Nordre Follo kommune. Smitten spores til et opphold på Norefjell ski og spa. Det er ennå ikke bekreftet omikron hos de smittede i denne bedriften, men det er svært sannsynlig. Det er foreløpig 9 smittede i utbruddet, ingen av de smittede bor i Nordre Follo. Smittesporingsteamet er i kommunikasjon med bedriften og hjemkommunen til de smittede.

I tillegg til det ovennevnte har vi flere smittede hvor vi mistenker omikron, vi venter på bekreftende sekvenseringssvar. Vi forventer raskt økende antall omikron-tilfeller, og at varianten også vil være dominerende i Nordre Follo i løpet av kort tid.

Begrenset kunnskap

I denne ukens avis fikk leserne muligheten til å stille kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myrvold sine korona-relaterte spørsmål. Da var omikron et av spørsmålene som gikk igjen.

Blant annet kom det et spørsmål om omikron er mer farlig enn andre varianter.

– Det er fortsatt veldig begrenset kunnskap om Omicron- varianten, men det vi vet nå peker i retning av at den ikke gir mer alvorlig sykdom hos den enkelte. Men det foreligger heller ikke sikre opplysninger som tilsier at den gir mildere sykdom. Omicron-varianten er med høy sannsynlighet mer smittsomt enn tidligere varianter. Mer smittsomt virus betyr at flere kan bli syke samtidig. Derfor kan varianten true belastningen i helsevesenet mer enn tidligere varianter og sånn sett er den farligere for fellesskapet, skrev kommuneoverlegen.

Alvorlig situasjon

Situasjonen vurderes nå som alvorlig, ifølge en ny risikovurdering fra FHI. Antallet påviste tilfeller av SARS-CoV-2-infeksjon øker raskt og etterfølges av en økning av innleggelser. Det er ingen sikre tegn på at situasjonen er i ferd med å snu, og omikronvarianten kan ytterligere forsterke høy belastning på helsetjeneste, skriver FHI.

Omikronvarianten er sannsynligvis betydelig mer utbredt enn det man kan ha oversikt over.

Omikronvarianten har vært påvist hos rundt ti reisende fra Sør-Afrika til Norge. I noen få tilfeller har reisende smittet videre. Ett av disse tilfellene var et stort utbrudd under et julebord på en restaurant i Oslo.

– Vi forventer at antallet smittede med denne varianten vil øke raskt de nærmeste ukene. Dette, sammen med den allerede økte belastningen på helsetjenesten, gjør at vi nå vurderer situasjonen som alvorlig, sier kriseleder og avdelingsdirektør i FHI, Line Vold.

Powered by Labrador CMS