– Ikke la hunder bade i Kolbotnvannet og ikke bad der selv!
Sigrid Norseth (51) roper varsko etter at hunden hennes ble algeforgiftet i Kolbotnvannet.
– Det er rett og slett farlig å bade i Kolbotnvannet. Algeforgiftning er potensielt dødelig for hunder, men den kan også være farlig for mennesker, og da tenker jeg spesielt på små barn, advarer Sigrid og Hans Christian Norseth fra Oslo.
Siden 2016 har de vært aktive medlemmer i RA Padleklubb, som holder til i Solbråtanveien 18 på Skogsland, og padlet to ganger per uke (tirsdager og torsdager) hver sesong. Hunden Amigo (9,5 år) har ofte vært med på disse turene.
Siden årets sesong åpnet tirsdag 4. mai har familien Norseth klart å gjennomføre flere fine padleturer på Kolbotnvannet, men de siste turene fikk Amigo ikke lov til å bli med.
– Amigo var på tilvenning i kajakk tirsdag 18. mai og torsdag 20. mai, og han badet i Kolbotnvannet begge dagene. Da vi kom hjem på torsdag, ble han plutselig urolig og ville ikke legge ned. Han begynte å kaste opp og fikk diaré. Vi var innom veterinær på fredag, men så ble Amigo bare dårligere og dårligere. Lørdag var han hos veterinær stort sett hele dagen og fikk væsketilførsel. Heldigvis er han nå frisk igjen, men det tok to uker før han begynte å spise normalt, sier Amigos matmor.
Algeoppblomstring
Mange har sikkert lagt merke til at de varme dagene siden slutten av mai har satt algene i Kolbotnvannet i blomst. Dette kan være livsfarlig for hunder siden de kan få i seg mye vann når de svømmer i vannet.
Blågrønnalger er en gruppe bakterier som heter cyanobakterier. I perioden fra slutten av mai til oktober kan det oppstå en oppblomstring av disse bakteriene i elver, innsjøer og havet.
Cyanobakteriene kan da produsere toksiner (giftstoffer) og lukt- og smaksstoffer. Vannet får da en grønn, blågrønn, brun eller rød farge, avhengig av forholdet mellom de ulike pigmentene. Dette kalles en algeoppblomstring. Etter synlig blomstring synker algene til bunns, men kan dvele ved overflaten i noen dager.
– Den dagen da Amigo badet og ble syk, så vi en slags rød tråd i vannet ved bryggen på Skogsland, men de andre som padlet i området sa at de hadde sett rød farge i vannet langs hele vannkanten, sier Sigrid Norseth.
Uegnet til bading
Vedvarende dårlig vannkvalitet og oppblomstring av cyanobakterier har gjort Kolbotnvannet uegnet til bading.
– På grunn av cyanobakteriene vil vi ikke anbefale noen å bade i Kolbotnvannet. Hunder bør heller ikke få svømme der, advarte kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold i slutten av mai.
Giftene er farlige både for dyr og mennesker, men som oftest er det små barn og hunder som rammes av algeforgiftning, siden de enklere kan få i seg vannet.
– Ikke la hunder bade i Kolbotnvannet og ikke bad der selv! Etter det vi har opplevd med Amigo, tenker jeg med gru på hvilke konsekvenser bading i Kolbotnvannet kan føre til. Jeg er sjokkert når jeg ser at mange barn bader i Kolbotnvannet. Torsdag forrige uke så vi flere unger som badet der. Mannen min så også en død abbor i vannet samme dag. Jeg håper inderlig at folk ikke spiser fisk derfra, sier Norseth.
– Vi som ikke bor i kommunen, men som bruker Kolbotnvannet savner tydelig skilting som advarer om dette. Skiltene burde settes opp på flere steder, og spesielt ved bryggene og der folk pleier å samles, legger hun til.
Kan resultere i dette
Eksponering for cyanobakterier i badevann kan resultere i allergiske reaksjoner som ligner på høyfeber, astma samt hud-, øye- og øreirritasjoner, ifølge Folkehelseinstituttet.
Videre kan vi lese at toksiner også kan forårsake øm og hoven lever, kvalme, oppkast, magesyke og øyeirritasjon. Inhalasjon kan medføre lungebetennelseliknende symptomer. Hepatotoksinene kan være letale. Dødelige forgiftninger hos mennesker er også beskrevet, ifølge FHI.
I Norge er flere tilfeller av husdyrdød beskrevet etter inntak av vann med algeoppblomstringer. Nevrotoksiner kan føre til lammelse og død.
Potensielt dødelig for hunder
Algeforgiftning er potensielt dødelig for hunder. Symptomer på algeforgiftning er blant annet skjelvinger, oppkast og problemer med balansen.
Om du har vært ved et vann der du mistenker algeblomstring og din hund får symptomer, kan det haste.
Ikke nøl med å sette deg i bilen, kontakte veterinær og fortelle at du er på vei. Neste steg kan være kramper, og deretter kan tilstanden forverres ganske raskt. Men de fleste hunder kan reddes dersom de får veterinærbehandling i tide.