Nordre Follo Turlag

BARNAS TURLAG: Bildet er fra turen til Grønliåsen.
BARNAS TURLAG: Bildet er fra turen til Grønliåsen.

Bli med på turer med Nordre Follo Turlag

– Bli med på tur med oss du også! Det er sosialt og viktig for helse, og det er gratis for alle, sier leder for Nordre Follo Turlag, Harald Bøhn.

Publisert

Oppegård Turlag har sørget for mange flotte turer i nærmiljøet siden oppstarten våren 2013. Det var Den Norske Turistforening (DNT) Oslo og Omegn som arbeidet da for å få etablerte turlag i ulike kommuner. Eiler Rüseng var den aller første lederen for det lokale turlaget.

Nåværende leder Harald Bøhn (67) sier at i forbindelse med kommunesammenslåingen med Ski fra januar 2020 har det lokale turlaget endret vedtektene og navnet, og heter nå Nordre Follo Turlag.

– Jeg har ikke oversikt over hvor mange turer turlaget vårt har gjennomført totalt siden oppstarten for seks år siden, men antallet har økt gradvis over tid. Bare i fjor gjennomførte vi til sammen 73 turer med 2060 deltakere samlet, sier Bøhn, som bor på Tårnåsen og har ledet turlaget i Oppegård i tre år. 

2.000 medlemmer i Oppegård

Turlaget har cirka 2.000 medlemmer i Oppegård per i dag, og alderen på disse varierer helt fra nyfødte til godt voksne pensjonister.

Ved utvidelsen fra Oppegård Turlag til Nordre Follo Turlag vil medlemstallet omtrent fordobles, ifølge lederen.

– BLI MED DU OGSÅ: Leder for Nordre Follo Turlag, Harald Bøhn, inviterer alle i Oppegård og Ski til å bli med på turer med turgruppen.
– BLI MED DU OGSÅ: Leder for Nordre Follo Turlag, Harald Bøhn, inviterer alle i Oppegård og Ski til å bli med på turer med turgruppen.

– Du må tegne medlemskap i DNT sentralt for å være medlem hos oss, men du kan delta på våre turer i Oppegård og Ski uansett om du er medlem hos oss eller ikke, og turene er gratis for alle. Medlemskapet gir mange fordeler, særlig når det gjelder fjellturer utenfor Nordre Follo, sier Bøhn.

Han forklarer videre at for mange av medlemmene er det nettopp aktivitetene i fjellet som gjør at de har tegnet medlemskap.

Seks ulike tilbud, 36 frivillige turledere

Lederen for Nordre Follo Turlag sier at de har 36 aktive turledere som sørger for gjennomføring av turene innen seks ulike kategorier:

  • Søndagsturer for voksne: Disse turene arrangeres stort sett hver søndag utenom ferietiden fra påsketider til månedsskiftet oktober/november.
  • Aktiv i 100: I Oppegård arrangeres turene hver mandag formiddag, med oppmøte klokken 11:00 ved Kolben. Den viktigste målgruppen er pensjonister.
  • Barnas Turlag: Turer for foreldre og barn. Oppegård har seks turer og Ski har elleve turer på årets program. Til neste år blir programmene koordinert.
  • Internasjonale turer: Denne gruppen ble startet i fjor. Disse turene er særlig rettet mot innvandrere i Oppegård.
  • Turer med enkelte pasienter ved Greverud sykehjem: Tilbudet ble startet i april 2019.
  • Turer med kvinnelige innvandrere. Arrangeres i samarbeid med Oppegård kvalifiseringssenter. Tilbudet ble startet ved nyttår.

Flere turmuligheter i høst

AKTIV I 100: Tilbudet er populært året rundt. På bildet kan du se gruppen med turleder Torbjørn Aas fra Tårnåsen.
AKTIV I 100: Tilbudet er populært året rundt. På bildet kan du se gruppen med turleder Torbjørn Aas fra Tårnåsen.

– Alle disse turene går i all hovedsak i våre nærområder, definert som Sørmarka og Østmarka. I høst gjenstår nå ni søndagsturer, turer hver uke fram til juleferien for Aktiv i 100 samt fem turer, herav en med overnatting, for Barnas Turlag for Oppegård og Ski samlet, sier Harald Bøhn.

I tillegg til å være turarrangør, har turgruppen overtatt ansvaret for rydding og vedlikehold av stiene som er omtalt i heftet «Til fots i Oppegård».

– Vi har i tillegg ryddet noen stier på Svartskog og i Flåtestadmarka, sier Bøhn.

Oppstart for Aktiv 100 i Ski

Onsdag 4. september blir det oppstart for Aktiv i 100-turer i Ski. Turene er gratis og skal arrangeres hver onsdag, vekslevis fra Ski sentrum og Vevelstad stasjon.

Den første turen går fra Ski storsenter førstkommende onsdag. Oppmøte er klokken 10:30.

– Tilbudet er beregnet for voksne. Du behøver ikke å bli medlem eller bli bosatt i Ski kommune for å være med på våre turer, enten de er i Ski eller i Oppegård, sier Harald Bøhn.

Les også: Svartelistet plante truer Oppegård