ENGASJERT: Alexandra Hesla-Halvorsen er styremedlem i Follo Unge Høyre og bosatt på Kolbotn.
ENGASJERT: Alexandra Hesla-Halvorsen er styremedlem i Follo Unge Høyre og bosatt på Kolbotn.

– Å gi 16-åringer stemmerett blir som å la flyvertinnene styre flyet

16-åringen Alexandra Hesla-Halvorsen fra Kolbotn synes det er en dårlig idé å la 16-åringer få stemmerett.

Publisert Sist oppdatert

Flyvertinner vet halvveis hvordan ting i et fly fungerer, men mangler kompetanse og erfaring. Det samme gjelder 16-åringer og retten til å stemme på politikken som skal styre kommunen vår.

Som politisk aktiv og interessert skulle jeg personlig gjerne hatt stemmerett for å stemme på mitt parti med de beste løsningene. Det betyr imidlertid ikke at jeg stoler på at alle andre på min alder er hverken engasjerte eller opplyste nok til å ta et slikt valg.

Lett påvirkelige

Ungdommer i 16- og 17-års alderen er en gruppe mennesker som er opptatt av å passe inn og å gjøre som «alle andre». Ved å gi 16-åringer stemmerett risikerer vi derfor at utrolig mange stemmer på partier basert på saker de egentlig ikke kan noe om, kun fordi det er en trend. Altså, blir det litt det samme som at flyvertinnen skal lande flyet fordi det er trend blant kollegaene å utdanne seg til pilot.

SV og Sosialistisk Ungdom er av de som igjen og igjen tar opp dette med å gi 16-åringer stemmerett, spesielt i kommunevalg, kanskje nettopp fordi det er disse type partiene som gjerne skulle hatt noen ekstra stemmer fra unge og uerfarne.

Myndige, fulle og gifte ungdommer

Vi må også huske på hva konsekvensene av å senke viktige aldersgrenser egentlig er. Å senke den ved stemmerett kan fort innebære at noen kommer med krav om at myndighetsalderen da også skal være 16. Og hvis man er myndig når man er 16, må man vel få lov til å kjøre bil også? Aldersgrensen på alkohol gruppe 1 blir vel også da senket? Og som myndig får man ikke minst lov til å gifte seg uten foreldres samtykke. Plutselig har vi en skole uten vurderinger og karakterer. Skikkelig stemning!

Jeg ville aldri satt meg på et fly styrt av flyvertinner. La oss ikke ha en politikk styrt av festglade og uinteresserte 16-åringer.

Powered by Labrador CMS