HELE GJENGEN: Ragnfrid Kirkeberg Pedersen (f.v.), Ole Kjeldsberg Endresen, Severin Breivik, Steinar Karlsrud og Siri Iversen er klare for det nye året med historiekalender.
HELE GJENGEN: Ragnfrid Kirkeberg Pedersen (f.v.), Ole Kjeldsberg Endresen, Severin Breivik, Steinar Karlsrud og Siri Iversen er klare for det nye året med historiekalender.

Gaven til den som har alt

Ventetiden er over! Nå har Oppegård Historielag endelig sluppet sin tradisjonsrike historiekalender for 2023.

Publisert Sist oppdatert

Om en måned er jula her, og alle hjerter gleder seg til julekos, julemat – og selvfølgelig også julegaver. Mange bruker timer vandrende småstresset rundt på kjøpesenteret, på let etter den perfekte gaven til den som har alt.

Kjenner du deg igjen? Frykt ikke, for nå kommer vårt eget historielag med den perfekte gaven.

Populær

– Vi har i tredve år laget Oppegård-kalenderen, og det er mer enn en kalender, sier Severin Breivik.

Kalenderen er en årskalender som lages av Oppegård historielag, og kan best beskrives som en årbok med kalendersider, der hver måned har et historisk tema. I tillegg er det flere ekstraartikler, blant annet om bibliotekets 100-årsjubileum og reisingen av Roald Amundsen-statuen. Kalenderne selges på biblioteket, Jernia, bokhandelen, Svartskog kolonial og i flere matbutikker rundt om i Oppegård.

De merker at interessen er stor, for da Ragnfrid Kirkeberg Pedersen skulle levere kalendere til en butikk på Hellerasten, fikk hun klar beskjed.

– Så sier sjefen; «nå var det på tide at du kom! Det har allerede vært folk og spurt», sier Pedersen.

GLAD I HISTORIE: Severin Breivik er en av skribentene bak kalenderen og han er stolt av sluttresultatet.
GLAD I HISTORIE: Severin Breivik er en av skribentene bak kalenderen og han er stolt av sluttresultatet.

Begrenset opplag

Opplaget er på 1100 eksemplarer, og 320 av dem går til de faste medlemmene i historielaget, så det gjelder å sikre seg en før det blir tomt. Det er en redaksjon på 9 medlemmer i historielaget som har stått for tekstene og bilder, og de kan forsikre om at det har vært et fint samarbeid, selv om tiden ofte strekker ut.

– Det er topp! Men, vi lover hverandre hver gang at vi ikke skal komme i tidsnød, sier Breivik.

Historie skaper identitet

Gruppa er åpenbart veldig interessert i historie, men kalenderen lages ikke kun av interesse, de tror også at det er viktig å få dokumentert historien.

– Dette er lokalhistorie, og vi tror at noe hører verdenshistorien til, men det aller meste hører Oppegård til. Derfor tror vi at hvis ikke vi skriver, så blir det glemt, sier Severin Breivik.

Ragnfrid Kirkeberg Pedersen tror også at kalenderen kan være fin for folk som ikke har vokst opp i Oppegård, slik at man får kjennskap til historien der man bor og kan kjenne på stolthet.

– Det er moderne historieskriving, også for ungdom. Her i Oppegård er det mange ungdom som flytter inn med foreldre, og de har ikke peiling på området i det hele tatt. De flytter inn fordi det er litt rimeligere leiligheter og hus her enn i Oslo, og derfor er det viktig at man får litt identitet i bygda, kjenner bygda si og er stolt av den. Da er dette her noe man kan lese i, sier Ragnfrid Kirkeberg Pedersen.

For alle

Redaksjonen understreker at kalenderen passer for alle.

– Det er lett stoff, og lett for ungdom å lese, det er ikke noe tungt, slik man ofte leser i historiebøker, sier Pedersen.

Også eldre kan ha glede av kalenderen, da informasjon har en tendens til å gå tapt med årene.

– Hukommelsen blir dårligere for oss eldre, og det er veldig godt å ha et oppslagsverk, sier Severin Breivik.

Til slutt vil redaksjonen beklage hvis det er noen som føler at deres historie skulle hatt en plass i kalenderen.

– Det er masse, og det kan være at vi ikke har nevnt noen som kanskje skulle vært med, men sånn er det.

Powered by Labrador CMS