– Sykehjemsplass er forebyggende

Før helgen skrev MdG-duoen Marthe Arnesen og Hans Martin Enger at sykehjemsplasser ikke har forebyggende effekt. Nå får de svar på tiltale.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har lest leserinnlegget fra politikere Marthe Arnesen og Hans Martin Enger om hvordan vi kan løse fremtidens eldreomsorg. Vi har vel alle som mål å få til en bra eldreomsorg også i framtida. Det står vi sammen om.

Men vi må alle snakke sant om den situasjonen vi til enhver tid er i.

I leserinnlegget står det: «Det er i dag 518 heldøgnsplasser i sykehjem og omsorgsboliger i Nordre Follo, og det er selvsagt at det er en viktig del av omsorgstilbudet. Men det er også det eneste tiltaket uten forebyggende effekt».

Min overbevisning er at det er forebyggende effekt av et opphold i sykehjem.

1. Eldre som opplever akutt sykdom eller traume og som trenger tid for å komme seg igjen har absolutt mange ganger stor nytte av et korttidsopphold etter sykehusoppholdet og før de kommer hjem. Det er forebyggende slik at når de kommer hjem kan de finne tilbake til sitt gamle liv, eventuelt med litt mer hjelp fra hjemmesykepleien. Ofte blir pasienter sendt rett hjem fra sykehus, og så går det i noen tilfeller noen dager før de igjen må inn på sykehus. Det er ikke god helsepolitikk. Så et korttidsopphold har forebyggede effekt.

2. Opphold på sykehjem i korte perioder er forebyggende for for at en ektefelle skal klare å hjelp sin syke mann eller kone i hjemmet. Det kan til tider være svært krevende, men med regelmessige avlastningsopphold er det mulig for ektefelle å ta vare på sin mann eller kone mye lengre.

For få plasser

Slik jeg ser det har vi for få korttidsplasser å tilby. Mange pasienter opptar korttidsplasser i mange uker i påventede av langtidsplass.

Da blir det en stor propp i systemet. Det er heller ikke rett at pasienter skal ligge mange dager på sykehus etter at de er ferdigbehandlet i påvente av en korttidsplass. Sykehusseng er dyr og skal være der for oss alle når vi trenger det.

Derfor må vi fortsette å snakke om sykehjemsplasser.

Hilsen,
Anna Bjorvatten Tveit
Sykepleier i hjemmesykepleien på Kolbotn

HER KAN DU LESE INNLEGGER FRA DE TO MDG-POLITIKERENE:

Powered by Labrador CMS