– IKKE OVERRASKET: Sokneprest Anders Johansen tror ikke på et skred av likekjønnede ekteskap etter kirkemøtets vedtak om å la likekjønnede par få gifte seg i kirken.

– Som forventet

Prest i Greverud kirke, Anders Johansen, sier Kirkemøtets vedtak om ja til likekjønnede ekteskap er som forventet.

Publisert

Det er søndag, og kirketid for mange. For kirkenes del ble denne uken en uke for forandringer og endringer.

Kirken har denne uken valgt å si ja til likekjønnede ekteskap og dermed utarbeide ny vigselsliturgi. Prest Anders Johansen i Greverud menighet sier vedtaket er som forventet.

– Vedtaket kommer ikke overraskende, for dette har ligget i løypen nå i ett års tid. I praksis betyr dette at det nå er åpent for likekjønnede ekteskap overalt, og det vil det også bli mulighet for i kirkene i Oppegård, sier han.

Les også: Nå kan alle gifte seg i kirken

– Reelt rom for alle

Diskusjonen rundt den nye vigselslitturgien har ikke vært et mye omdiskutert tema i kirken i Oppegård.

AKTIV OG MEDMENNESKLIG: – Det skal være rom for alle i kirken, sier prest Anders Johansen.

– For Greveruds del er alle grupper i befolkningen representert både blant ansatte, frivillige og i menigheten, og det finnes både tilhengere av et tradisjonelt syn, og dem som har et positivt syn på den nye litturgien. Vi som kirke og menighet forsøker å gjøre det vi kan for at folk skal trives her uansett, og at kirken skal være åpen og gi et reelt rom for alle. Det er slik jeg håper folk oppfatter oss, sier Johansen.

– Det er viktig å påpeke at ingenting utelukker hverandre. Man kan være raus og åpen som menneske selv om man også kan inneha et tradisjonelt syn på denne saken. Dette har jo tross alt vært en sak som har engasjert mange, og det har vært en tidvis opphetet diskusjon. Lokalt opplever jeg det slik at mange kanskje har sett seg lei på diskusjonen, sier Johansen.

I praksis

Et stort flertall i Kirkemøtet vedtok altså den 30. januar en ny vigselsliturgi som ønsker likekjønnede par velkommen til å gifte seg i Den norske kirke.

Hvordan dette nå skal gjøres i praksis lokalt, skal man nå ta stilling til i de lokale menighetene.

– Ingen av prestene har vært veldig tydelige i meningene rundt denne saken, og det er nok kanskje et bevisst eller ubevisst valg, men det som nå er tydlig, er at alle som ønsker å vies i Oppegård nå får muligheten, og så får vi ta det praktiske etter hvert, sier Johansen.

POPULÆR: Anders Johansen er en elsket og populær prest.

PS! Saken fortsetter under bildet!

– En flott opplevelse

Antall vielser for den lokale presten varierer fra år til år. Anders Johansen forteller at det er en vakker opplevelse at folk gifter segi kirken.

– Å vie folk er naturligvis svært hyggelig. Jeg synes det er hyggelig at mange helt åpent vil love hverandre å leve sammen livet ut. Det som også er flott er samtalene rundt vielsene med paret som skal gifte seg. Det imponerer meg hvor reflekterte folk er rundt et slikt valg. Det å gifte seg er en utfordring, men min opplevelse er at folk har en sunn holdning til ekteskapet, og at folk ikke tar lett på et slikt valg, sier han.

Powered by Labrador CMS