TIPSER-KORPSET: Disse fire, pluss Dagfinn, står bak årets tips om påskelektyre. Fra venstre: Kristin, Eileen, Hilde og Frank.

Grøss og gru - her kommer fem kriminelt gode boktips

Bibliotekarene ligger ikke på latsiden. Her er fem godbiter du kan nyte i påsken.

Publisert Sist oppdatert

Hver uke tipser bibliotekarene på vårt lokale bibliotek leserne våre om gode bøker.

Påsken er jo ofte en periode hvor det leses mer enn normalt, og da spesielt én type sjanger. Vi har derfor utfordret bibliotekarene om de kan anbefale noe tidsriktig.

Her kommer derfor anbefalinger av en håndfull spennende bøker, som du kan låne på biblioteket, eller kjøpe i butikken.

Sven Petter Næss: Den stille uke

Anbefalt av Dagfinn

Påsken blir gjerne kalt Den stille uke, men i småbyen Elvestad ved Glomma blir påsken alt annet enn stille for den norsk-indiske politimannen Harinder Singh.

Et drap gjør at Singh må dra tilbake til sin tidligere hjemby. Singh hadde forlatt Elvestad flere år tidligere. Ungdomstida i den lille byen hadde ikke vært trivelig.

Småbyen har mange hemmeligheter å skjule. Familien Davidsen som eier papirfabrikken, har det meste av samfunnet i sin hule hånd. Kirken tar seg av resten. I tillegg møter vi et fargerikt persongalleri med ungdom i drift og en ex-politimann som nå er kombinert sikkerhetsrådgiver og vinningsforbryter.

På omslaget av boka ser vi ei mørk og dyster bru. Ved denne brua blir sønnen til fabrikkeieren funnet drept. Boka starter imidlertid med en prolog der vi leser om ei mishandlet kvinne som er i ferd med å bli begravd.

Dette er en velskrevet politikrim som passer ypperlig i påsken.

Bøker som kan minne om denne:

Aurstad og Westberg: Stråmann

Lars Helle: Når stormen aldri løyer

Viveca Sten: Offermakeren

GODT UTVALG: Biblioteket er åpent flere dager i påskeuken, så det er bare å forsyne seg av hyllen bak Dagfinn.

Mally Marlene: Min venn, Alice

Anbefalt av Frank

En psykologisk handling som skifter mellom to handlinger innledningsvis, i den første har hovedpersonen Jessie brutt vennskapet med barndomsvenninnen Alice, som ikke vil la henne være i fred. Jessie og Alice har delt en interesse for «true crime» og for Alice har fikseringen på en gammel sak gått for langt for Jessie.

Samtidig får vi se kidnappingen av en liten jente fra sin egen hage. Den unge mannen som tar henne, gir henne i gave til sin mor. Jenta skal erstatte lillesøsteren Izzy, som er død. Men politimannen som etterforsker kidnappingen er kidnapperens onkel, som legger merke til at noe ved familien ikke er helt som før.

Boken har mange overraskelser på lager, og særlig de siste hundre sidene er veldig spennende. En oppfinnsom og engasjerende leseropplevelse.

Johan Rundberg: Natteravnen

Anbefalt av Hilde

Døden risser frost inn i hver side i denne første boka om Mika på 1880-tallets Stockholm. Mika er et av de eldste barna på et barnehjem. Barna har glemt hva sommer er og klarer så vidt å holde seg i live i den ekstremt kalde vinteren. En natt tar Mika imot en nyfødt baby, overlatt barnehjemmet av en ung gutt som ikke sier navnet sitt. Ute i skyggene venter Natteravnen. Ravnen er en hevner av gammel urett, og den skarpsynte, skarptungede Mika blir snart ulovlig assistent for en lokal politimann. I serien om Mika, «Stockholm», kommer heldigvis bok fire ut nå til påske. Har man først begynt å lese om henne blir man hekta. Det er dystert og mye står på spill hele tiden. Passer for høytlesning, men kan leses av alle over 10 år, også voksne. Minner om bøker av Charles Dickens og Arthur Conan Doyle.

Kristina Ohlsson: Stormvakt

Anbefalt av Therese

August Strindberg har nylig flyttet til Kungshavn på Sveriges vestkyst, for å starte en brukthandel. Huset han leier, var åsted for et parteringsdrap for mange år siden. Lokalbefolkningen er splittet når det gjelder gjerningspersonen – ble riktig person tatt den gangen? Plutselig forsvinner en kvinne sporløst. August blir dratt inn i saken og blir kjent med etterforsker Maria Martinsson.

Dette er ganske snill og lettlest krim, hvor personene og deres historier er det sentrale.

Boka anbefales for de som liker krimserier, og krim som er spennende men samtidig hyggelig.

Dette er første bok i serien, det er hittil utgitt tre bøker med brukthandleren og etterforskeren som hovedpersoner.

THERESE TIPSER: Hvis du ikke har lest Kristina Ohlsson med Stormvakt, så bør du det ifølge Therese.

A.M. Ollikainen: Konteiner

Anbefalt av Eileen

Det er midtsommer, det er uvanlig hett og vi befinner oss i - Finland. I en konteiner på tomta til Lehmusstiftelsen utenfor Helsinki våkner en kvinne i det den pumpes full av sjøvann. Konteineren er helt potte tett og hun har selvfølgelig ingen sjanse til å overleve.

Politietterforsker Paula Pihlaja og kollegene ved politiet i Helsinki får saken og den viser seg å ha forgreininger til familien bak Lehmusstiftelsen. De har tjent mye av pengene sine i Namibia, og politiet leter etter spor her. Kvinnen i konteineren viste seg nemlig å være av afrikansk opprinnelse. Og spor skal de finne; både personlige, økonomiske og kriminelle.

I mylderet av engelske, amerikanske, svenske og danske krimbøker, finnes det ikke mange oversatt fra finsk til norsk. Det i seg selv er et argument for å lese nettopp denne. Et annet, og kanskje bedre, argument, er at dette er en spennende krim der plotet er interessant, historien fartsfylt og slutten intens.

Tove Alsterdal: Blindtunnel

Anbefalt av Kristin

Barna er voksne, og Sonja og Daniel vil bryte opp fra sitt svenske middelklasseliv. Etter litt googling kjøper de en gjengrodd vingård i Tsjekkia, i området som en gang kaltes Sudetenland. Alt begynner å skurre når de oppdager en gjenmurt tunnel under huset. Etter noen timer med spett og hakke åpenbarer det seg en kjeller med vin fra 1937. Den smaker skuffende nok helt fryktelig. Enda mer fryktelig er det de rett etterpå finner i kjelleren: Liket av en liten gutt som kan ha ligget der like lenge som vinen. Sonja vil finne ut hvem han var, og om hans skjebne i dette spesielle området av Sentral-Europa. Livet Sonja og Daniel la bak seg i Sverige gir dem dessverre ikke den freden de ønsket seg. Som vestlige innflyttere mangler de nedarvet forståelse for historie og kultur, noe lokalbefolkningen lar dem forstå. 

Liker du en god, men sår fortelling med gufs fra vår nære historie? Les Blindtunnel!

HER FINNER DU ÅPNINGSTIDENE TIL BIBLIOTEKET.

Powered by Labrador CMS