Oppegård kunstforening 40 år

GLEDER SEG: På bildet kan du se Inger Stensrud, Lars Kleivan og Turid Kjersem i Oppegård kunstforening. De gleder seg til å feire den store dagen når samfunnet åpner opp igjen. Foto: Yana Stubberudlien

Sørget for kortreiste kunstopplevelser i 40 år

Oppegård kunstforening fyller 40 år denne uken.

Publisert Sist oppdatert

– Dessverre må vi vente med feiringen til samfunnet har åpnet opp igjen, sier mangeårige styremedlemmer i Oppegård kunstforening, Inger Stensrud og Turid Kjersem.

Siden oppstarten 19. mars 1981 har den lokale kunstforeningen tilbudt utstillinger, medlemsaftener og reiser til inn- og utland til glede for mange oppegårdinger.

POPULÆRT: Når Oppegård kunstforening åpner nye utstillinger, kommer et stort, interessert publikum. Pandemitiden var unntaket, men kunstforeningen er optimistiske.

Dagens styre ledes av Lars Kleivan, som både tar vare på tradisjoner og har planer om fornyelse. Sammen med resten av styret gir han oss et historisk tilbakeblikk:

– Det var fire initiativrike kvinner som tok initiativ til dannelsen av en kunstforening i kommunen: kunsthistoriker Ragnhild Østbye, biblioteksjef Kari Hjelde, grafiker Berit Østeng og kulturassistent Else Slaatten. På den tiden hadde kommunen en kultursjef, og Åge Kristoffersen var ivrig pådriver for en kunstforening.

Høyt aktivitetsnivå

TRADISJON MED JULEUTSTILLINGER: Helt siden starten i 1981 har kunstforeningen arrangert juleutstillinger med både malerkunst og kunsthåndverk. Keramikken i forgrunnen er laget av Elisabeth Moe Øverli.

Ragnhild Østbye var foreningens leder i mange år, og Berit Østeng holdt frem som kunstnerrepresentant. Utstillingene ble vist i biblioteket, som da holdt til i det gamle sentrumsbygget.

– Allerede det første året ble det holdt en stor utstilling med 20 kunstnere fra hele Follo, videre et kåseri om grafikk, medlemsmøte og juleutstilling. Juleutstillingen med både kunsthåndverk og billedkunst er en populær tradisjon som alle senere styrer har videreført, sier Turid Kjersem.

Hun påpeker at kunstforeningen har i alle år kjøpt bilder fra sine utstillere, og samlingen teller nå 80 verk i ulike formater.

En stor del av disse er stilt ut i Greverud sykehjem og Høyås bo- og rehabiliteringssenter.

Visjoner for fremtiden

Dagens styreleder, Lars Kleivan, ser behovet for utvikling av aktivitetene.

– Vi har erfart at medlemskvelder, omvisninger i museer og gallerier med påfølgende kafébesøk og reiser i inn- og utland er populært. Vi ønsker å tilby flere aktiviteter og planlegger nå vandreturer til kunstverk rundt og i Kolbotn sentrum, forteller han. Vi har også innledet et samarbeid med Kolben kino der vi regelmessig vil vise filmer med kunstnerisk innhold, sier han.

Kleivan påpeker videre at kunstutstillinger er en hovedaktivitet:

– Flotte Kolben galleri ligger innenfor biblioteket. Men det er dessverre ikke lett å finne veien dit. Vi ønsker derfor å arrangere noen utstillinger i mer synlige lokaler. For eksempel kan vi tenke oss å vise bilder i Kolbotn Torg og på andre arenaer.

SAMARBEID MED KULTURSKOLEN: Kunstforeningen samarbeider ofte med kulturskolen om underholdning. På bildet ser du den unge fiolinisten Eline Heistø Carlsen, som blir akkompagnert av en øst-europeisk student ved Musikkhøyskolen.

Attraktive jubileumsaktiviteter

ÅRLIGE KUNSTTURER: Nesten hvert år arrangerer Oppegård kunstforening kunsttur til en europeisk eller norsk by. Her er noen turdeltakere avbildet utenfor Guggenheimmuseet i Bilbao.

– Vi planlegger en spennende jubileumsutstilling i høst, det er for tidlig å røpe detaljer. Videre vil vi gjennomføre en planlagt kunsttur til Bergen så snart pandemien gjør dette mulig. I samarbeid med Nordre Follo bibliotek i Kolben skal vi arrangere et kåseri med Stein Olav Henrichsen om det nye Munchmuseet, og juleutstillingen blir arrangert i desember, sier Turid Kjersem og Inger Stensrud på vegne av styret.

Etter etableringen av Nordre Follo kommune håper kunstforeningen at politikerne ser nytten av deres og andre frivillige organisasjoners innsats på kulturfronten.

Lars Kleivan avslutter med et ønske:

– Vi har 125 medlemmer per i dag, hvorav ti er profesjonelle kunstnere, men det ville vært fint med en del nye medlemmer. Jeg anbefaler medlemskap i Oppegård kunstforening! Kunstutstillinger, medlemsmøter med kåserier og underholdning ofte fra Kulturskolen, reiser i inn- og utland gir fine opplevelser, også sosialt.

Hilsen fra ordføreren

– Tusen takk til Oppegård kunstforening for alt dere alle bidrar med i lokalsamfunnet. Lokalt kulturliv skaper glede og er til nytte for lokalsamfunnet og for den enkelte av oss, sier ordfører Hanne Opdan.

På vegne av kommunen har hun gratulert Oppegård kunstforening med 40-års jubileet.

– Oppegård kunstforenings arbeid for å øke gleden, interessen og forståelsen for god kunst i lokalmiljøet er svært viktig, og betyr mye for mange. Foreningen er et verdifullt bidrag til et godt lokalsamfunn med utstillinger åpent for alle og arrangementer for medlemmene. I tillegg til å gi et rom for kunstopplevelser er foreningen også et viktig nettverk for mange innbyggere, et sted for fellesskap, tilhørighet og samhold. Jeg ser frem til videre samarbeid og ønsker dere lykke til med 40-års jubileet. Gratulerer med dagen! sier Opdan.

Powered by Labrador CMS