Sofiemyr skole

55 ÅR GAMMEL: Flere og flere foresatte til elever ved Sofiemyr skole har kokntaktet Oppegård Avis for å fortelle om situasjonen med inneklima på den 55 år gamle skolen.

– Barna bør tas ut av skolen i protest

Lisa Marie Bergland Felin (37) fra Sofiemyr foreslår at foresatte til elevene ved Sofiemyr skole bør ta barna sine ut av skolen i protest mot politikernes manglende handlekraft og vilje til å prioritere barna.

Publisert

Vi bør holde ungene våre hjemme inntil lokalpolitikerne tar dette på alvor. Barna er tross alt det viktigste vi har. Skolene i Oppegård har vært forsømt i mange år og vi har væt tålmodige alt for lenge. Nå er situasjonen så dramatisk at vi ikke kan tåle flere utsettelser. Det kan få helsemessige konsekvenser for barna våre nå og senere i livet at de daglig puster inn muggsopp og befinner seg i klasserom med dårlig inneklima, sier Bergland Felin.

OPPFORDRER TIL STREIK: Lisa Marie Bergland Felin (37) fra Sofiemyr er lei av å høre om flere utsettelser.

37-åringen, som har et barn og to tantebarn på Sofiemyr skole, er meget bekymret for at situasjonen med inneklima på skolen, og at politikerne nok en gang har valgt å utsette bygging av den nye barneskolen.

Les også: Vil utsette skolesaken til sommeren

– Vi bør holde ungene våre hjemme inntil lokalpolitikerne tar dette på alvor. Barna er tross alt det viktigste vi har.

Føler seg syke av å være på skolen

Jeg kjenner til flere tilfeller hvor man allerede nå bør undersøke nærmere hva årsaken til sykdommen til barna bunner i. Det kan ikke være tilfeldig at barna ofte er i dårlig form og har hodepine mot slutten av skoledagen, men blir helt fine etter en time hjemme. Helsemyndighetene bør absolutt kobles på saken og sjekke hvorfor ungene føler seg syke av å være på skolen, sier Bergland Felin.

– Det kan ikke være tilfeldig at barna ofte er i dårlig form og har hodepine mot slutten av skoledagen, men blir helt fine etter en time hjemme.

Hun sier datteren hennes, som går i femte klasse, nyser og hoster mye uten at de vet årsaken til dette.

Vi har tidligere reagert på at det luktet vondt på skolen. For noen uker siden ble det oppdaget muggsopp i blant annet klasserommet til datteren min og kort tid etter ble det stengt for undervisning. Barna ble flyttet til et klasserom til en syvende klasse, og det sistnevnte ble flyttet over til ungdomsskolen. Det er ikke for første gang klasserommene og paviljongene stenges på grunn av funn av muggsopp og lekkasjer. Hvor lenge skal politikerne ha samvittighet til å fortsette med slike brannslukkingstiltak? lurer 37-åringen på.

Les også: Startet kamp for ny barneskole på Sofiemyr

Bekymret for elever og ansatte

– Hvor lenge skal politikerne ha samvittighet til å fortsette med slike brannslukkingstiltak?

Lisa Marie Bergland Felin, foresatt til en elev ved Sofiemyr skole

Bergland Felin mener lokalpolitikerne er nødt til å ta situasjonen på Sofiemyr skole på alvor, for at det handler først og fremst om barnas helse.

Jeg og de andre foresatte ved skolen kjemper for en forsvarlig skolehverdag for våre barn! Barnas helse bør prioriteres fremfor oppussing av rådhuset og andre administrasjonsbygg, bygging av parker, plastisbaner, flytende basseng og broer over Kolbotnvannet, sier 37-åringen.

Hun er også bekymret for ansatte ved skolen.

Det er allerede nå vanskelig å rekruttere lærere til skolene i kommunen. Jeg og flere andre foreldre frykter at flere ansatte velger bort Sofiemyr skole som følge av dårlig inneklima, sier Bergland Felin.

Les også: – Dette er alvorlig

– Tanken går jo til at barna oppholder seg i et særdeles dårlig inneklima, et inneklima våre politikere hadde nektet å utføre sitt arbeid i.

Kristin Lund, foresatt til en elev ved Sofiemyr skole

Skolen vs. administrasjonsbygg

Kristin Lund (46), som har et barn på skolen, er både bekymret og fortvilet over situasjonen.

Alle vet at muggsopp ikke er bra for barnelunger. Som mamma blir man bekymret når barnet kommer hjem fra skolen og klager over å være så sliten i hodet. Tanken går jo til at barna oppholder seg i et særdeles dårlig inneklima, et inneklima våre politikere hadde nektet å utføre sitt arbeid i, sier 46-åringen.

Hun stiller seg uforståelig til at politikerne velger å prioritere rehabilitering av flere administrasjonsbygg mens skolene mugner opp.

Både elever og ansatte blir syke av det dårlige inneklimaet, rektoren prøver det han kan med å "slukke brann", men uten penger er det lite man får gjort. Jeg tenker politikerne i Nordre Follo får spare penger hos seg selv denne gangen. Denne gangen bør pengene puttes inn i skolen vår på Sofiemyr før flere barn og voksne blir syke, sier 46-åringen.

– Våre barn og de ansatte skal ha et trygt skole- og arbeidsmiljø. Dette er ikke et økonomisk spørsmål og skal prioriteres.

Hanne Opdan, ordfører i Nordre Follo kommune

Les også: Rystet over behovet på skolene

Ba om kommuneoverlegens vurdering

I forbindelse med saken har Oppegård Avis tatt kontakt med ordfører Hanne Opdan (Ap).

– Frykten til foreldrene tar jeg på alvor. Jeg tar nå kontakt med rådmann for å få kommuneoverlegens vurdering av situasjonen ved skolen. Dersom skolemiljøet er helsefarlig må kommunen ta konsekvensen og straks sette inn tiltak. Våre barn og de ansatte skal ha et trygt skole- og arbeidsmiljø. Dette er ikke et økonomisk spørsmål og skal prioriteres, sier ordføreren.

Les også: Slik ville partiene løse inneklima- og vedlikeholdsproblemene på skolene før valgkampen

Powered by Labrador CMS