HOLDT TIL GULL: Vegard Sverg er tett oppunder verdenseliten i lengde. Han var ikke fornøyd med sitt resultat på den øvelsen denne helgen. Men det holdt til NM-gull.

På rett vei

KRISTIANSAND: Vegard Sverd (22) tok ett gull og ett sølv i para-klassen under NM i Kristiansand. Den tidligere Oppegård-løperen luktet også på en finale for de funksjonsfriske på 100 meter.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er veldig fornøyd med mine 100-metere her i Kristiansand. Sportslig leverte jeg ikke like bra i lengde, selv om jeg vant. Totalt sett er dette imidlertid veldig bra, oppsummerer han.

Bare for å sette inn den lokale løperen i et internasjonalt perspektiv: I sommer var Sverd nummer fire i sin klasse i verden i lengde med 6,74.

På 100 meter ble han nummer to etter Salum Kashafali. Bergenseren som er i samme treningsgruppe og klubb som Vegard, vant OL i Tokyo for kort tid tilbake. Han er også flere ganger europamester og verdensmester. I tillegg har bergenseren verdensrekorden. Kashafali er stabil på tider rundt 10,50.

Ikke optimalt

Sverd bor fremdeles i Oslo selv om han løper for Norna Salhus. Både Oppegård-gutten og Kashafali lider av øyensykdommen stargardt, som er en kronisk synshemning.

I helgen gjorde Vegard 11,09 og 11,03 på sine to 100 metre.

– Det var langt fra optimale forhold for sprint her i Kristiansand. Det var ikke veldig mange grader i luften, og vi hadde også helt flat vind, sier Sverd, som dermed vet at det ligger tideler og venter den dagen han for gunstig vind i ryggen.

GODT SELSKAP: Vegard Sverd i 100 meter-finalen med verdensrekordholder og OL-vinner Salum Kashafali i banen ved siden av.

Nesten finale

Sverd begynner også å nærme seg de beste spesialsprinterne i landet på 100 meter. Hadde han løpt en tidel fortere enn persen fra denne helgen i en eventuell finale, kunne det blitt sjetteplass. Det er imidlertid litt frem til de aller beste.

– Jeg tar stadig nye steg på 100 meter, sier Oppegård-gutten, som også ble nummer fem i junior NM for funksjonsfriske på øvelsen tidligere i sommer.

Han fikk samme plassering i lengde, mens han røk i semifinalen på 200 meter under mesterskapet på Askøy.

– Jeg løp mye fortere og bedre her i sørlandsbyen, understreker han.

Tok OL-kravet for seint

Vegard har tatt årets OL-krav både i lengde og på 100 meter. En skade gjorde derimot at han kom seint i form denne sommeren.

– Kravene til OL i paraklassen måtte oppnås veldig tidlig. Jeg kom rett og slett ikke tidsnok i form, sier Sverd, som har vært i verdenstoppen i juniorklassen i en årrekke.

Han er født og oppvokst på Kolbotn og konkurrerte for Oppegård IL til han var 16. De siste sesongene har han løpt for Tjalve og Norna Salhus.

I ekte Carl Lewis-stil vant han også lengde med et hopp på 6,35, mens persen er så god som 6,74. Det er godt over OL-kravet. På 100 meter var kravet i Sverds klasse 11,13. I helgen løp han to ganger under det. Nå begynner han å nærme seg det magiske 10-tallet.

– For oss sprintere er det alltid et stort mål, avslutter han.

Powered by Labrador CMS