SKAL FLYTTES: De tre minneplatene, som ble satt opp på en vegg foran Oppegård rådhus i 1990-årene, skal flyttes til Jan Baalsruds plass.

Planer om minnepark i sentrum

Om kort tidskal flere minnesmerker samles på Jan Baalsruds plass i Kolbotn sentrum.

Publisert

«Sluppet fra fly. Skjult i skog. Reddet fra rassia. Båret på rygg. Lagret og klargjort her. Mobilisert til sikring av frigjøring og freden», kan du lese på plaketten på forsiden av det historiske krigsmonumentet på Taraldrud i Ski kommune. Det handler om «gutta på skauen» som gjorde en innsats for at vi skulle vinne freden .

 

SKAL FLYTTES: På bildet kan du se Egil Bakke (til venstre på bildet), den siste formannen for Oppegård hjemmevernsforening, med Knut Falla fra Ski historielag og Ski og omegn forsvarsforening, som står ved minnesmerket på Taraldrud. Om kort tid skal bautaen flyttes til Jan Baalsruds plass på Kolbotn.

Bautaen ble reist i 2003 av Oppegård hjemmevernsforening og Milorg-veteraner med støtte fra Oppegård kommune og krigsveteranforeninger som takk til dem som «gjorde jobben» under andre verdenskrig, og en spesiell takk til familien Holum som bidro mye og risikerte livet.

Monumentet står plassert på en fjellknaus på Taraldrud gård, men skal flyttes om kort tid. Om to år skal det være et gradert område med en helikopterplass her i forbindelse med etableringen av beredskapssenteret på stedet.

Potetkjelleren

– Under krigen var det en potetkjeller ved siden av der monumenter står i dag, men alt dette er nå borte, sier Egil Bakke (85), den siste formannen for hjemmevernsforeningen.

Han sier potetkjelleren på Taraldrud gård hadde en helt spesiell rolle under krigen, fra 1943 og utover. Her gjemte den norske hjemmestyrken Milorg våpen som kom som flyslipp inne i Marka. Bare noen få visste om dette, og de som visste det måtte holde tett. For mange var det en belastning og et stort press.

Takker familien Holum

For Egil Bakke er det viktig at familien Holum kommer i rampelyset og blir hedret for innsatsen.

– Familien Holum på Taraldrud gjorde en stor innsats under krigen. De ofret mye og risikerte livet ved å skjule våpen og «hjemmefrontgutta» på vei til Sverige i potetkjelleren på gården sin. De klarte også å holde unna et areal til kornproduksjon for å hjelpe til, sier han.

Les også: Slik blir beredskapssenteret

Jan Baalsruds plass

– Minnesteinen bør flyttes til Oppegård kommune siden menneskene og historiene den er satt opp for å hedre er sterkt tilknyttet Oppegård kommune. I tillegg var Oppegård kommune en bidragsyter når minnesteinen ble satt opp, sier Bakke.

Han sier minnesteinen fra Taraldrud kan flyttes til Jan Baalsruds plass på Kolbotn, sammen med de tre minnesmerkene ved Oppegård rådhus.

– Vi har allerede et monument der i dag, til musiker, dirigent og speiderleder Hans Knutsen (1879-1958). Det kunne ha vært fint å samle alt på et sted, sier 85-åringen.

Det er viktig å understreke at dette er Oppegårds historie selv om det skjedde i Ski.

Thomas Sjøvold, ordfører i Oppegård kommune

Han sier at det arbeides også med å få på plass en byste av Jan Baalsrud på samme sted.

Bakke har vært i kontakt med ordfører Thomas Sjøvold og Einar Holum, tredje generasjon Holum på Taraldrud gård, og ifølge Bakke, ønsker begge at minnesteinen flyttes til Jan Baalsruds plass.

Powered by Labrador CMS