Hareveien barnehage

KORTREIST HONNING TIL SALGS: Pedagogisk leder Hege Skoglund (51) fra Tårnåsen med femåringene Maxander, Edwin, Andrea, Ellinor og Frida har 400 glass med honning til salgs. Foto: Yana Stubberudlien

Selger Hareveiens honning

Hver høst selger Hareveien barnehage egenprodusert honning. Vanligvis foregår salget på Eventyrfestivalen, men i år skal de selge den kortreiste honningen rett fra barnehagen, etter drive-in-prinsippet.

Publisert Sist oppdatert
MOBILBETALING MED QR-KODE: Du kan også betale ved å bruke mobiltelefon og QR-koden.

– Stikk innom oss for å kjøpe årets honning. Den skal selges kun tre dager, tirsdag, onsdag og torsdag neste uke, mellom klokken 15:00 og 16:30, sier pedagogisk leder ved Hareveien barnehage, Hege Skoglund (51).

Den lyse honningen med smak av litt lyng fra Hareveien har holdbarhetsdato innen september 2025 og selges i små glass, for 90 kroner per glass på 125 gram.

– Vi har produsert cirka 400 glass fra de tre bikubene som står hos oss, sier Skoglund, som har jobbet i Hareveien barnehage siden den ble åpnet i 2012.

400 GLASS: Barnehagen har produsert 400 glass med lys honning, som tilsvarer cirka 50 kilo honning.

Hun sier salget skal foregå rett fra barnehagen, som holder til i Hareveien 42 på Tårnåsen.

Vil du sikre deg deilig kortreist honning, kan du betale for den enten med kontanter eller via Vipps (626568)/"Vipps i terminal" (red. anm.: mobilbetaling med QR-kode).

GØY MED BIRØKTING: Hver fjortende dag kommer birøkteren til barnehagen for å sjekke at det står bra til i kubene. Barna er med på dette arbeidet. Foto: Hareveien barnehage

Fra barnehagens bier til ditt bord

Hareveien barnehage, som er den eneste barnehagen i kommunen som driver med birøkting, fikk de første to bikubene i 2017. Året etter fikk de en bikube til.

Nå har de cirka 270.000 bier fordelt på de tre kubene. Til tross for det enorme antallet bier, har verken barn eller voksne blitt stukket av disse, ifølge virksomhetslederen ved barnehagen, Synnøve Anfinsen (48).

– Biesesongen varer omtrent fra mai til september. Hver fjortende dag kommer birøkteren til oss for å sjekke at det står bra til i kubene. Barna er med på dette arbeidet, og de synes det er kjempegøy, sier pedagogisk leder Hege Skoglund.

Hun sier honningen som tappes fra kubene renner og må røres for å få den kremaktige konsistensen til honningen du kjøper i butikken. Hvis den ikke røres danner det seg sukkerklumper i den.

SLYNGER HONNING: På bildet ser du Grunde Kleven Andersen som slynger honning sammen med birøkter Mikkel Dagestad. Foto: Hareveien barnehage
270.000 BIER FORDELT PÅ TRE BIKUBER: Barnehagen har drevet med birøkting i tre år og har 270.000 bier fordelt på tre bikuber per i dag. Foto: Yana Stubberudlien.

Bievennlige og honning-glade barn

Oppegård Avis har snakket med femåringene Maxander, Edwin, Andrea, Ellinor og Frida. De sier stolt at de kan holde en bie uten å bli stukket av den, og alle sammen avslører at de er veldig glad i honning.

– Jeg liker å spise den med hender, sier Maxander, mens resten av gjengen sverger til spising med skje.

De bievennlige og honning-glade barna fortalte også ivrig flere ting de hadde lært om biene, blant annet om at biene hater regn, at det bare er én dronning i hver kube, ellers blir det kaos, og det bare er jentebiene som henter nektar.

GLAD I HONNING OG BIER: Femåringene Maxander, Edwin, Andrea, Ellinor og Frida.

Får årlig tilskudd fra kommunen på 20.000-30.000 kroner

Blir alle de 400 glassene solgt, får barnehagen 36.000 kroner, som vil gå til å finansiere et nytt år med honningproduksjon i barnehagen.

Men beløpet fra salget er ikke stort nok for å dekke alle utgiftene, innrømmer virksomhetslederen i Hareveien barnehage.

– Vi får et årlig tilskudd fra kommunen på mellom 20.000 og 30.000 kroner, men prosjektet er helt fantastisk og verdt hver eneste krone, sier Anfinsen.

Hun legger til at det finnes mange måter å jobbe med prosjektet, og at det er både lærerikt og samlende for både barn, foresatte og besteforeldre ved barnehagen.

FJERNER VOKS FRA RAMMEN: På bildet ser du birøkter Mikkel Dagestad som fjerner voks før rammen settes i trommelen for slynging. Foto: Hareveien barnehage

Ønsker bikuber på kommunale tak i Ski

Vi har identifisert et par kommunale bygninger i Ski som vil få bikuber i første omgang, og vi vil etter hvert ha bikuber også i tidligere Oppegård kommune.

Hanne Opdan, ordfører i Nordre Follo

Både ordfører Hanne Opdan og utvalgsleder Camilla Hille var innom Hareveien barnehage mandag 28. september.

– Det har vært kjempegøy! Jeg gledet meg til å komme hit og se på bikubene, og håper prosjektet kan spres til flere andre barnehager og skoler i Nordre Follo, sier Opdan.

Ordføreren sier at det jobbes nå med å etablere bikuber på et par kommunale tak i tidligere Ski kommune.

– Vi har identifisert et par kommunale bygninger i Ski som vil få bikuber i første omgang, og vi vil etter hvert ha bikuber også i tidligere Oppegård kommune, sier Opdan og Hille.

Parsellhager finansiert av skolene

De likte godt det bievennlige sedumstaket til barnehagen, og ble også imponert over komposteringen og grønnsaksdyrkingen som pågår for fullt.

– Det er utrolig viktig at barna lærer om bærekraft. Jeg håper de kan ta med seg all den kunnskapen hjem, sier Opdan.

Hun sier det er vedtatt at det skal tilrettelegges for parsellhager/kjøkkenhager ved skoler og barnehager i Nordre Follo, og at dette skal finansieres av skolene selv, det vil si innen budsjettet til hver enkel skole.

BESØKTE BARNEHAGEN: Både ordfører Hanne Opdan og utvalgsleder Camilla Hille var innom Hareveien barnehage mandag 28. september. Foto: Yana Stubberudlien
Powered by Labrador CMS