DEBUTALBUMET

LOKAL KVINTETT: Bandet Taskaha består av fem medlemmer. Her kan du se nesten hele bandet samlet (i rekkefølge fra venstre til høyre): Simen Hanssen (gitar) fra Greverud, Ole Martin Svendsen (trommer) fra Langhus, David van Dort (bass) fra Hellerasten og Rick André Holmen (vokal) fra Oppegård. Foto: Yana Stubberudlien

Taskaha slipper debutalbum

I fire år har lokalbandet «Taskaha» jobbet med debutalbumet. Fredag skal det endelig slippes.

Publisert Sist oppdatert

– Den nye skiva handler om ulike personer som står foran store utfordringer, om depresjon, sosial angst og livet med sine berg- og dalbaner. To av låtene handler om kvinner som har kommet seg litt feil ut i livet. Mental helse går som en rød tråd gjennom alle låtene, men moralen bak alle låtene er å se det positive gjennom det mørke, rydde opp i tankene og ta et steg videre til tross for de store utfordringene, sier vokalisten i Taskaha, Rick André Holmen (44).

Er du blant dem som lurer på hva selve bandnavnet betyr og hvordan det uttales, kan bassisten, David van Dort (52) fra Hellerasten, avsløre hemmeligheten:

– Rick sa «Taskaha» en gang og jeg tenkte at det kunne være et kult bandnavn. Det er bare en vri på «Takk skal du ha», sier van Dort med et smil.

Seks år som band

Taskaha representerer norsk progressiv rock og består av en gjeng som har mange års erfaring fra tidligere band, helt tilbake til 1990-tallet i enkelte tilfeller.

Noen hadde spilt i progkollektivet Gentle Knife og flere av bandmedlemmene stammer fra coverbandet Rockelegionærene, som hadde spilt på forskjellige fester og afterski, før de bestemte seg for å slå seg sammen i et nytt band.

Taskaha fyrte av i 2014 som en kvintett bestående av gitarist Simen Hanssen (44) fra Greverud, trommeslager Ole Martin Svendsen (44) fra Langhus, bassist David van Dort (52) fra Hellerasten, vokalist Rick André Holmen (44) fra Oppegård med gitarist og produsent Stian Dahl (43) fra Nesodden.

Parallelt jobber de med ulike andre prosjekter, men har brukt mye tid på å spille sammen siden den gang.

Utsetter release-konserten

Et par år senere, i august 2016, begynte arbeidet med debutalbumet, Taskaha. Nå er det ferdig og ni splitter nye låter er klare til høst-release førstkommende fredag.

SLIPPES UT PÅ FREDAG: Debutalbumet «Taskaha» består av ni låter og har vært under arbeid i fire år. Fredag skal det endelig slippes.

– Vi skal trykke debutalbumet på vinyl en gang mot vinteren. Selve release-konserten skal utsettes som følge av situasjonen med covid-19. Inntil videre er det nye albumet kun tilgjengelig gjennom de ulike strømtjenestene som Spotify og Apple Music, sier Ole Martin Svendsen.

– Det er ikke noe å bli rik av når vi får 0,07 cent per avspilling via Spotify, men vi spiller for vår egen del, for å få utløp til kreativiteten, legger David van Dort til.

– Har covid-19 satt preg på debutalbumet deres?

– Nei, ikke så mye i hvert fall. Låtene var jo mer eller mindre ferdige før covid-19-utbruddet, sier han.

KONSERT I KOLBEN: Bildet ble tatt under konserten i 2016. Fra venstre til høyre: Stian Dahl, David van Dort, Rick André Holmen, Ole Martin Svendsen og Simen Hanssen. Foto: Kerstin Dahl

Store ambisjoner

Bandet innrømmer at sjangeren de spiller er smal, men med å fortsette med dette sikter de på å nå ut til et større publikum, både i Norge og i utlandet.

Land som Nederland, Tyskland og USA står høyt på drømmelisten.

Taskaha's debut album is a must-have release for the Prog fan, and dare we say, for the Metal fan in general. The record is a masterpiece that will be hard to beat with a sophomore release. In our book, Taskaha has earned their place among the hall of the Progressive Rock greats.

Alex Reis, Metal Express Radio

– Vi har allerede blitt en del av "community". Siden vi startet å jobbe med albumet har vi hatt en god følelse hele veien. Etter å ha prøvespilt noen av låtene på Progbotn og i Kolbens sal fire har vi fått veldig gode tilbakemeldinger fra musikkmiljøet og kritikerne. Nå vil vi bare spre musikken vår videre. Vi har allerede startet å promotere oss i utlandet og har fått mange følgere fra blant annet Brasil og Portugal, sier vokalist Rick André Holmen.

Melodic, well-written and adventurous songs. Exquisite playing and soulful vocals. Highly recommended.

Per Olav Ravlo, Jerngrep podcast

44-åringen fra Oppegård sier at denne uken har Metal Express Radio, en utenlandsk nettbasert radiostasjon, gitt Taskaha en toppkarakter og kalte debutalbumet deres som årets beste skive innen progrock.

– Dette er veldig inspirerende for oss, sier han.

Powered by Labrador CMS