KLAR FOR FEST OG MORO: Nikolas Næsset (18), Sindre Hebnes (18), Othilie Voldsæter (18), Nora Nysveen (18)og Malin Langmoen (18) gleder seg til russetiden starter for alvor.
KLAR FOR FEST OG MORO: Nikolas Næsset (18), Sindre Hebnes (18), Othilie Voldsæter (18), Nora Nysveen (18)og Malin Langmoen (18) gleder seg til russetiden starter for alvor.

Hør lokalrussens megafete låter!

Mens russ andre steder synger med de groveste og mest usmakelige tekster, har Oppegård-russen tatt helt andre verdivalg i sine låter.

Publisert

Vi møter Othilie Voldsæter (18), Nora Nysveen (18), Nikolas Næsset (18), Sindre Hebnes (18) og Malin Langmoen (18) etter siste time på Roald Amundsen videregående skole (RAVS) en tirsdag ettermiddag før russetiden. 

Nærmer seg

De har bussene Absolem og Stompa, selvfølgelig bare foreløpige dekknavn. De ekte navnene kommer senere, selvfølgelig. Det er like før skoleåret er over. Eksamensnervene har ennå ikke begynt å melde seg, men spenningen er der, og det handler om feiringen av tretten års skolegang. 

HELE GJENGEN: Her er Stompa-gjengen samlet.
HELE GJENGEN: Her er Stompa-gjengen samlet.

 Det nærmer seg russetiden. Selv om den offisielt ikke har startet ennå, jobbes det knallhardt med konseptet på de lokale russebussene. Det vil si - slik har det vel egentlig vært helt siden første klasse på videregående. Og gjerne litt før også. 

Les også: RAVS-russen gjør en forskjell!

– Vi startet vel arbeidet og planleggingen rundt første klasse, og det er vel vanskelig å tallfeste hvor mange timer vi har brukt på dette. Samtidig er det et dugnadsprosjekt, og man bygger jo for seg selv og vennene sine. Det er ikke slik mange kanskje tror, at russen nå til dags bare kaster hundretusener rett ut av lommeboken. Vi har jobbet og jobber hardt for dette, men det blir nok verdt det også når russetiden starter for alvor, sier de fem Oppegård-ungdommene. 

HELE GJENGEN: Her er Absolem-gjengen samlet.
HELE GJENGEN: Her er Absolem-gjengen samlet.

Omdiskuterte tekster

Diskusjonene går hett i media i hele Norge for tiden rundt russens egne låter, for det er klart man må ha en egen låt, eller til og med flere låter, slik lokalrussen vår har. 

Les også: Ny storsatsning på toppidrett på RAVS

Grove tekster om voldtekt, sex med trettenåringer, grisete og støtende. Langt over streken, usmakelig og direkte ulovlig. Slik blir mange av årets russelåter beskrevet i både media og på sosiale medier, og det kanskje også med rette. 

"Er du tretten er du med. Når du suger går du ned" er en av tekstene i russelåten til bussen Playboy 2017. "For i kveld er det lov å være hore. Vil du være med meg hjem når vi drikkes under bordet" er teksten på den populære låten Sjeiken 2016 fra fjorårets russ. Russelåten til Sopranos fra Askim har fått mye pepper for tekstlinjer som "Er du over 40 kg får du ikke pikk i natt". Og så videre.

Slik er det ikke med lokalrussens låter!

Omdiskutert

KLAR FOR FEST OG MORO: Othilie Voldsæter (18), Nora Nysveen (18), Nikolas Næsset (18), Sindre Hebnes (18) og Malin Langmoen (18) gleder seg til russetiden starter for alvor.
KLAR FOR FEST OG MORO: Othilie Voldsæter (18), Nora Nysveen (18), Nikolas Næsset (18), Sindre Hebnes (18) og Malin Langmoen (18) gleder seg til russetiden starter for alvor.

Russelåtene er omdiskutert, men lokalt i Oppegård tok lokalrussen noen verdivalg underveis. De ønsket ikke å være en del av en slik kultur.

– Nei, dette synes vi rett og slett ikke noe særlig om. Når tekstene handler om voldtekt av småjenter, og er bestilt og skrevet av voksne folk er det bare ekkelt. Det er ikke dette russetiden handler om, sier de.

Les også: Hensikten med fraværsgrensen er å ta skulk

– Vi skjønner at mange tror at russen kanskje er slik fordi noen enkelte har slike låter, men det er ikke slik at russetiden handler om å dope ned folk, sjenke de sanseløse og voldta mindreårige. Russetiden er fest og moro, men også minner for livet, samhold og vennskap. Det er utgangspunktet for våre låter, sier gjengen. 

Låtene ligger ute på både Spotify og YouTube, og har blitt sett og hørt mange titusen ganger allerede. 

Klikk play for å høre låten!

Klikk play for å høre låten!

– Det er moro at mange hører på låtene, og det er selvfølgelig litt intern og vennskapelig dissing ute og går, men dette er bare moro, sier de.

PS! Saken fortsetter under videoene! Her kan du høre låtene til både Absolem og Stompa!

Om samhold og fest

Begge bussene har valgt å holde seg unna de mest ekstreme låtskriverne, som for eksempel Tix, som er mye omdiskutert. 

– Vi ga rundt 20-25.000 for låtene våre, og det synes vi er en ok pris. Komponistene skal jo tross alt ha betalt for jobben sin, og vi synes de har gjort en god jobb for oss. Tekstene i låtene våre handler om identiteten til oss på bussene. Det handler om samholdet vårt, og selvfølgelig om fest og moro. Det blir jo ikke en russelåt uten fest og moro, sier de med et smil. 

Les også: Over og ut for rus(s)en

– Uansett så handler det om et verdivalg. Et annet godt eksempel på at vi i lokalrussen også tenker litt utover det mange kanskje får inntrykk av med russen, er engasjementet vårt rundt årets innsamlingsaksjon for kreftforeningen. Her fikk vi samlet inn mye penger i år, og det føles bra. Det er uansett litt viktig å påpeke at russen står for noe mer enn hva som er tilfelle i mange av de tekstene der. Det er jo lett å skjære alle over en kamp, sier gjengen.

– Vær tålmodige

Nå gleder de seg til russefeiringen tar til for alvor, og det skal dundre i bass og diskant med egne låter. De håper lokalbefolkningen tar dem godt imot når festingen starter for alvor. 

– Vi forsøker å ta så mye hensyn vi kan, men vi håper også at folk kan være litt tålmodige med russen. Det er tross alt bare snakk om en kort periode i året, og vi er sjelden på samme sted en hel dag, så om det dunker litt bass en liten stund, forsøk å vær overbærende med oss. Dette skjer tross alt bare en gang i livet, avslutter de.

PS! Her er Spotify-lenke til årets lokale russelåter!

Powered by Labrador CMS