Miljøkriminalitet i Oppegård

FORSØPLING: Det ble funnet mye søppel ved parkeringsplassen i Hvitebjørnveien, like før broen og handicap-fiskeplassen.

Flere hengerlass med søppel skaper bry

Hver eneste dag plukker kommunen store mengder søppel langs bekker og vassdrag. – Dette er helt uholdbart! Folk må rett og slett skjerpe seg, sier virksomhetsleder Heidi Tomten i UTE Oppegård.

Publisert

En av de lokale fiskerne, Tom Rune Fløgstad, observerte tydelige tegn på miljøkriminalitet da han var på tur langs Gjersjøelva i går.

Disse bildene ble tatt ved parkeringsplassen i Hvitebjørnveien, like før broen og handicap-fiskeplassen:

 

MILJØKRIMINALITET: Det ble funnet mye søppel ved parkeringsplassen i Hvitebjørnveien, like før broen og handicap-fiskeplassen.
UTENLANDSKE SIGARETTER: – Sigarettpakkene av merket Winston som lå på stedet var ikke kjøpt i Norge. Advarselen om fare for helse ved røyking var skrevet på russisk, sier Tom Rune Fløgstad.

– Her har noen håndverkere dumpet hauger med avfall, blant annet et tosifret antall liter maling. For det første er det stygt, men da jeg sjekket nærmere viste det seg at det også var avrenning ned til elven med blant annet løsemidler og maling, sier Fløgstad.

Han sier det ser ut til at det har blitt dumpet to lass med avfall på stedet i løpet av de siste dagene.

– Sigarettpakkene av merket Winston som lå der var ikke kjøpt i Norge. Advarselen om fare for helse ved røyking var skrevet på russisk, påpeker Fløgstad.

– Tydelige spor etter oppussing

Kommunen ved virksomhetsleder Heidi Tomten i UTE Oppegård ble varslet om hendelsen med en gang. 

– Vi har brukt to dager på å rydde opp på stedet. Vi fant tydelige spor etter oppussing, med alt fra treverk og plast til trampoline og dusjkabinetter. Det var også mye maling og løsemidler, men vi ryddet alt bort før det rant ut i vannet, sier Tomten.

Leder i Viltnemnda i Oppegård kommune, Arild Burud, reagerer også på at folk slenger fra seg søppel på denne måten.

– Det er fint at malingen ikke har nådd elven, men dette er både stygt og potensielt farlig for fisk og andre organismer i elven, påpeker han.

Engasjerte tre sommerhjelpere

SOMMERHJELPERNE: Fra venstre på bildet kan du se Shayan Farshab Ahrabi, Ole Martin Svinddal og Kristian Winters, sommerhjelpene som er engasjert av kommunen til å plukke søppel langs alle bekkene i Oppegård. Foto: UTE Oppegård

Heidi Tomten sier Oppegård kommune har engasjert tre ungdommer for å plukke søppel langs bekker og vassdrag i kommunen i løpet av sommeren, og de tre sommerhjelperne er mildt sagt sjokkert over funnene i naturen.

 

– De kommer inn med flere hengerlass med søppel hver eneste dag. Det er helt utrolig hva de finner, sier virksomhetslederen i UTE Oppegård.

Hun sier sommerhjelperne har nå ryddet hele Greverudbekken for søppel. Her var mye av avfallet godt gjemt i naturen og dumet langt fra veien.

– Der fant de ikke ikke søppel på mange steder. Det var imidlertid et sted langs bekken som utpekte seg, like før bekken går ut i Gjersjøen. Der fant guttene blant annet en hel moped sammen med mye annet, sier Tomten.

– Dette er helt uholdbart – folk må rett og slett skjerpe seg!

Heidi Tomten, virksomhetsleder i UTE Oppegård

Ryddet langs Tussebekken

SØPPEL FRA TUSSEBEKKEN: Her kan du se eksempler på hva sommerhjelpene har funnet langs Tussebekken i dag.
SØPPEL FRA TUSSEBEKKEN: Sommerhjelperne har i dag kommet inn med flere hengere fulle av søppel.

I dag har de tre sommerhjelperne jobbet med Tussebekken, og som før har de kommet inn med flere hengere fulle av søppel.

– Mye av avfallet de finner ligger langt nede langs og i bekken, så det tyder på at folk har gjort en stor innsats for å kaste fra seg ting de ikke vil ha. Her er det blant annet funnet tre motorer, en peis, asfalt, asbest og veldig mye annet. Dette er helt uholdbart – folk må rett og slett skjerpe seg! sier Tomten.

– Lever avfall på miljøstasjonen

Virksomhetslederen i UTE Oppegård sier erfaringene hittil viser at kommunen må drive systematisk opprydding langs bekker og vassdrag – og dette burde jo være unødvendig.

Tomten oppfordrer derfor folk om å ta ansvar og levere avfall på miljøstasjonen på Sofiemyr.

– Ikke kast søppelet fra deg i naturen, sier hun.

Les også: Over halvparten av vannet vårt forsvinner ut i det blå

Powered by Labrador CMS